Chałka to ostatnio bardzo gorący temat. My z kolei głowiliśmy się nad tym, jak to kultowe pieczywo ugryźć, żeby w formie wytrawnej było zarówno pyszne, jak i sprawiające, że zakwalikowalibyśmy się do testów psychiatrycznych sprawdzających poczytalność. Tego dzieła pozazdrościłby nam sam doktor Frankenstein. Przed Wami chałka z kurczakiem, mac and cheese w tempurze i sosem musztardowo-śliwkowym.
Przede wszystkim zależało nam na tym, żeby jak najbardziej zróżnicować nie tylko smaki, ale i tekstury takiej potrawy. Ta chałka tak naprawdę łączy w sobie trzy różne kuchnie: żydowską, amerykańską oraz indyjską. Naturalnie, mury naszej fortecy tworzy chałka – wypiekana tego samego dnia i potem zgrillowana na maśle, aby pieczywo oprócz chrupkości zachowywało jeszcze należytą wilgoć.
Mięso to z kolei udka z kurczaka w marynacie z jogurtu i pasty imbirowo-czosnkowej. Marynowaliśmy je dzień wcześniej, żeby dokładnie przeszło tymi wyraźnymi aromatami. Następnie kurczak został zgrillowany i rozszarpany widelcem. Zgadnijcie co? To się wręcz rozpływa w ustach i powoduje iście bollywoodzki taniec wśród kubków smakowych.
No i teraz chwila szaleństwa. Mac and cheese w tempurze. Jeśli sam makaron z serem wydawał Wam się do tej pory wystarczająco kaloryczny, to w takim razie nie panierowaliście go jeszcze w cieście i nie smażyliście w głębokim oleju. Efekt końcowy? Cienka i chrupiąca tempura otaczająca mac and cheese, a w środku kremowy makaron z rozpływającym się cheddarem. To jest prawdziwe gastro złoto!
Końcowy akcent stanowi w tej kompozycji sos musztardowo-śliwkowy z dodatkiem pistacji i oregano. W tej kanapce dzieje się więcej, niż na ulicach Nowego Jorku w godzinach szczytu, ale to, co jest w tym wszystkim najpiękniejsze, to totalne zgranie się wszystkich półproduktów. Śliwki i musztarda podkręcają delikatność mięsa, a jednocześnie powidła obecne w sosie prawilnie grają z imbirem. Czosnek zawarty w marynacie z kolei uzupełnia się z mac and cheesem smażonym w cieście, a to wszystko oplatane zgrillowanym na maśle żydowskim pieczywem. Aha – nie zapominajmy o bekonie. On też się tam znalazł. W towarzystwie majonezu, coby dopełnić odpowiednio tę hedonistyczną budowlę.
Do przygotowania chałki z kurczakiem i mac and cheese potrzebne będą:
- duży garnek lub wok,
- szpatułka,
- termometr kuchenny,
- łyżka cedzakowa,
- dwie duże miski,
- płaska forma do ciasta,
- nóż szefa kuchni,
- zamrażarka,
- zwykła patelnia,
- patelnia grillowa.
Uwaga, potwór nadchodzi!
Składniki:
Chałka z kurczakiem, mac and cheese w tempurze i sosem musztardowo-śliwkowym:
4 kromki chałki
4 plastry boczku
tempura (przepis poniżej)
Zamrożony blok mac & cheese
kurczak w marynacie jogurtowej z pastą imbirowo-czosnkową (przepis poniżej)
Sos musztardowo-śliwkowy z pistacjami
kurczak w marynacie jogurtowej z pastą imbirowo-czosnkową:
5 udek z kurczaka pozbawionych kości i skóry
7 ząbków czosnku
ok. 0,5 szklanki imbiru pokrojonego w kostkę
370g gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Tempura:
200g mąki pszennej typ 450
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
250ml lodowatej wody
Przygotowania do eksperymentu
Na początku zajmiemy się mięsem. W malakserze miksujemy olej z czosnkiem i imbirem, aż do uzyskania konsystencji pasty.
Pastę dodajemy do jogurtu, po czym przyprawiamy marynatę solą i pieprzem, a na końcu wkładamy do niej udka.
Miskę z mięsem zawijamy folią spożywczą i wkładamy ją do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą dobę).
Teraz zajmiemy się mac and cheesem. Makaron gotujemy al dente (ok. 4-5 minut) w lekko osolonej wodzie i odcedzamy go w durszlaku.
Na patelni rozpuszczamy masło, po czym dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie oba składniki. Zasmażkę trzymamy na średnim ogniu, aż zmieni kolor na złoty.
Zdejmujemy patelnię z ognia i zaczynamy dolewać mleko, energicznie mieszając. Wracamy patelnię na ogień i podgrzewamy mleko do momentu zagotowania. Jak tylko płyn zacznie gęstnieć, ponownie zdejmujemy naczynie z gazu i wsypujemy starty cheddar, mieszając aż ser się całkowicie stopi. Na końcu dodajemy odcedzony makaron i mieszamy całość po raz ostatni.
Tak powsały mac and cheese wkładamy do płaskiej formy na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię szpatułką.
Całość ląduje w zamrażarce, aż mac and cheese będzie mocno zwarty i sztywny.
