Ciasteczka z Nutellą nadziewane… Nutellą

by Stonerchef

Holandia jest wspaniała pod wieloma względami, ale to jeden wielki kusiciel, jeśli chodzi o słodycze.

Na każdym rogu czają się witryny ze słoiczkami, słoikami i wiadrami Nutelli, obok których leżą rozmaite babeczki, donuty, ciasta, ciasteczka, rolady i takie cukiernicze wynalazki, o których się nawet – jak mawiał klasyk – fizjologom nie śniło.

Nutella zawładnęła więc moją głową, w związku z czym powstało mnóstwo przepisów z jej użyciem, których doświadczycie na Stonerchefie, ale zaczniemy nieco „skromnie”, bo od ciasteczek. Spodobają się one fanom „Incepcji”, bowiem w nutellowych ciastkach znajdzie się… jeszcze więcej nutelli. A potem trafi ona do Waszych buzi, żołądków, pamięci i wyników morfologii.


Do przygotowania ciasteczek z Nutellą nadziewanych Nutellą przydadzą się:

  • piekarnik
  • papier do pieczenia
  • duża miska
  • mikser
  • rondelek
  • miska żaroodporna
  • łyżka
  • szpatułka

Składniki:

nutella-maka-pszenna-jajko

Ciasteczka:

280g Nutelli

140g mąki pszennej

1 jajko

Schłodzony słoik Nutelli do nadziewania

Przygotowanie:

  • Sprzęt: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a blachę wykładamy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
  • Ciasto: W dużej misce mieszamy Nutellę z jajkiem. Dodajemy mąkę i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Mieszanka powinna mieć dość gęstą i solidną strukturę.
  • Formowanie ciasteczek: Przy użyciu łyżeczki, formujemy kulkę z ciasta i spłaczczamy ją w dłoni. Kulkę kładziemy na papier do pieczenia, a następnie dodajemy na wierzch łyżeczkę zimnej Nutelli na środek ciastka. Na łyżeczkę nakładamy kolejną porcję masy, spłaszczamy ją i nakładamy na warstwę z nadzieniem, dociskając boki dwóch części ciastka do siebie, zamykając je tak, jak robimy to np. z ravioli. Całą procedurę powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto. Jeśli chodzi o ilość ciasteczek, to jest ona zależna od rozmiaru, który chcemy uzyskać. Można bowiem ulepić kilkanaście małych ciasteczek, które znikną po jednym „gryzie” albo pokusić się o iście amerykański rozmiar i upiec kilka większych sztuk.
  • Pieczenie: Ciasteczka pieczemy przez 6 do 8 minut, przy czym 6 da nam relatywnie miękkie ciasteczka, a po 8 minutach uzyskamy bardziej chrupką teksturę.

Podanie:

zblizenie-na-ciasteczka-z-nutella

Ciasteczka stanowią przekąskę, dlatego najlepiej będzie wyłożyć je na dużym talerzu. Do polania przyda się płynna czekolada, którą uzyskamy z kąpieli wodnej. Przełamane ciasteczko na zdjęciu pokazuje dokładnie, jak nadzienie powinno wydobywać się ze środka tego nutellowego cuda.

Z podanej ilości składników wyjdzie 18 małych ciasteczek lub 6 dużych.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ciasteczka
  • 280 g Nutelli
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Schłodzony słoik Nutelli do nadziewania
Wskazówki
Sprzęt
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Na blasze ułóż dwa arkusze papieru do pieczenia
  3. Ciasto: W dużej misce połącz Nutellę z jajkiem. Dodaj mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  4. Na łyżeczkę nałóż ciasto, uformuj z niego kulkę, spłaszcz dłonią i połóż na papierze do pieczenia.
  5. Nałóż łyżeczkę schłodzonej Nutelli na środek ciasteczka.
  6. Uformuj drugą kulkę z łyżeczki ciasta, spłaszcz ją i połóż na części z Nutellą.
  7. Dociśnij palcami obie części ciasteczka, aby je zamknąć.
  8. Czynność powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto.
Pieczenie
  1. Piecz ciasteczka przez 6-8 minut. (6 - lekko miękkie; 8 - bardziej chrupkie).
Podanie
  1. Wyjmij duży talerz.
  2. Wyłóż na nim ciasteczka.
  3. Polej ciasteczka płynną czekoladą.

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły