WarzywniakWytrawne ImperiumChińska surówka z białej kapusty w słodkiej zalewie z czosnkiem i octem

31 sierpnia, 2016by Stonerchef0

Jest uniwersalna, lekko słodka, delikatna w smaku z drobną nutą czosnkowej ostrości – idealna zarówno do polskiego schabowego marynowanego wcześniej w mleku i cebuli, jak i do orientalnych burgerów z krewetkami. Oto ona – chińska surówka z białej kapusty w słodkiej zalewie z czosnkiem i octem.

Jakiś czas temu rozwodziliśmy się nad wszechobecnymi barami z „chińszczyzną”, których jakość jedzenia jest odwrotnie proporcjonalna do przyrostu lokali o takiej tematyce. Zahaczyliśmy wtedy o stir-fry z kurczakiem w 5 smakach i warzywami w sosie sojowo-miodowym. Jest jeszcze jedna rzecz – właściwie dodatek – do dań w takich knajpach, który ma potencjał na bycie idealnym uzupełnieniem każdego suto wysłanego dania, o ile nie zostanie zmiażdżony glutaminianem sodu. Mowa właśnie o naszej chińskiej surówce z białej kapusty.

Nie jest to wymagająca surówka jeśli chodzi o nakład czasu – samo przyrządzenie zalewy, poszatkowanie składników i wymieszanie zajmie do 20 minut, natomiast ten dodatek smakuje najlepiej, kiedy przeleży w lodówce pod przykryciem całą noc – wtedy zalewa połączy się dobrze z surówką i wejdzie w jej soki, przez co w sekundę zawładnie Waszymi podniebieniami.

Zapraszamy do wspólnego siekania!

Składniki:

chińska surówka z białej kapusty

Chińska surówka z białej kapusty:

1/4 główki białej kapusty, poszatkowana

1 duża marchewka, posiekana

Zalewa:

2 łyżki octu z białego wina

4 łyżki brązowego cukru

1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

1 łyżeczka soli

50ml oleju rzepakowego

Szybka jak błyskawica

W dużej misce mieszamy poszatkowaną kapustę z posiekaną marchewką. Następnie przygotowujemy zalewę. Wlewamy wszystkie jej składniki do garnka i zagrzewamy do momentu wrzenia. 

chińska surówka z białej kapusty

Przelewamy zalewę do miski z surówką i bardzo dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, dogniatając surówkę do dna miski.

chińska surówka z białej kapusty

Całość zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Pyszna jak… nie wiem co!

chinska-surowka-z-bialej-kapusty-i-marchewki-w-slodkiej-zalewie-z-czosnku-i-octu

To jest właśnie ten rodzaj surówki, który powoduje, że – pomimo całkowitego spustoszenia talerza – ma się nieposkromioną ochotę nałożyć sobie wyłącznie samej tej warzywnej rozkoszy. Nie istnieje mięso, z którym chińska surówka z białej kapusty w słodkiej zalewie z czosnku i octu nie znalazłaby wspólnego języka – krótko.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Chińska surówka z białej kapusty
  • 1/4 g łówki białej kapusty poszatkowana
  • 1 duża marchewka posiekana
Zalewa
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml oleju rzepakowego
Wskazówki
Przygotowanie
  1. Wymieszaj w dużej misce kapustę z marchewką.
Zalewa
  1. Wlej do rondelka wszystkie składniki na zalewę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Wykończenie
  1. Przelej zalewę do miski z surówką, wymieszaj bardzo dokładnie, dogniatając surówkę do dna miski.
  2. Owiń miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc.