Babeczki i muffinyKrólestwo SłodkościPrzepisyBabeczki marchewkowe z delikatnym kremem i orzechami nerkowca

23 lipca, 2016by Stonerchef0

Słodycz lekki, wybitnie zdrowy, wzięta na imprezach przekąska i smak świąt w jednym.

Babeczki marchewkowe robimy z mąki żytniej, a krem z białej czekolady i serka mascarpone wykańczamy posypką z orzechów nerkowca, które wcześniej miksujemy w malakserze. Robi się je zaskakująco szybko, bo – w zależności od tego, jakie macie papilotki – samo pieczenie zajmuje 20-25 minut, a krem to szybka kąpiel wodna dla białej czekolady i połączenie jej z delikatnym serkiem.


Do przygotowania babeczek marchewkowych z delikatnym kremem i orzechami nerkowca przydadzą się:


Zaczynamy!

Składniki:

babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe:

1 duża marchewka, starta na małych oczkach tarki

200g mąki żytniej

220g brązowego cukru

3 jajka

1 łyżeczka cynamonu

0,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150ml oleju rzepakowego

125ml soku pomarańczowego

65 orzechów nerkowca, zmiksowanych w malakserze

Krem:

250g serka mascarpone

1 tabliczka bialej czekolady

Dekoracja:

20g orzechów nerkowca, zmiksowanych w malakserze

Przygotowanie:

  • Sprzęt: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
  • Ciasto na babeczki marchewkowe: Do miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W osobnym naczyniu mieszamy olej z sokiem pomarańczowym i esencją waniliową. Do trzeciego naczynia wbijamy jajka i ubijamy je z cukrem do białości. Zawartość dodajemy do miski z mąką i mieszamy. W następnej kolejności wlewamy olej z sokiem i mieszamy ponownie. Na koniec dodajemy startą marchew i zmiksowane orzechy, mieszając dokładnie, aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki, wypełniając je do 3/4 ich wysokości. Foremki układamy na blasze i pieczemy przez ok. 20-25 minut.
  • Krem: Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i łączymy ją w misce z serkiem mascarpone. Krem odstawiamy do lodówki na 30 minut.

babeczki marchewkowe

Babeczki wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż wystygną i smarujemy je hojnie kremem z białej czekolady i mascarpone, posypując na końcu zmiksowanymi orzeszkami nerkowca. Nasze cukiernicze cuda przekładamy na paterę (powinny robić jeszcze furorę wyglądem, oprócz dostarczania bezapelacyjnie pysznych doznań smakowych) i podajemy na stole, aż sztuka zniknie z patery.

podpis-pod-postem

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Babeczki marchewkowe
  • 1 duża marchewka starta na małych oczkach tarki
  • 200 g mąki żytniej
  • 220 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 125 ml soku pomarańczowego
  • 65 orzechów nerkowca zmiksowanych w malakserze
Krem
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 tabliczka bialej czekolady
Dekoracja
  • 20 g orzechów nerkowca zmiksowanych w malakserze
Wskazówki
Sprzęt
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg)
Ciasto na babeczki marchewkowe
  1. Do miski przesiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj olej z sokiem pomarańczowym i esencją waniliową.
  3. Do trzeciego naczynia wbij jajka i ubij je z cukrem do białości.
  4. Zawartość dodaj do miski z mąką i wymieszaj.
  5. Następnie dodaj olej z sokiem i wymieszaj ponownie.
  6. Dodaj startą marchew i zmiksowane orzechy, mieszając dokładnie, aż składniki się połączą.
  7. Przełóż ciasto do foremek na babeczki, wypełniając je do 3/4 ich wysokości.
  8. Ułóż foremki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 20-25 minut.
Krem
  1. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej.
  2. Połącz ją w misce z serkiem mascarpone.
  3. Odstaw krem do lodówki na 30 minut.

ZapiszZapisz