bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe (cinnamon rolls) z kremem oreo

by Stonerchef

Dzisiaj będziemy zachwycać się nad prostotą połączenia cukru z cynamonem. Ta atrakcyjna mieszanka wypełni puszyste, mięciutkie i ciepłe bułeczki cynamonowe z kremem oreo, który już z zamkniętymi oczami przygotowaliśmy w jakieś 5 minut.

Przy spotkaniu cynamonu z cukrem występuje jakaś magiczna reakcja sprawiająca, że słodycz zyskuje jeszcze bardziej na mocy, a jednocześnie jest taka świeża, jakby ktoś przed chwilą wpuścił do pokoju wiosenne powietrze. Kiedy dodamy do tego błyskawiczny krem oreo do smarowania, zawiniemy, a potem pobawimy się w Edwarda Nożycorękiego przy wycinaniu bułek, jesteśmy o krok od bodajże najlepszych drożdżówek w całej galaktyce.

Trudno dzisiaj o dobre drożdżówki – ich uprzemysłowiona produkcja sprawiła, że cała magia otaczająca ten rodzaj pieczywa gdzieś prysła i uciekła na Syberię, ani myśląc, żeby wracać. Dlatego nic tak nie odbudowuje tradycji spożywania ciasta drożdżowego, jak domowe wypiekanie. Zasada jest zawsze ta sama. W ciasto trzeba włożyć nieco cierpliwości i dużo więcej uczuć. Takiej bezwarunkowej miłości do masła, mąki, cukru i jajek. Kochana drożdżówka odpłaca się w smaku – po stokroć.

Najlepiej te cynamonowe bułeczki wypełnione oreo i magicznym cukrem jeść ciepłe, a to nie lada wyczyn. Konsumpcję znacznie opóźniają wrażenia towarzyszące wyjmowaniu tych pulchnych pereł z piekarnika. Już po samym widoku można zgadnąć ich teksturę i wnętrze. Mięciusie, uginające się pod najmniejszym naciskiem opuszków palców… I ten zniewalający aromat unoszący się w domu przez resztę dnia. OM NOM NOM!


Do przygotowania bułeczek cynamonowych z kremem oreo przydadzą się:


Jeszcze bardziej cieszy fakt, że robienie bułeczek obejmuje nieco skręcania. A my lubimy skręcać jedzenie.

Składniki:

składniki na bułeczki cynamonowe z kremem oreo

Ciasto na bułeczki cynamonowe:

ok. 600g mąki pszennej chlebowej typ 650

250ml mleka

2 jajka w temperaturze pokojowej

80g masła w temperaturze pokojowej

100g białego cukru

8g (jedna saszetka) suszonych drożdży instant

1/2 łyżeczki soli

Wypełnienie:

1/3 porcji kremu oreo do smarowania

50g brązowego cukru

1 łyżka cynamonu

Lukier:

70g serka śmietankowego

25g masła w temperaturze pokojowej

60g cukru pudru

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/8 łyżeczki soli

Ciasto, rośnij w siłę

Łapiemy za rondelek i rozpuzczamy tam masło z mlekiem i cukrem. Mieszanka powinna mieć temperaturę ok. 40 stopni, a masło do tego czasu się prawie całkowicie rozpuści.

masło z mlekiem, cukrem i solą w rondelku

Do mieszanki wsypujemy drożdże i mieszamy raz jeszcze. Odstawiamy garnek na bok na ok. 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie zawartość rondelka przelewamy do miski i zaczynamy dodawać stopniowo część mąki (ok. połowę), miksując cały czas na wolnych obrotach miksera. Potem wbijamy jajka – po jednym na raz – i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Teraz zaczynamy dosypywać resztę mąki, cały czas pracując mikserem – tym razem na większej mocy urządzenia. Wyrabiamy ciasto hakami do miksera, aż to będzie miało jednolitą, delikatnie lepką i błyszczącą konsystencję. Masę przenosimy do wysmarowanej olejem miski.

ciasto na bułeczki cynamonowe

Zawijamy miskę folią spożywczą i odstawiamy ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z naczynia, wykładamy na posypany mąką blat i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości jednego centymetra.

rozwałkowane ciasto na bułeczki cynamonowe

Tak powstały arkusz ciasta smarujemy kremem oreo i posypujemy cynamonowym cukrem. Całość zawijamy ciasno i tniemy nożem na 12 bułeczek.

ciasto wysmarowane kremem oreo i cukrem cynamonowym zawijanie ciasta na bułeczki cynamonowepokrojone ciasto na bułeczki cynamonowe

Każdą bułeczkę przenosimy do wysmarowanej tłuszczem formy na ciasto i kładziemy je obok siebie w odległości ok. 1,5cm.

bułeczki cynamonowe przed wyrośnięciem

Owijamy naczynie z bułeczkami folią spożywczą, po czym odstawiamy je na 45 minut, aż te podwoją swoją objętość. W tym czasie możemy nagrzać piekarnik do 205 stopni.

wyrośnięte bułeczki cynamonowe

Nasze bułeczki cynamonowe pieczemy przez ok. 15 minut.

upieczone bułeczki cynamonowe

Zanim wykończymy to słodkie pieczywko, przygotujemy jeszcze lukier. Miksujemy w dużej misce serek śmietankowy z masłem, cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i solą, aż masa będzie lekka i puszysta.

Smarujemy bułeczki cynamonowe lukrem i od razu zabieramy się do węglowodanowego oblężenia.

bułeczki cynamonowe bułeczki cynamonowe bułeczki cynamonowe bułeczki cynamonowe bułeczki cynamonowe bułeczki cynamonowe bułeczki cynamonowe bułeczki cynamonowe bułeczki cynamonowe

Ta ciemna spirala, którą widać na wierzchu bułek, to jeszcze odrobina kremu oreo rozprowadzona po śmietankowym lukrze. No co, jak się bawić, to się bawić – wagę wy…zerować, ciasto strawić.

podpis pod postem

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły