BurgeryKolacjaObiadPrzepisyStoner żarcieWołowinaWytrawne ImperiumUcieczka z psychiatryka: Burgery z masłem orzechowym, lazurem, sosem malinowym, bekonem i bananami w cieście

1 października, 2016by Stonerchef0

prośba o przepis

Są takie chwile w życiu Stonerchefów, kiedy nie mogą przejść obojętnie obok komentarzy swoich wiernych głodomorów. Zwłaszcza, jeśli komentarz zawiera pomysł równie pogięty, co potencjalnie kosmicznie smaczny. Oczywiście nie zabrakło naszej boskiej ręki w tym przepisie, i wyszły nam okrutnie pyszne burgery z masłem orzechowym, serem lazur, ostrym sosem malinowym, bekonem i bananami w cieście.

Zawarliśmy w naszym ćwierćfunciaku wszystkie możliwe smaki – słodki, słony, kwaśny, ostry, cierpki, gorzki – słowem, zrobiliśmy takie multi-kulti, o jakim Unia Europejska mogłaby sobie jedynie pomarzyć.

Chodziło za nami przeczucie, że to będzie dobry obiad. Będziemy skromni i powiemy, że był to ZAJEBISTY obiad, do którego nie raz jeszcze wrócimy.

Składniki:

składniki na burgery z ostrym sosem malinowym

Burgery z masłem orzechowym i ostrym sosem malinowym:

2 doskonałe bułki burgerowe

400g mielonej wołowiny, uformowanej w dwa burgery (każdy po  200g)

100g startego sera z niebieską pleśnią Lazur

Sos malinowy z czosnkiem i chilli

6 plastrów boczku parzonego

2 łyżki masła orzechowego

4 plasterki banana w tempurze (banan powinien być jeszcze trochę zielony, dzięki temu będzie delikatnie cierpki)

Tempura do bananów:

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

2 łyżki lodowatej wody

0,5 łyżeczki soli

Banan w cieście? Dawaj go tu!

Kroimy banana w plasterki i cztery z nich maczamy w tempurze (mieszamy obie mąki z wodą i solą – gdyby ciasto było zbyt gęste, dodajemy jeszcze odrobinę wody), aby panierka pokrywała obficie kawałki owoca.

Rozgrzewamy ok. 200-300ml oleju rzepakowego w głębokim naczyniu i wrzucamy tam nasze banany. Smażymy je ok. 1 minuty i wyjmujemy na ręczniki papierowe, w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Bekon jest naszym pasterzem

Na zimnej patelni kładziemy plastry boczku i smażymy je na średnim ogniu. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać, zaczynamy przewracać bekon szczypcami co minutę – wtedy boczek równomiernie się usmaży. Na smażenie poświęcamy ok. 4-5 minut, żeby plastry wędzonej wieprzowiny stały się chrupiące, ale nie straciły na jędrności.

Wołowina ma być jaka w środku? RÓ-ŻO-WIUT-KA!

Właśnie tak – robimy kciukiem wgłebienie w naszych kotletach, smarujemy je roztopionym masłem lub olejem kokosowym i przyprawiamy z obu stron solą z pieprzem. Smażymy burgery na dobrze rozgrzanej, suchej patelnii. Czekamy, aż zmienią barwę do połowy, potem przewracamy je na drugą stronę i kontynuujemy smażenie, aż mięso będzie w dotyku podobne do czubka nosa.

Zdejmujemy burgery z ognia i przekładamy je na folię aluminiową, którą to folią zawijamy nasze kotletory i dajemy im odpocząć ok. 2-3 minuty.

Przywitajcie króla

ubieranie burgerów

Przekrawamy nasze bułki burgerowe i smarujemy spód każdej z nich 1 łyżką masła orzechowego i poprawiamy sosem malinowym w rozsądnej ilości. Następnie ląduje mięso, które przykrywamy bardziej obfitą warstwą ostrych malinek. Doklejamy po 3 plastry bekonu, 2 plasterki banana w cieście i oprószamy to wszystko słuszną porcją startego lazura. Daszek bułki smarujemy jeszcze cienką warstwą sosu malinowego i zamykamy te dwa bydlaki, bo zaraz będziemy się z nimi mierzyć przy stole – najpierw jednak trochę ślinotoku:

gotowe burgery z ostrym sosem malinowym

burgery z masłem orzechowym

Piękny, majestatyczny, soczysty, pełen wszelkich odsłon smakowych, a przy tym porąbany jak reklamy Old Spice’a z Terrym Crewsem. Nam już nic więcej do szczęścia nie potrzeba.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Burgery z masłem orzechowym i ostrym sosem malinowym
  • 2 doskonałe bułki burgerowe
  • 400 g mielonej wołowiny każdy po 200g, uformowanej w dwa burgery
  • 100 g startego sera z niebieską pleśnią 'Lazur'
  • Sos malinowy z czosnkiem i chilli
  • 6 plastrów boczku parzonego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 4 plasterki banana w tempurze banan powinien być jeszcze trochę zielony, dzięki temu będzie delikatnie cierpki
Tempura do bananów
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
Wskazówki
Banany w tempurze
  1. Wymieszaj obie mąki z wodą i solą, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  2. Zatop plasterki banana w tempurze.
  3. Rozgrzej 300ml oleju w głebokim naczyniu.
  4. Smaż plasterki bananów ok. 1 minuty.
  5. Przenieś je na ręcznik papierowy, żeby odsączyć banany z nadmiaru tłuszczu.
Bekon
  1. Połóż plastry boczku na suchej i zimnej patelni.
  2. Smaż na średnim ogniu.
  3. Kiedy boczek zacznie puszczać tłuszcz, smaż go, przewracając co minutę na drugą stronę, aby bekon równomiernie się usmażył.
  4. Poświęć boczkowi łącznie ok. 4 minut.
  5. Przenieś plastry na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Burgery wołowe
  1. Wysmaruj burgery olejem kokosowym lub masłem klarowanym.
  2. Przypraw solą i pieprzem z obu stron.
  3. Przenieś je na rozgrzaną, suchą patelnię
  4. Smaż na dużym ogniu, aż mięso zmieni kolor do połowy.
  5. Przełóż na drugą stronę i smaż ok. 4 minut, sprawdzając z wierzchu twardość mięsa.
  6. Jeśli będzie w dotyku przypominało czubek nosa, zdejmij je z ognia i przenieś na folię aluminiową.
  7. Owiń folią burgery i daj im odpocząć ok. 2 minuty.
Formowanie burgerów
  1. Przekrój bułki na pół.
  2. Spód każdej wysmaruj 1 łyżką masła orzechowego i popraw niewielką ilością malinowego sosu.
  3. Połóż mięso, nałóż więcej sosu malinowego i przykryj trzema plastrami bekonu.
  4. Dodaj po 2 plastry banana i posyp obficie lazurem.
  5. Daszek każdej bułki posmaruj cienką warstwą malin.
  6. Zamknij burgery.
  7. Pałaszuj.