sos aioli

Aioli z pieczonym czosnkiem i szafranem

by Stonerchef

Nasza miłość do sosów jest bezgraniczna i ciągle szukamy nowych rozwiązań dla dodatków, w których możemy maczać nasze ulubione przegryzki albo smarować nimi kanapki, burgery i ser wie co jeszcze. Ostatni tydzień minął nam na obmyślaniu strategii na frytki w odsłonach liczniejszych niż wszystkie twarze Greya do potęgi pięćdziesiątej. I tak skacząc z kontynentu na kontynent, trafiliśmy na południe Europy, a naszą rozpustną uwagę zwrócił sos Aioli z pieczonym czosnkiem i szafranem.

Aioli to sos na bazie oliwnego majonezu i wcześniej wspomnianego czosnku, który – przed dodaniem do całości – pieczemy w oliwie, zawinięty w folię aluminiową w dość wysokiej temperaturze. Co prawda musimy poświęcić aż 45 minut ze swojego cennego czasu, które przeciętny Polak marnuje na dowiadywanie się w telewizji, że w Wygwizdajewie Prostodusznym wieje większy wiatr niż we wsi obok, także myślimy, że z tego dwojga lepiej sprawić sobie obłędny sos, bo to przynajmniej wniesie jakąkolwiek wartość do naszego życia.

Oprócz czosnku, musztardy i soku z cytryny, w skład Aioli wchodzi jeszcze jedna z najszlachetniejszych (i jednocześnie najdroższych) przypraw, czyli szafran. W przepisie uwzględniliśmy solidną szczyptę tego afrodyzjaku, co – jak się okazało – wyczerpuje nakład dostępny w sklepowej saszetce, a ta, na dobrą sprawę, jest takich samych rozmiarów, co każda inna przyprawa, także nasze rozczarowanie równało się z tym, jakie towarzyszy otwarciu dużej paczki z chipsami.


Do przygotowania czosnkowo-szafranowego aioli przydadzą się:

Dobra, koniec narzekania, czas na dogodzenie podniebieniu.

Składniki:

skladniki na aioli

Aioli z pieczonym czosnkiem i szafranem:

115g majonezu na bazie oliwy

1 łyżka musztardy Dijon

6 ząbków pieczonego czosnku

Szczypta szafranu

2 łyżki soku z cytryny

Sól i pieprz do smaku

Pieczenie czosnku

Odkrawamy górną część główki czosnkowej, tak aby ujawnić ząbki. Następnie rozbijamy główkę nożem przyciskając jego powierzchnię do czosnku i obieramy całość z nadmiaru łusek, zostawiając tylko samą skórkę. Układamy czosnek na folii aluminiowej i skrapiamy go dwiema łyżeczkami oliwy, a następnie przykrywamy drugą warstwą folii. Całość pieczemy ok. 40-45 minut w rozgrzanym do 205 stopni piekarniku z opcją termoobiegu.

pieczony czosnek

Czosnek będzie już miękki, więc jedyne, co pozostanie do zakończenia zadania, to zdjęcie z niego skórki i wydzielenie 6ciu ząbków – reszta może pójść na puree, które fenomenalnie przyprawi np. pieczone ziemniaki.

Szybko, łatwo i bezboleśnie, czyli wizyta w malakserze

Możemy przejść do fazy właściwej, czyli do przygotowania Aioli – w tym celu wkładamy wszystkie składniki sosu do malaksera i miksujemy je, aż dokładnie się połączą, a konsystencja efektu końcowego będzie jednolita i kremowa.

sos aioli

sos aioli

sos aioli

Mamy to! Nasze Aioli będzie gotowe do spożycia natychmiast, aczkolwiek radzimy Wam wstrzymać się z konsumpcją na minimum godzinę – pozwoli to szafranowi przeniknąć głęboko do sosu, dzięki czemu ten nabierze niepowtarzalnych walorów smakowych i wywróci Wam oczy z zachwytu do góry nogami i z powrotem. A my będziemy w nim maczać… Cóż, tego dowiecie się jeszcze dziś.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Aioli z pieczonym czosnkiem i szafranem
  • 115 g majonezu na bazie oliwy
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 6 ząbków pieczonego czosnku
  • Szczypta szafranu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
Wskazówki
Pieczony czosnek
  1. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni (termoobieg)
  2. Rozbierz główkę czosnku, obierz ją z nadmiaru łusek, podziel na ząbki i pozostaw na nich samą skórkę.
  3. Ułóż ząbki na folii aluminiowej i skrop je dwiema łyżeczkami oliwy.
  4. Przykryj drugą warstwą folii.
  5. Piecz ok. 40-45 minut.
Aioli
  1. Włóż składniki sosu do malaksera.
  2. Miksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  3. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Wymieszaj ponownie.

Zobacz również inne artykuły