PiekarniaWytrawne ImperiumBułeczki z masłem czosnkowym

17 czerwca, 2016by Stonerchef0

Polska słynie z pysznych chlebów – w końcu trudno, żeby w kraju, w którym jest tyle zboża, sprawy miały się inaczej.

Z kolei na liście ulubionych dodatków w kraju Piastów masło, czosnek i natka pietruszki zajmują bardzo wysokie miejsca. Poza tym, czosnek jest tak uniwersalną przyprawą, że bułeczki będą bezkonkurencyjne zarówno jeśli chodzi o kanapki, jak i dodatek do zup, sałatek, czy tych dań mięsnych, których chleb jest nieodłącznym towarzyszem.

Składniki:

czosnek-natka-pietruszki-mleko-maka-maslo-drozdze-sol-cukier

Bułki (10 sztuk):

400g mąki pszennej

4g (pół opakowania) suszonych drożdży

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

250ml mleka

30g masła

Nadzienie:

60g masła w temperaturze pokojowej

6-8 ząbków czosnku

2 łyżeczki świeżej natki pietruszki

Do posmarowania:

1 jajko

1 łyżka mleka

Przygotowanie:

  • Ciasto: Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami. W rondelku roztapiamy masło, które następnie wlewamy do miski z mąką. Wlewamy mleko, dodajemy sól, cukier, ciasto mieszamy i zaczynamy wyrabiać. Proces powinien trwać na tyle długo, żeby ciasto było miękkie i elastyczne – umownie możemy przyjąć, że od 5 do 7 minut, wszystko to na blacie opruszonym mąką. Po wyrobieniu, ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1,5 godziny.
  • Formowanie bułek: Ciasto dzielimy na 10 części, formujemy z nich kulki i spłaszczamy, po czym lepimy w podłużną bułkę (spłaszczony kawałek ciasta składamy na pół i zalepiamy boki jak przy pierogach). Bułki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na 30 minut, aż ponownie wyrosną.
  • Nadzienie: Czosnek i pietruszkę bardzo drobno siekamy. Do miski wkładamy masło i dodajemy przyprawy, po czym wszystko ucieramy. Powstałą masę wkładamy do rękawa cukierniczego. Jeśli nie mamy takowego, możemy użyć łyżeczki do nakładania nadzienia.
  • Przygotowanie do pieczenia: Bułeczki smarujemy po wyrośnięciu roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Przy pomocy ostrego noża nacinamy bułki do połowy i wciskamy w to miejsce nadzienie.
  • Pieczenie: Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. 

Podanie:

zblizenie-na-buleczki-z-maslem-czosnkowym

Bułki najlepiej smakują podane na ciepło, jako dodatek do zupy, mięs, czy jako kanapki. Ponieważ przygotowanie ich jest nieco czasochłonne, możecie przygotować je przed dniem planowanego spożycia. Wtedy będą od razu gotowe na śniadanie do przekrojenia i podania z ulubionymi dodatkami.

Przynajmniej macie pewność, że to pieczywo nie było uprzednio wymacane przez setki rąk. A wrażenia zapachowe podczas pieczenia… Można stać przy piekarniku do końca życia.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Bułki (10 sztuk)
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 g suszonych drożdży pół opakowania
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml mleka
  • 30 g masła
Nadzienie
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki świeżej natki pietruszki
Do posmarowania
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
Wskazówki
Ciasto
  1. Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami w misce.
  2. W rondelku roztop masło i wlej je do miski z mąką.
  3. Wlej mleko, dodaj sól, cukier i wymieszaj ciasto.
  4. Wyrabiaj masę na oprószonym mąką blacie przez 5-7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Odstaw wyrobione ciasto na 1,5 godziny do wyrośnięcia pod przykryciem.
Formowanie bułek
  1. Podziel ciasto na 10 części i uformuj z nich kulki.
  2. Kulki spłaszcz i ulep z nich podłóżne bułki (tak, jak lepi się pieroga)
  3. Odstaw je na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Nadzienie
  1. Czosnek i pietruszkę bardzo drobno posiekaj.
  2. Włóż do miski masło z przyprawami, po czym wszystko utrzyj.
  3. Powstałą masę włóż do rękawa cukierniczego (nadzienie będzie można też dopchać łyżeczką, jeśli nie posiadasz rękawa).
Przygotowanie do pieczenia
  1. Po ich wyrośnięciu, posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem.
  2. Natnij bułki do połowy przy pomocy ostrego noża
  3. Wciśnij w to miejsce nadzienie.
  4. Pieczenie: Bułki piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.