burrito

Burrito ze stripsami z kurczaka, sosem serowym i majonezem wasabi

by Stonerchef

Tak, jak w przypadku wołowiny obstawiamy przy mięciutkich bułkach, tak w sytuacji ze stripsami smażonymi na głębokim oleju wybór pada na tortille. Potem zaczynają się rozkminy – niekiedy trwające cały dzień i kolejny poranek. Im dłużej trwa ten strumień świadomości, tym uśmiech na twarzy maluje się szerszy. A potem wychodzi burrito ze stripsami na majonezie wasabi, polane sosem serowym z jalapeno i posypane skruszonymi płonącymi Cheetosami.

Od razu Was uczulimy na właściwie najważniejszą składową burrito – placki tortilla. Użycie sklepowych gotowców może być kuszące, no bo raz, że trudno znaleźć przepis na dobre tortille, a po drugie – wiadomo, gówniarze jedne, nasi rodzice to musieli 30km zimą przez zaspy do szkoły, przerzucać wozy z węglem i eksplorować jądro planety w drugiej klasie podstawówki,a my wszystko mamy pod nosem, to się nie chce i się kupuje.

Mimo wszystko, warto poświęcić kilkanaście minut swojego czasu i cieszyć się prawdziwym smakiem domowej tortilli, której tekstura jest wyraźnie wyczuwalna, a poziom mączności z delikatnym przyrumienieniem wierzchu sprawia, że można te placorki rwać i rwać, i rwać i żreć, i maczać w sosach, i brudzić sobie łapy – i w ogóle wszystko. Aż można się zdziwić, jak tak pozornie błaha i głupia rzecz może dostarczyć tyle satysfakcji.

A poza tym, tortille z naszego przepisu nigdy się nie łamią – ale o tym już dalej w przepisie.

Wyjątkowym dodatkiem do tych burrito ze stripsami smażonymi na głębokim oleju – oprócz sosu serowego z marynowanymi jalapeno – jest majonez wasabi. Banalny w przygotowaniu, intensywnie chrzanowy w smaku i, jak to Królowa Słodkości określiła – zadziornie dająca o sobie znać podczas jedzenia. Do tego czarnuszka jeszcze bardziej podkreśla jego charakter, co czyni ten sos najlepszym podłożem dla chrupiących filetów z kurczaka.

Bekon dodajemy, bo – wiadomo – bekon jest dobry do wszystkiego, a lejącego się sosu serowego z dodatkiem ostrych papryczek również nie mogło zabraknąć w tym trudnym do sklasyfikowania podgatunku nad-burrito. Wkradły się nam przy okazji ziemniaki hash brown w mieszance przypraw do tacos. A posypka z ostrych cheetosów, bo możemy.

Nie wiemy, czy ta informacja pocieszy zwolenników fit żywienia, ale na wszelki wypadek napomkniemy, że występuje tu też sałata lodowa.


Do przygotowania burrito ze stripsami z kurczaka potrzebne będą:


Zawijamy do garów.

Składniki:

składniki na burrito ze stripsami

Burrito ze stripsami, majonezem wasabi i sosem serowym:

4 stripsy z kurczaka w ostrej panierce

4 domowe placki tortilla

8 plasterków bekonu

kilka porwanych liści sałaty lodowej

1 pomidor pokrojony w kostkę

Posypka z płonących cheetosów (Zmiksowane razem: 1/3 paczki cheetosów ketchupowych + 1 łyżeczka chili + 2,5 łyżeczki ostrego sosu, np. tabasco)

Ziemniaki hash-brown (przepis poniżej)

Sos serowy z jalapeno (przepis poniżej)

Majonez wasabi (tak… poniżej)

składniki na ziemniaki hash brown

Ziemniaki hash brown:

3 duże ziemniaki

1,5 łyżeczki mieszanki przypraw do tacos

2 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego

składniki na majonez wasabi

Majonez wasabi:

