PizzeRozpustaStoner żarcieWołowinaWytrawne ImperiumCheeseburgerowa pizza z bekonem i piklami z ogórka

1 grudnia, 2016by Stonerchef1

Wczoraj dostaliśmy od jednej z naszych czytelniczek zdjęcie Chipizzy w wersji burgerowej – i nagle nas olśniło! Dlaczego my do tej pory nie okrasiliśmy żadnej naszej pizzy solidną porcją wołowiny? Doszło do nas, że trzeba odmienić ten stan rzeczy i zaserwować włoski placek w wersji… cheeseburgerowej. Przyprawione tradycyjnie mięso wołowe, bekon, dwa sery (łagodny i ostry), a na to wszystko czerwona cebula i pikle z ogórka. Po spróbowaniu paru kawałków i przyjęcia do wiadomości, co tu się właśnie nawyprawiało, stwierdziliśmy, że cheeseburgerowa pizza na stałe zagości w naszym menu.

Po mięso poszliśmy na bazarek do naszych sprawdzonych dostawców – nie ma bowiem jak wołowina mielona na miejscu, dokładnie z tej porcji, jaką sobie człowiek zażyczy. Jeśli zaś chodzi o sery, to ostatnio przerzuciliśmy się na mozzarellę w kulkach, która po dokładnym odsączeniu z zalewy powoduje, że zapominamy o istnieniu czegoś takiego jak kostka tego sera. Problem pojawił się natomiast przy serze ostrym; nie mając dostępu do pepper jacka, zostaliśmy pozostawieni naszej wyobraźni, która zadecydowała o połączeniu długo dojrzewającego cheddara z połową łyżeczki chilli cayenne.

Do szybkiej marinary i reszty składników dobraliśmy jeszcze bekon i czerwoną cebulę, czyli parę słodko-wędzoną, dzięki której nasza cheeseburgerowa pizza wygrywa nasze serca, podniebienia i ogólnie cały dzień.


Do przygotowania cheeseburgerowej pizzy przydadzą się:

Nie przedłużajmy więc i zobaczmy, jak przenosi się cheeseburgera na chlebowe ciasto od pizzy.

Składniki:

składniki na cheeseburgerową pizzę

Cheeseburgerowa pizza z bekonem i piklami z ogórka:

1 porcja chlebowego ciasta na pizzę

200g mielonej wołowiny, przyprawionej solą, pieprzem i płatkami chilli, a potem obsmażonej z obu stron ok. 2-3 minuty

3 plastry wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

1 kulka mozzarelli, odsączona z zalewy

3 łyżki szybkiego sosu pomidorowego z tego przepisu

50g długo dojrzewającego cheddara wymieszanego z 0,5 łyżeczki chilli cayenne

0,5 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie paski

1 duży ogórek konserwowy pokrojony w plasterki

Grubo zmielony czarny pieprz do posypania z wierzchu

Cheeseburger, czy pizza… Dobra, niech będą oba!

Zaczynamy od uformowania blatu na pizzę z wyraźnym zaakcentowaniem boczków.

wyrobiony blat na pizzę cheeseburgerową

Placek smarujemy sosem pomidorowym i kładziemy na nim plastry mozzarelli.

pizza wyłożona sosem i mozzarellą

W następnej kolejności na pizzy ląduje wołowina, którą przykrywamy ostrym cheddarem.

wołowina i ostry ser na pizzy

Do tego dodajemy boczek, czerwoną cebulę, a na koniec kładziemy plastry ogórka konserwowego, które doprawiamy z wierzchu zmielonym pieprzem.

pizza wykończona boczkiem, cebulą i ogórkami

Pizzę wkładamy do nagrzanego na 250 stopni piekarnika z opcją termoobiegu i pieczemy ją ok. 8-10 minut.

cheeseburgerowa pizza

cheeseburgerowa pizza

cheeseburgerowa pizza

cheeseburgerowa pizza

cheeseburgerowa pizzaCheeseburgerowa pizza to danie, po zjedzeniu którego trzeba odpocząć przynajmniej pół godziny, żeby być w stanie cokolwiek zrobić – i nie mamy tu na myśli oddychania, bo to akurat zalicza się do rzeczy możliwych. Jej ładunek stoi jednak równie wysoko, co walory smakowe, a to oznacza, że wyżej znajduje się już tylko niebo. Niemniej jednak, dla takich doznań zdecydowanie warto się zmęczyć.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Cheeseburgerowa pizza z bekonem i piklami z ogórka
  • 1 porcja chlebowego ciasta na pizzę
  • 200 g mielonej wołowiny przyprawionej solą, pieprzem i płatkami chilli, a potem obsmażonej z obu stron ok. 2-3 minuty
  • 3 plastry wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 kulka mozzarelli odsączona z zalewy
  • 3 łyżki szybkiego sosu pomidorowego z naszego przepisu na pizzę deep dish.
  • 50 g długo dojrzewającego cheddara wymieszanego z 0 5 łyżeczki chilli cayenne
  • 0,5 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie paski
  • 1 duży ogórek konserwowy pokrojony w plasterki
  • Grubo zmielony czarny pieprz do posypania z wierzchu
Wskazówki
  1. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni (termoobieg).
  2. Uformuj z ciasta spód na pizzę, z wyraźnym zaakcentowaniem boczków.
  3. Wysmaruj pizzę sosem pomidorowym.
  4. Ułóż na niej plastry mozzarelli.
  5. Rozprowadź równomiernie mieloną wołowinę.
  6. Posyp mięso ostrym cheddarem.
  7. Dodaj boczek, cebulę i plastry ogórka konserwowego.
  8. Dopraw pieprzem do smaku.
  9. Piecz ok. 8-10 minut.