Są takie dni w życiu sportowca, kiedy ten wie, że to właśnie dziś pobije kolejny rekord w swojej dyscyplinie. Są też takie chwile dla nauczyciela, kiedy ma ochotę przeprowadzić nieszablonową lekcję i wie, że mu się to uda. Z kolei w naszym życiu istnieją takie momenty, w których z chwilą otwarcia źrenic wiemy, że to właśnie dziś zrobimy kosmicznie sycąco-pyszne, stonerskie żarcie. I tak – powiedzie nam się.
Cheeseburgerowe nachosy barbecue to pomysł, który przychodzi wtedy, gdy trawi Cię takie pragnienie, które odczuwa jedynie kot na widok saszetki z jedzeniem lub kobieta w ciąży. Dlatego nie powinna Was dziwić – skądinąd piekielnie pyszna – kombinacja składników, połączonych w zapiekankę nachosową o smaku cheesburgera, wysmarowaną aromatycznym sosem barbecue.
Będziemy musieli uważać z mięsem, żeby go nie wysuszyć, ponieważ zadanie obejmie pieczenie poprzedzone krótkim podsmażaniem mielonej wołowiny na patelni, która zamarynowana w mieszance sosu sojowego, sosu worcestershire, oleju sezamowego i kilkunastu kropel tabasco, nabierze unikalnego smaku, a ten z kolei przeplatać się będzie z ciągnącymi się serami cheddar i mozzarella.
Zabierzcie śliniaki, fartuchy i migusiem do roboty, raz, raz, raz!
Składniki:
Cheeseburgerowe nachosy barbecue:
300g mielonej wołowiny (im młodsza, tym lepsza, ze względu na delikatniejsze mięso)
150g nachosów (tradycyjne, solone)
150g startego sera cheddar
150g startego sera mozzarella
1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie paski
1 duży pomidor (opcjonalnie)
1 garść natki pietruszki, posiekanej
150ml sosu barbecue
Marynata do mięsa:
75 ml jasnego sosu sojowego
50ml sosu worcestershire
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka sosu tabasco
Marynowanie i podsmażanie wołowiny
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty i dodajemy mięso. Całość ugniatamy rękami, wmasowując marynatę do wołowiny tak, aby mięso dobrze ją wchłonęło. Po tym czasie wkładamy miskę z wołowiną do lodówki na 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy 0,5 łyżeczki masła klarowanego i dodajemy mięso. Podsmażamy je, cały czas rozdrabniając drewnianą łopatką, aż mielona wołowina dojdzie do takiego stanu, w którym będzie można ją rozsypać po nachosach. Smażymy ok. 3 minuty na średnim ogniu, aż mięso będzie obsmażone z każdej strony.
Budowanie napięcia
Bierzemy naczynie żaroodporne, na którym – z połowy nachosów – układamy pierwszą warstwę zapiekanki. Następnie rozsypujemy połowę podsmażonej wołowiny.
W dalszej kolejności polewamy wszystko połową sosu barbecue, posypujemy taką samą porcją cheddara i mozzarelli, po czym kładziemy paski czerwonej cebuli, pokrojonego w kostkę pomidora i posypujemy częścią posiekanej natki.
Przedostatnia faza to typowe kopiuj-wklej z poprzedniego kroku, z tą małą różnicą, że na końcu polewamy jeszcze dodatkową porcją sosu barbecue (w zależności od preferencji – ważne, żeby nie wylać tam połowy butelki).
Pieczemy, nie śpimy!
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i wkładamy do niego naczynie żaroodporne z cheeseburgerowymi nachosami barbecue. Całość pieczemy ok. 12 minut, aż ser się porządnie stopi.
Wyłożyć na stół i pałaszować
Jak w tytule – nachosy możemy przełożyć do głębokiego talerza i zajadać rękami (koniecznie!), żeby poczuć gastro-fiestę swojego życia. To jest tak smaczne, że moglibyśmy na tym spać, zajadać przez sen, a po przebudzeniu pójść dorobić jeszcze.
- 300 g mielonej wołowiny
- 150 g nachosów tradycyjne, solone
- 150 g startego sera cheddar
- 150 g startego sera mozzarella
- 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie paski
- 1 duży pomidor opcjonalnie
- 1 garść natki pietruszki posiekanej
- 150 ml sosu barbecue
- 75 ml jasnego sosu sojowego
- 50 ml sosu worcestershire
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sosu tabasco
-
Połącz wszystkie składniki marynaty w dużej misce.
-
Dodaj mięso i połącz z marynatą.
-
Odstaw do lodówki na 30 minut.
-
Rozgrzej 0,5 łyżeczki masła klarowanego na dużej patelni.
-
Dodaj mieloną wołowinę.
-
Obsmaż ją z obu stron ok. 3 minut na średnim ogniu, stale rozdrabniając łopatką, aż mięsem będzie dało się posypać nachosy.
-
Ułóż połowę porcji nachosów na spodzie naczynia żaroodpornego.
-
Dodaj połowę mięsa, sosu barbecue, serów cheddar i mozzarella, pasków cebuli, pokrojonego w kostkę pomidora i posiekanej natki.
-
Powtórz to samo z drugą warstwą.
-
Polej wierzch dodatkową porcją sosu barbecue i rozsmaruj go na zapiekance.
-
Nagrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
-
Piecz ok. 12 minut na środkowym poziomie, aż ser się porządnie stopi.