2 duże łyżki majonezu

3/4 łyżeczki czarnuszki

2 łyżeczki sosu lub pasty wasabi

Sos serowy:

130g grubo startego cheddara

200ml niesłodzonego mleka skondensowanego

2 łyżki masła w temperaturze pokojowej

1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

1/2 łyżeczki chili

1/2 łyżeczki soli

Kilka posiekanych marynowanych papryczek jalapeno

Wasabi, katana, te sprawy

W miseczce mieszamy majonez z sosem/pastą wasabi i czarnuszką, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie owijamy naczynie folią spożywczą, a miskę z majonezem wasabi wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

Tarka ostra, jak maczeta

Ziemniaki myjemy i obieramy, po czym ścieramy je na dużych oczkach tarki. Wrzucamy to wszystko do miski, którą zalewamy bardzo zimną wodą i zostawiamy ziemniaki na ok. 30 minut, aż woda w misce zrobi się mętna.

namoczone starte ziemniaki

Po tym czasie odsączamy nasze starte ziemniaczki na ręcznikach papierowych.

starte odcedzone ziemniaki

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej i dodajemy ziemniaki, które przyprawiamy mieszanką do tacos. Całość mieszamy dokładnie i smażymy ok. 5 minut na średnim ogniu, aż ziemniaki zrobią się złoto-brązowe.

ziemniaki hash brown na patelni

Składamy ziemniaki na pół, jak omleta, kontynuując smażenie przez kolejne 5 minut. a koniec zdejmujemy hash-browns z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Impreza na trzy ognie

Zaczniemy od usmażenia bekonu. Rozgrzewamy w tym celu patelnię grillową i kiedy ta będzie dostatecznie gorąca, zmniejszamy ogień do minimum i pozwalamy boczkowi smażyć się we własnym tłuszczu, przekładając go co ok. 30 sekund na drugą stronę. Pozwoli to mięsku usmażyć się równomiernie.

grillowany boczek

Bekon odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, po czym przenosimy się na kolejny palnik. Tam, w głębokim naczyniu rozgrzewamy olej do temperatury ok. 170 stopni. Wkładamy do niego zapanierowane stripsy i smażymy je ok. 10 minut, w połowie czasu przewracając je na drugą stronę, aż panierka zyska przepiękny, złoty kolor.

stripsy smażone w głębokim oleju

Mięsko również odsączamy na ręcznikach, a podczas gdy ono będzie się smażyć, my odpalamy trzeci ogień, a tam w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mąkę, chili oraz sól i mieszamy dokładnie całość na średnim ogniu, aż mieszanka zacznie zmieniać barwę na złotą. Wtedy zdejmujemy rondelek z ognia, dolewamy mleko skondensowane i energicznie mieszamy całość trzepaczką.

Wracamy rondelek na kuchenkę i doprowadzamy całość do zagotowania. Masa zacznie gęstnieć, a to jest odpowiedni moment, kiedy ponownie powinniśmy zdjąć garnek z ognia i wsypać starty cheddar. Mieszamy nasz sos serowy, aż cheddar się rozpuści, w razie potrzeby dolewając więcej mleka skondensowanego, aby rozrzedzić sos.

sos serowy

Na koniec do naszego sosu wprowadzamy posiekane jalapeno.

Pora na przaśne zawiniątko

Wyjmujemy placki tortilli i smarujemy je majonezem wasabi. Na to sypiemy sałatę lodową i kładziemy pokrojone w paski stripsy, na których ląduje bekon. To polewamy sosem serowym, przykrywamy połową ziemniakami hash brown i posypujemy płonącymi cheetosami. Pamiętamy, żeby zawartość burrito była ułożona po jednej stronie tortilli, żebyśmy mogli ją zwinąć i swobodnie zamknąć z obu stron.

