Chipizza to nasze dziecko – zrodzone z miłości do pizzy i chipsów, przełożone absurdalnie ciężką warstwą mozzarelli z dodatkiem salami i ostrego sosu pomidorowego z udziałem Srirachy.

Na początku miały to być cieniutkie frytki, ale nasza szatkownica zadecydowała inaczej. Otwieramy więc kolejny rozdział rozpusty, serowo-pomidorowej pajęczyny i domowych chipsów najpierw smażonych, a później zapiekanych pod scaleniem z reszty składników.

Nie ma potrzeby dokonywania wyboru pt. chipsy czy pizza, skoro można mieć zarówno rybki, jak i akwarium. W naszym akwarium już nic więcej nie zmieściliśmy.

Jeśli czytacie ten przepis z dziećmi, to pod koniec zasłońcie im oczy – na zdjęciach jest zdecydowanie za dużo gastrycznych scen dantejskich.

Składniki:

składniki na chipizzę

Chipizza z salami:

500g ziemniaków

300g mozzarelli, startej na drobnych oczkach tarki

ok. 10 plasterków salami

1 litr oleju rzepakowego do smażenia chipsów

Sos pomidorowy z łyżką Srirachy

150g przecieru pomidorowego

10g koncentratu pomidorowego

1 łyżka sosu Sriracha

1 łyżeczka mielonej cebuli

0,5 łyżeczki soli

Szybki sos pomidorowy

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu i wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki pod przykryciem.

Miały być frytki, są chipsy. No i dobra, i cześć.

Ziemniaki obieramy ze skórki i dokładnie myjemy. Kroimy je w cienkie chipsy przy pomocy szatkownicy i wkładamy do miski z zimną wodą. Zostawiamy je tam na ok. 30 minut, aż woda zrobi się mętna. Następnie przekładamy ziemniaki do osobnej miski z wodą, żeby je tam opłukać, a potem chiperki lądują na ręczniku papierowym do odsuszenia. Wymoczenie ziemniaków i wyzbycie się mętów sprawi, że chipsy będą sztywne i chrupiące – w przeciwnym wypadku usmażyłyby nam się smutne, płaczące plastry ziemniaków.

pokrojone i odsączone chipsy

Rozgrzewamy ok. 1 litr oleju rzepakowego w głębokiej patelni lub w garnku i dodajemy chipsy. Smażymy je na sporym ogniu ok. 10-13 minut, żeby nabrały jasnozłotej barwy i były już delikatnie chrupiące.

chipsy smażone w głębokim tłuszczu

Bella Chipizza!

Przenosimy chipsy na ręcznik papierowy, odsączamy je z nadmiaru tłuszczu i solimy. Następnie przenosimy plasterki na formę do pieczenia i tworzymy pierwszą warstwę Chipizzy, którą przekładamy mozzarellą. W zależności od rozmiaru formy, nakładamy tyle warstw, aż skończą nam się chipsy i każdą z nich podsypujemy serem – pamiętajmy, że mozzarelli musi wystarczyć jeszcze na ponowne zapieczenie, więc przekładajcie warstwy z głową.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (termoobieg) i podpiekamy całość 5 minut.

chipizza zapiekana po raz pierwszy z samą mozzarellą

Teraz rozprowadzamy hojną ręką sos pomidorowy, sypiemy resztę mozzarelli i układamy salami.

chipizza przed ostatecznym zapieczeniem

Podkręcamy temperaturę w piekarniku do 205 i zapiekamy kolejne 5 minut.

ostatecznie zapieczona chipizza

widok na chipizzę z góry

Teraz uwaga, bo wzięliśmy łopatkę i postanowiliśmy podnieść jeden sowity kawałek Chipizzy (tylko dla dorosłych!):

ciągnąca się mozzarella w chipizzy

chipizza uginająca się pod ciągnącym się serem

zbliżenie na ciągnący się ser

epicka pizza z chipsami

foodporn chipizza

zbliżenie na salami na chipizzy

Więcej grzechów nie pamiętamy. A teraz lecimy do salonu, bo wystygnie.

podpis pod postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Chipizza z salami
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g mozzarelli startej na małych oczkach tarki
  • ok. 10 plasterków salami
  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
Sos pomidorowy ze Srirachą
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 10 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu Sriracha
  • 1 łyżeczka mielonej cebuli
  • 0,5 łyżeczki soli
Wskazówki
Szybki sos pomidorowy
  1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w misce.
  2. Wstaw sos do lodówki pod przykryciem na minimum 30 minut.
Chipsy
  1. Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój szatkownicą na cienkie chipsy.
  2. Przenieś je do miski z zimną wodą i trzymaj tam 30 minut, aż woda zrobi się mętna.
  3. Wyjmij ziemniaki, opłucz w osobnej misce z wodą i osusz na ręczniku papierowym.
  4. Rozgrzej 1 litr oleju rzepakowego w głębokiej patelni lub w garnku.
  5. Dodaj chipsy i smaż je ok. 10-13 minut na sporym ogniu, aż będą jasnozłote i delikatnie chrupiące.
  6. Wyjmij chipsy i odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Chipizza
  1. Weź formę do pieczenia i ułóż w niej pierwszą warstwę chipsów, którą posypiesz serem.
  2. Zrób to samo z kolejnymi warstwami.
  3. Nagrzej piekarnik do 190 stopni (termoobieg.)
  4. Piecz chipsy z mozzarellą przez 5 minut.
  5. Wyjmij z piekarnika, rozprowadź sos pomidorowy, posyp resztą mozzarelli i pokryj salami.
  6. Podnieś temperaturę piekarnika do 205 stopni.
  7. Zapiekaj kolejne 5 minut.
  8. Wyjmij z piekarnika, dziel się i podziwiaj, jak tworzą się serowe pajęczyny.