big pork

Big Pork: szarpana wieprzowina z sosem do Big Maca

by Stonerchef

McDonald’s ma Big Maca, Burger King chwali się swoim Big Kingiem, a Stonerchef… Stonerchef ma Big Porki. To jest kanapka na miarę naszych możliwości. Nasza ostoja smaku, talizman szczęścia i mnóstwo pysznych kalorii zamkniętych w piętrowej bułce. Big Pork nadjeżdża – gotowi przyjąć go na klatę?

To miał być właściwie przepis na pierwsze urodziny naszego bloga, ale życie bywa nieprzewidywalne, dostawcy mięsa momentami szemrani, a pomysł był w tym czasie w fazie prototypu, dlatego dopiero teraz rzuciliśmy się na głęboką miskę majonezu i zrobiliśmy prawdziwy kanapkowy apartament klasy A+ z widokiem na ucztę.

Marzyła nam się taka wieża, bo ostatnim takim monumentem zgorszenia był piętrowy burger, więc można powiedzieć, że od prawie roku nie zjdeliśmy nic konkretnego i się głodzimy. A głodnym nie wolno chodzić – wiedzą o tym wszycy, zwłaszcza babcie, jak już zjecie dwie miski pomidorowej i z uszu wylewa Wam się przecier. I nagle nastał ten moment. Chwila zadumy, nagłe otrząśnięcie się z transu i żarówka nad głową zaczyna się świecić. A gdyby tak połączyć pulled porka z sosem do Big Maca?

Potrzymaj mi garnek i patrz.

Zanim ktokolwiek zapyta, od razu spieszymy z wyjaśnieniami – tutaj tylko połowa kanapki jest Big Macowa. Oprócz charakterystycznego sosu, salsy z ogórków konserwowych i posiekanej cebuli, mamy tutaj nachosy, sos serowy i marynowane jalapeno. Z jednej strony więc nasza wieprzowina BBQ tuli się do amerykańskiego klasyka, a z drugiej wysłuchuje kapiącego sosu z cheddara w towarzystwie naszych ulubionych papryczek.

A najlepsze jest to, że jak już uda nam się złapać to wszystko w jednego zachłannego gryza, to wszystkie smaki zebrane w tej gargantuicznej kanapce przybijają sobie jedną wielką piątkę i trwają tak w tłustym uścisku do ostatniego okruszka puszystej bułki.


Do przygotowania kanapki Big Pork przydadzą się:


Zanim sprawicie sobie takiego dużego przyjaciela o 4:20, poznajcie najpierw sekret na jego przyrządzenie. Krok po kroku, rozbijamy wszystko na czynniki pierwsze, żeby złożyć Big Porki do kupy.

Pojechali!

Składniki:

składniki na big porka

Big Pork:

4 bułki do hamburgerów

ok. 400g pulled porka BBQ z TEGO przepisu

0,5 cebuli, drobno posiekanej

Kilka marynowanych papryczek jalapeno

Kilkanaście solonych nachosów

Sos serowy

Sos do Big Maca

Salsa z ogórków konserwowych (przepis poniżej)

składniki na relish z ogórków

Salsa z ogórków konserwowych:

4 ogórki konserwowe

3/4 łyżeczki cukru

1 łyżka musztardy francuskiej

3/4 łyżeczki musztardy Dijon

1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków

Sól i pieprz do smaku

Ogóreczki ciach, ciach, pyk, pyk, guziczek w ruch i gotowe

Zakładamy, że wszystkie pozostałe półprodukty są już gotowe i czekają tylko na podgrzanie. Pozostaje nam więc zrobić błyskawiczną salsę z ogórków konserwowych.

Ogórki wkładamy do pojemnika malaksera i miksujemy je do momentu, aż będą drobno posiekane.

ogórki w blenderze zmiksowane ogórki z przyprawami

Dodajemy cukier, przyprawę 5 smaków i miksujemy dalej, aż jeszcze bardziej uda nam się zmiksować ogórki. Wyjmujemy ostrza malaksera, przenosimy salsę do miski i wprowadzamy do niej najpierw musztardę francuską, a później Dijon. Na koniec pozostaje doprawić ją do smaku solą i pieprzem.

gotowy relish z ogórków

relish w miseczcerelish

Kiedy salsa będzie już gotowa, my zabieramy się za grillowanie bułek na patelni grillowej przy użyciu odrobiny masła. Pamiętajcie, żeby z dodatkowej bułki wykroić środkowe piętro. Gdy z kolei grillowanie pieczywa też już znajdzie się za nami…

… Zacznie się prawdziwy hardstyle

Spód bułki smarujemy sosem do Big maca, po czym posypujemy go posiekaną cebulą i układamy pierwszą porcję mięsa. Na wieprzowinie rozprowadzamy salsę z ogórków konserwowych, tam kładziemy nachosy i przykrywamy półpiętrem zrobionym z dodatkowej bułki. Drugi poziom kanapki Big Pork zaczynamy w ten sam sposób, z tym że na pulled porku zamiast salsy ląduje sos serowy, a na nim z kolei nachosy i papryczki jalapeno.

Niech ten gif posłuży Wam za wzorzec.

A teraz uwaga, oczy daleko od monitora, bo nie chcecie sobie zalać klawiatury śliną:

big pork big pork big pork big pork big pork big pork big pork

Robienie takiej porkografii w domu jest o tyle przyjemne, że na końcu uzyskujemy taki efekt, jakim zazwyczaj fast foody mamią nas w reklamach. Zamiast spoconej i pogniecionej bułki mamy mięciusie, zgrillowane pieczywo, a w miejsce biedy w wypełnieniu pojawia się cały skarbiec smaków, które choć różnorodne, pięknie się nawzajem uzupełniają.

Jak jeść takie bydlę? Adekwatnie, tj. rękami, rękoma, ręcyma, łapskami. Upaćkać się, a potem wytrzeć to ładnie w serwetkę lub oblizać – wszystko, byle nie sztućcami.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Big Pork
  • 4 bułki do hamburgerów (przepis dostępny na blogu)
  • ok. 400 g pulled porka BBQ (przepis dostępny na blogu)
  • 1/2 drobno posiekanej cebuli
  • Kilka marynowanych papryczek jalapeno
  • Kilkanaście solonych nachosów
  • Sos serowy (dostępny na blogu)
  • Sos do Big Maca (dostępny na blogu)
Salsa z ogórków konserwowych
  • 4 ogórki konserwowe
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 3/4 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • Sól i pieprz do smaku
Wskazówki
Salsa z ogórków
  1. Jeśli wszystkie półprodukty są już gotowe i czekają na podgrzanie, umieszczamy ogórki w pojemniku malaksera i miksujemy je do momentu, aż będą drobno posiekane.

  2. Dodaj cukier, przyprawę 5 smaków i miksuj dalej, aż ogórki zrobią się jeszcze drobniejsze.

  3. Wyjmij ostrza malaksera, przenieś salsę do miski i wprowadź do niej najpierw musztardę francuską, a następnie Dijon.

  4. Dopraw salsę solą i pieprzem do smaku.

Big Pork
  1. Wysmaruj spody bułek sosem do Big Maca, po czym posyp je posiekaną cebulą i ułóż pierwszą porcję mięsa.

  2. Rozprowadź dalej salsę  ogórków konserwowych, połóż na nią nachosy i przykryj półpiętrem wykrojonym z drugiej bułki. 

  3. Drugi poziom kanapki układaj w ten sam sposób, z tym że na pulled porku - zamiast salsy - rozlej sos serowy, na nim nachosy i na końcu marynowane jalapeno.

Zobacz również inne artykuły