ciasteczka z masła orzechowego

Ciasteczka z masła orzechowego z karmelkami i czekoladą Daim

by Stonerchef

Początek października to jest taki przyjemny okres, kiedy zaczynamy robić zapasy kremów i ciastek, coby zadbać o odpowiednią podaż energetyczną w nadchodzące niskie temperatury. Tym lepiej dla nas, bo można więcej zeżreć, a świadomość, że w kuchni czają się duże słoje pełne różnych ciastek i smarowideł sprawia, że chce się tyć żyć. Sezon rozpoczniemy od poprawiania ideału – oto ciasteczka z masła orzechowego z karmelkami i czekoladą Daim.

Masło orzechowe to jeden z tych produktów, który powoduje panikę, gdy kończy się w domu. Rzucamy go zarówno do rzeczy słodkich, jak i do dań wytrawnych, bo to zwyczajnie jeden z najbardziej uniwersalnych produktów kuchni stonerskiej, co się zowie foodporn. Już raz robiliśmy ciasteczka z masłem orzechowym i okazały się absolutnym hitem. To był moment, w którym przychodziło do nas bardzo dużo próśb o adopcję, poczuliśmy się bardziej kochani, no i przy okazji jakaś zagubiona dusza zdążyła nas obrazić, że – cytujemy – „jeszcze więcej cukru trzeba było tam najebać”.

MÓWISZ – MASZ!

Generalnie cała magia ciasteczek na bazie masła orzechowego polega na tym, że one są mistrzami pozorów. Co to znaczy? To znaczy, że pierwszy gryz wyraźnie różni się od tego, co te ciastka oferują w miarę spokojnego przeżuwania. Na początku mamy wrażenie, że oto spożywamy takie przyjemnie kruche ciastko, którego orzechowość bardzo lubi się z górnymi kreskami na skali. Później ta delikatnie krucha masa zaczyna się rozpadać, przypominając odrobinę mokry piasek, a na końcu piaski okazują się ruchome, bo ciastka wręcz rozpływają się w ustach. Jeśli chodzi o samą bazę – ideał.

Jako że mamy na celu poprawienie tego ideału, kombinowaliśmy, co by tu zrobić, żeby uzupełnić dodatkami każdą fazę zajadania ciasteczek z masłem orzechowym – tak, aby ta początkowa kruchość była kontrowana przez coś delikatnie twardego, a mokry piasek zaczynał się jeszcze bardziej topić pod wpływem karmelu, żeby pociągnąć ciastko w dół, prosto do brzuszka.

I tak mamy właśnie w ciastkach wcześniej wspomniane karmelki. Przepis na nie dostępny jest TUTAJ, chociaż akurat ze względu na małe pokłady czasu tego dnia, skorzystaliśmy z pomocy gotowych cukierków od Werther’s. Drugi dodatek, równie kluczowy, stanowi czekolada z kawałkami batoników Daim. Milka ma taką w swojej ofercie i uwierzcie nam – nic tak nie gra z masłem orzechowym (no dobra, może oprócz dżemu), jak robi to mleczna czekolada z chrupiącymi ciasteczkami.


Do przygotowania ciasteczek z masła orzechowego z karmelkami i czekoladą Daim przydadzą się:


Wymagania sprzętowe – minimalne. Poziom trudności? Żłobek. Zresztą, przekonajcie się sami.

Składniki (na ok. 15-20 ciasteczek):

składniki na ciasteczka z masłem orzechowym i karmelkami

Ciasteczka z masła orzechowego z karmelkami i czekoladą Daim:

215g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

115g masła w temperaturze pokojowej

250g masła orzechowego bez dodatki soli i cukru (najlepiej jeśli będzie 100% orzechów i nic poza tym)

60g brązowego cukru

75g białego cukru

1 jajko

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka ekstraktu waniliowego

Kilkanaście karmelków z TEGO przepisu lub gotowych

1 tabliczka czekolady Milka z kawałkami Daim

Halo, orzechy? Wzywamy posiłki!

Zanim jednak słodkie wsparcie przyjedzie, rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni (termoobieg). Następnie miksujemy masło z cukrem białym i brązowym oraz z masłem orzechowym w dużej misce – robimy to, aż składniki dokładnie się połączą. Po tym czasie wrzucamy do miski jajko oraz ekstrakt waniliowy i kontynuujemy miksowanie.

masa na ciastka w przygotowaniu

W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy powoli sypkie składniki do naczynia z wilgotną masą orzechową, cały czas miksując, aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników.

masa na ciastka z masłem orzechowym

Nabieramy teraz masę na łyżkę stołową i formujemy z niej kulkę o średnicy ok. 1,5-2cm. Spłaszczamy te kuleczki, a na wierzchu układamy kawałki karmelków.

karmelki na ciastkach

Spłaszczamy drugą kulkę z ciasta i łączymy je, zalepiając krawędzie palcami. Kontynuujemy tę czynność, aż skończy nam się masa na ciasteczka z masła orzechowego, po czym posypujemy każdą sztukę czekoladą Daim i układamy nasze ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

ciastka przed pieczeniem

Nasze ciasteczka z masła orzechowego powinny się piec od 13 do 15 minut, przy czym jeśli będą jeszcze miękkie po wyjęciu, to nie siejemy paniki i nie ewakuujemy budynku w pośpiechu, tylko dajemy im jeszcze „dojść” na blaszce. Kiedy to nastąpi, przenosimy ciasteczka w inne miejsce, aż całkowicie wystygną i będą gotowe do anihilacji.

ciasteczka z masła orzechowego ciasteczka z masła orzechowego ciasteczka z masła orzechowego ciasteczka z masła orzechowego ciasteczka z masła orzechowego

Jeśli mielibyśmy Wam zobrazować to, jak smakują te idealnie kruche i mięciusie krążki oprószone grzechem, porównalibyśmy je do żyznej gleby. Tak – takiej, na której wierzchu porozrzucane są kamienie, głębiej znajduje się żyzna warstwa ziemi, która ugina się pod naporem buta. Tylko że w tym przypadku butami są zęby, a gleba jest jadalna i idealnie słodka.

Dziękujemy, dobranoc.

podpis pod postem

 

 

Zobacz również inne artykuły