Budujemy potwora
Kiedy makaron będzie gotowy, wyjmujemy go z zamrażarki, żeby odrobinę odtaił. W tym czasie smażymy boczek na suchej patelni na chrupiąco i odsączamy go na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
W dużej misce możemy przygotować sobie ciasto do panierowania makaronu z serem. Najpierw łączymy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, a później dodajemy stopniowo wodę i mieszamy całość w miarę dokładnie, ale jednocześnie niedbale, żeby na powierzchni tempury widać było momentami grudki.
Na osobnym palniku rozgrzewamy patelnię grillową i kładziemy na niej kurczaka. Smażymy go z każdej strony przez ok. 6 minut, aż mięso przejdzie kompletną obróbkę termiczną, ale będzie jednocześnie delikatne.
Kiedy udka się smażą, my rozgrzewamy olej (ok. 2 litry) w dużym garnku lub w woku. Wykrawamy z formy do ciasta dwa bloki mac and cheese (powinny być takich rozmiarów, co kromka chałki) i obtaczamy je w tempurze. Kiedy olej będzie dostatecznie gorący, wkładamy do niego bloki makaronowo-serowe i smażymy, aż tempura będzie złoto-brązowa, a ser ponownie roztopiony. Mac and cheese przenosimi na ręcznik papierowy i odsączamy go z nadmiaru oleju.
Kurczak – po usmażeniu – ląduje w misce, w której rozszarpujemy go widelcami. Chałkę natomiast smarujemy masłem z obu stron i grillujemy na patelni na złoty kolor.
Okej, wszystkie półprodukty mamy gotowe – pora na wzniesienie tego majestatycznego monumentu rozpusty.
Powstań!
Możemy zabrać się za składanie chałki. Spód smarujemy słuszną warstwą majonezu. Następnie układamy na chałce mac and cheese, na którym będzie z kolei spoczywał sos musztardowo-śliwkowy (również w zacnych ilościach). Na sosie kładziemy poszarpanego kurczaka oraz bekon, a całość przykrywamy górą chałki.
Boginii Kaloria zesłała na nas tego dnia swoje błogosławieństwo, a jej syn Cholesterol czuwał bacznie nad naszymi poczynaniami. W efekcie tych działań i boskiej inspiracji powstała kanapka ostateczna – składak wszechczasów. Słowem, prawdziwy Chałkenstein.
- 4 kromki chałki
- 4 plastry boczku
- Zamrożony blok mac & cheese
- Sos musztardowo-śliwkowy-z-pistacjami
- tempura
- kurczak w marynacie jogurtowej z pastą imbirowo-czosnkową
- 200 g mąki pszennej typ 450
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 250 ml lodowatej wody
- 5 udek z kurczaka bez skóry i kości
- 7 ząbków czosnku
- 370 g gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
-
Zmiksuj w malakserze olej z czosnkiem i imbirem do uzyskania konsystencji pasty.
-
Dodaj pastę do jogurtu, dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj i włóż do marynaty udka.
-
Miskę z mięsem zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
-
Ugotuj makaron al dente w garnku z osoloną wodą - ok. 5 minut.
-
Rozpuść masło na patelni, po czym dodaj mąkę. Mieszaj dokładnie oba składniki, aż zasmażka będzie miała złoty kolor.
-
Zdejmij patelnię z ognia i zacznij dolewać mleko, energicznie mieszając.
-
Wróć patelnię na ogień i podgrzewaj mleko do momentu zagotowania. Jak tylko mleko zacznie gęstnieć, ponownie zdejmij naczynie z gau i wsypuj starty cheddar, mieszając aż ser się całkowicie stopi.
-
Dodaj odcedzony makaron i wymieszaj całość po raz ostatni.
-
Rozprowadź mac and cheese do płaskiej formy na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię szpatułką. Mroź, aż makaron z serem będzie mocno zwarty i sztywny.
-
Wyjmij mac and cheese z zamrażarki, aby nieco odtaił.
-
Smaż boczek na suchej patelni na chrupiąco i odsącz go na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
-
Przygotuj tempurę: połącz mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, a potem dodawaj stopniowo wodę i mieszaj całość nieco niedbale, żeby na powierzchni ciasta było widać grudki.
-
Rozgrzej patelnię grillową i połóż na niej kurczaka. Smaż go z każdej strony przez ok. 6 minut.
-
Kiedy udka się smażą, orzgrzej olej (ok. 2 litry) w dużym garnku lub w woku. Wykrój z formy do ciasta dwa bloki mac and cheese (powinny być takich rozmiarów, jak kromka chałki) i obtocz je w tempurze.
-
Kiedy olej będzie ostatecznie gorący, włóż do niego bloki i smaż na złoto-brązowy kolor.
-
Wyjmij mac and cheese i odsącz go na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
-
Kurczaka rozszarp widelcami po usmażeniu.
-
Chałkę posmaruj masłem z obu stron i zgrilluj na patelni na złoty kolor.
-
Posmaruj kromkę chałki słuszną warstwą majonezu. Ułóż na chałce mac and cheese, a ten posmaruj sosem musztardowo-śliwkowym. Na sosie połóż poszarpanego kurczaka oraz bekon, a całość przykryj górą chałki.