HomeCategoryCiasta - Stonerchef

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/12/mega-zblizenie-na-makowiec-z-masa-kajmakowa.jpg

Pomysł na makowiec z masą kajmakową i orzeszkami to efekt zaczerpnięcia dużej porcji tradycji (od Wytrawnej Mamy, która z babcią piekła makowca na każde święta), szczypty naszej ciekawości i czterdziestu taczek nienawiści do rodzynek w ciastach. Trochę się cykaliśmy, bo to nasz makowy debiut, ale od tego strachu większy był jedynie narastający apetyt w miarę...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/10/ciasto-marchewkowe-z-kremem-z-karmelowej-czekolady.jpg

Jest grubo, słuchajcie. Splamiliśmy dłonie (a raczej sprószyliśmy) mąką żytnią. W Sparcie, być może, za taki eksces zrzuconoby nas ze skały, ale to broń boże nie jest objaw żadnego kalectwa umysłowego – ani chwilowego, ani tym bardziej permanentnego. Mamy po prostu taką swoją tradycję, że kiedy jesień na dobre zagości w Polsce, pieczemy stonerskie ciasto...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/09/sernikowe-bloki-oreo-pionowo.jpg

Oreo może mieć nawet tyle samo twarzy, ile Grey, jednak różnica między tą dwójką polega na tym, że patrząc na Oreo, człowiek nie spogląda na nie z niesmakiem i nie zachodzi w głowę, kto w ogóle mógł coś takiego wymyślić. Dzisiaj zajmiemy się stonerskim deserem, który nie wymaga absolutnie żadnego pieczenia – wystarczy pomieszać, ułożyć warstwami,...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/08/tortilla-kolaz.jpg

4 składniki, 15 minut pracy i poziom trudności bliski zeru – poznajcie stonerski sekret na domowe placki tortilla, które nigdy się nie łamią. Nasz przepis dostarczy Wam 6 sporych placków, a za chwilę dowiecie się, co zrobić, żeby tortille były odpowiednio wysmażone przy zachowaniu swojej miękkości, dzięki której możemy cieszyć się wszelkiej maści wrapami, burritos...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/08/ciasto-chlebowe-na-pizze.jpg

Dzisiaj nauczymy Was jak przyrządzić tradycyjne ciasto chlebowe, na którym wypiekane są we Włoszech Pizze – ręcznie formowane, pieczone krótko w bardzo wysokiej temperaturze. Ciasto chlebowe charakteryzuje się tym, że jest bardziej zbite i nieco cięższe oraz trudniejsze do wyrobienia. Stanowi za to ultra solidny spód pod sos pomidorowy, ser i ulubione dodatki. Dodatkową chrupkość...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/07/domowy-wloski-makaron-kolaz.jpg

Określenie „makaroniarze” nie wzięło się z kosmosu – Włochy słyną z bogatych, sycących i pełnych smaków makaronów, do których inne kraje często nie mają podejścia. Cała filozofia włoskiej pasty tkwi w jej niezwykłej prostocie. Potrzebujemy bowiem dwa rodzaje mąki, jajka, oliwę olio extra virgin d’oliva z pierwszego tłoczenia i trochę gorącej wody. Potem nadejdzie trud...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/07/ciasto-na-pizze-krok-po-kroku-poradnik.jpg

Po przerobieniu tego poradnika będziecie mistrzami wypiekania domowego ciasta do pizzy, którego kruchość i lekkość przeniosą Was na chwilę na Sycylię, do Toskanii, czy bóg jeden wie gdzie jeszcze, gdzie serwują pyszną pizzę. Nie jest tajemnicą, że z ciastem drożdżowym należy się obchodzić zdecydowanie, lecz delikatnie. Powinniście poświęcić mu tyle czasu, żeby stało się idealnie...