upieczone doskonałe bułki burgerowe

Burgerowe bułki doskonałe

by Stonerchef

Bułka do burgera jest tak samo ważna jak mięso, dlatego nieustannie pracujemy nad stworzeniem doskonałego pieczywa do ulubionego posiłku Stonerchefów. Szybkie wypieki można uzyskać jedynie na twarzy z zawstydzenia, a pieczywo potrzebuje dużo cierpliwości, czułości, miłości i samych pozytywnych uczuć. Tylko wtedy uda nam się stworzyć burgerowe bułki doskonałe.

Dlaczego czas gra główną rolę? Ponieważ nasze wypieki muszą odpowiednio urosnąć, niczym pączki – tak aby nabrały idealnej puszystości, były lekkie, delikatnie chrupiące i uzupełniały pozostały skład burgera w taki sposób, że jedyne, co usłyszycie podczas ich jedzenia to niczym niezmącona cisza.

Lecimy do naszej domowej piekarni!

Składniki:

składniki na doskonałe bułki burgerowe

Doskonałe bułki burgerowe (8 sztuk):

450g mąki pszennej typ 480 (uniwersalna)

1 opakowanie (8g) suszonych drożdży

250ml ciepłej wody

1 duże jajko

3 łyżki roztopionego masła

3 łyżki białego cukru

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka oliwy

1 ubite jajko i 1 łyżka mleka do smarowania bułek

Whoop, whoop, robimy zaczyn!

mieszanka z drożdży, mąki i wody

Wsypujemy drożdże do dużej miski, dodajemy 60g mąki i wlewamy wodę, po czym wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok na ok. 15 minut, aż mieszanka zacznie się pienić.

Kiedy minie już upragniony kwadrans, dodajemy do miski jajka, masło, mleko oraz sól, i bardzo starannie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie wsypujemy resztę mąki i formujemy masę na ciasto przy użyciu drewnianej łyżki. Zbieramy skrawki ciasta z boków miski, jeśli zajdzi taka potrzeba i przenosimy masę na podsypany mąką blat. Tam wyrabiamy ciasto przez ok. 7 minut i wkładamy je do wysmarowanej oliwą miski, obtaczając kulę w tłuszczu. Miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Dwie godziny później…

ciasto uformowane do dzielenia na bułki

Wyjmujemy ciasto z miski i ponownie przenosimy je na powierzchnię podsypaną mąką. Delikatnie spłaszczamy całość dłonią i formujemy z masy prostokąt, który dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, zawijając luźne końce do dołu ciasta, aby bułki były gładkie z wierzchu.

bułki przykryte do ponownego wyrośnięcia

Przekładamy „przedwypieki” na matę silikonową lub papier do pieczenia i każdą z bułeczek spłaszczamy ponownie dłonią, a matę/papier owijamy folią spożywczą, z tym jednym zastrzeżeniem, żeby nie opinała ona pieczywa, ponieważ musi ono jeszcze podrosnąć przez ok. 1 godzinę.

Mija kolejna godzina…

bułki przed pieczeniem

Pozbywamy się folii spożywczej i w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni (termoobieg). W osobnej miseczce roztrzepujemy bardzo dokładnie jajko z mlekiem i delikatnie smarujemy nimi bułki, żey ich nie spłaszczyć – będą wyjątkowo puszyste a zarazem wrażliwe na dotyk, więc trzeba się z nimi obchodzić jak z małym dzieckiem. Całość pieczemy ok. 15-17 minut, aż bumcie zbrązowieją.

upieczone doskonałe bułki burgerowe

zbliżenie na doskonałe bułki burgerowe

Jak widzicie, nasze doskonałe bułki burgerowe złączyły się ze sobą w trakcie pieczenia. Nic nie szkodzi, ponieważ kiedy już ostygną, ich rozdzielenie będzie łatwiejsze niż złapanie malarii w Afryce, a pieczywo nie ulegnie uszkodzeniu.

Kiedy już przestudzimy bułeczki, można je z powodzeniem przekroić i stworzyć burgera, który prześladuje Was w ekstatycznych gastro-snach.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Doskonałe bułki burgerowe (8 sztuk)
  • 450 g mąki pszennej typ 480 uniwersalna
  • 1 opakowanie suszonych drożdży 8g
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki białego cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 ubite jajko i 1 łyżka mleka do smarowania bułek
Wskazówki
Jak to się robi?
  1. Wsyp drożdże do dużej miski, dodaj 60g mąki i 250ml wody.
  2. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  3. Odstaw na 15 minut, aż mieszanka zacznie się pienić.
  4. Po tym czasie dodaj jajko, roztopione masło, sól, i wmieszaj je do drożdży.
  5. Dodaj resztę mąki i wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
  6. Przenieś ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 7 minut, do uzyskania gładkiej i elastycznej masy.
  7. Wysmaruj osobną miskę oliwą.
  8. Przełóż do niej ciasto i obtocz je dokładnie w tłuszczu.
  9. Zakryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
  10. Wyjmij ciasto, przenieś ponownie na podsypany mąką blat i spłaszcz je, a następnie uformuj prostokąt.
  11. Podziel go na 8 równych części.
  12. Z każdej uformuj okrągłą bułeczkę, zaciągając luźne końce na dół pieczywa i łącząc je tam (przy spłaszczaniu bułek ich dół zamknie się normalnie).
  13. Przenieś bułki na silikonową matę lub papier do pieczenia i oprósz je delikatnie mąką.
  14. Zawiń całość folią spożywczą, zostawiając miejsce do wyrastania (nie można przykrywać bułek zbyt szczelnie).
  15. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę.
  16. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni (termoobieg).
  17. Roztrzep jajko z mlekiem i posmaruj nim delikatnie bułki z wierzchu.
  18. Piecz przez ok. 15-17 minut.

Zobacz również inne artykuły