burrito burritoburritoburrito

W tym burrito jest wszystko, czego pragnie dusza, a boją się dietetycy. I więcej chyba właściwie nie trzeba dodawać. Moc jest z nami, burrito jest w naszych brzuchach.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Burrito ze stripsami. majonezem wasabi i sosem serowym
  • 4 stripsy z kurczaka w ostrej panierce (przepis dostępny na blogu)
  • 4 domowe placki tortilla (przepis dostępny na blogu)
  • 8 plasterków bekonu
  • Kilka porwanych liści sałaty lodowej
  • Posypka z płonących cheetosów (zmiksowane razem: 1/3 paczki cheetosów ketchupowych + 1 łyżeczka chili + 2,5 łyżeczki ostrego sosu, np. tabasco)
  • Ziemniaki hash-brown
  • Sos serowy s jalapeno
  • Majonez wasabi
Ziemniaki hash-brown
  • 3 duże ziemniaki
  • 1,5 łyżeczki mieszanki przypraw do tacos
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego
Majonez wasabi
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 3/4 łyżeczki czarnuszki
  • 2 łyżeczki sosu lub pasty wasabi
Sos serowy z jalapeno
  • 130 g grubo startego sera Irish Red Cheddar
  • 200 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Kilka posiekanych marynowanych papryczek jalapeno
Wskazówki
Majonez wasabi
  1. Wymieszaj w miseczce majonez z sosem/pastą wasabi i czarnuszką, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

  2. Owiń miseczkę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników

Ziemniaki hash-brown
  1. Umyj ziemniaki i obierz je, po czym zetrzyj na grubych oczkach tarki.

  2. Wrzuć starte ziemniaki do miski i zalej je lodowatą wodą, odstawiając na ok. 30 minut, aż woda w misce zrobi się mętna.

  3. Odlej wodę z miski i odsącz ziemniaki na ręcznikach papierowych.

  4. Rozgrzej na patelni masło klarowane lub olej i dodaj ziemniaki. Przypraw je mieszanką do tacos, po czym wymieszaj całość dokładnie i smaż ok. 5 minut na średnim ogniu, aż ziemniaki zrobią się złoto-brązowe.

  5. Złóż ziemniaki jak omleta i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut. 

  6. Zdejmij hash-browns z patelni i odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Mięso do burrito
  1. Usmaż bekon na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, przewracając plastry mięsa na drugą stronę co ok. 30 sekund. Bekon powinien wytopić prawie cały swój tłuszcz.

  2. Rozgrzej w garnku ok. 1 litr oleju rzepakowego do temperatury 170 stopni. Włóż do niego zapanierowane stripsy i smaż je ok. 10 minut, przewracając kurczaka w połowie czasu na drugą stronę, aż panierka zyska przepiękny, złoty kolor.

  3. Odsącz mięso na ręczniku papierowym.

Sos serowy
  1. Rozpuść masło w rondelku na średnim ogniu. Dodaj mąkę, chili oraz sól i wymieszaj całość, smażąc do momentu, w którym mieszanka zacznie zmieniać barwę na złotą.

  2. Zdejmij rondelek z ognia i zacznij dolewać mleko, mieszając energicznie zawartość rondelka przy użyciu trzepaczki.

  3. Wróć rondelek na ogień i doprowadź całość do zagotowania. Jak tylko masa zacznie gęstnieć, zdejmij ponownie garnek z ognia i wsypuj starty cheddar partiami.

  4. Mieszaj do momentu, w którym cały ser się rozpuści, a sos zyska jednolitą i gładką konsystencję fondue. Gdyby sos był zbyt gęsty, dolewamy więcej mleka skondensowanego i mieszamy go raz jeszcze.

Burrito
  1. Weź placki tortilli i posmaruj je majonezem wasabi. Posyp na to sałatę lodową, połóż pokrojone w paski stripsy i posyp je bekonem. Polej całość sosem serowym, przykryj ziemniakami hash-brown i posyp płonącymi cheetosami. 

  2. Pamięaj, żeby ułożyć całą zawartość po jednej stronie tortilli, żeby łatwiej było Ci zwinąć ciasno placek.

Zobacz również inne artykuły