Za każdym razem, kiedy łączymy siły, efekty są jeszcze lepsze niż wtedy, gdy działamy osobno – taka magia. Przenieśliśmy więc tę filozofię na kuchenne blaty i tak właśnie powstały ciastka Cheetos z dipem ranch-buffalo.
Zgadza się, to są ciastka o smaku serowych Cheetosów. Nie śnicie, a jeśli tak Wam się wydaje, to uszczypnijcie się, potrząśnijcie głową, klaśnijcie dwa razy podskakując, czy co tam jeszcze stosujecie w ramach intencjonalnego wybudzania się – to się dzieje naprawdę. A smakuje jak ziemia obiecana z sera.
Baza na ciastka Cheetos jest niemalże identyczna jak ta, której używamy przy wykonywaniu słodkich dysków. Jest jednak kilka elementów dodanych do tej receptury, która wywraca ciasteczkowy świat do góry nogami i bierze w ciasny klincz wszelkie dotychczasowe reguły robienia wypieków.
W ciastkach ląduje bowiem starty parmezan i sporo serowych Cheetosów, a kiedy te absurdalnie genialne kreacje w końcu się upieką i zdążą przestygnąć, maczamy je w dipie ranch-buffalo. Dzięki temu mamy smaki słodkie, słone, ostre i kwaśne zamknięte w… no właśnie, w czym? W deserze? W przegryzce? Sami nie wiemy, jak mamy sklasyfikować ciastka Cheetos, ale jedno jest pewne – tak skondensowanej rozpusty na Stonerchefie jeszcze nie było.
Do przygotowania Ciastek Cheetos z dipem ranch-buffalo potrzebne będą:
Tego nie da się w żaden sposób opisać, żeby oddać to, co ciastka Cheetos wyprawiały z naszymi zmysłami podczas konsumpcji/pożerania (niepotrzebne skreślić). Dlatego lepiej będzie, jeśli sami doświadczycie tego niezwykłego przeżycia.
Składniki:
Ciastka Cheetos:
320g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
230g masła
200g cukru brązowego
1 jajko
40g startego parmezanu
130g zmiksowanych cheetosow (80g + 50g do obsypania)
Dressing ranch-buffalo (przepis poniżej)
Dressing ranch-buffalo:
1/2 porcji dressingu ranch
Szybki sos buffalo (przepis poniżej)
Szybki sos buffalo:
3 łyżki masła
70ml ostrego sosu np. tabasco
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka octu z białego wina
Szczypta mielonego czosnku
Ranczo, bawoły, dip na stoły
W rondelku roztapiamy masło i mieszamy je z pozostałymi składnikami sosu buffalo.
Następnie dodajemy 2 łyżki sosu do dressingu ranch, a resztę przelewamy do słoiczka na późniejszą ewentualność. Mieszamy oba sosy i odstawiamy na bok na czas przygotowania ciastek, żeby smaki się przegryzły.
To się (nie) dzieje naprawdę!
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni z włączoną opcją termoobiegu i przy okazji przygotowujemy sobie blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia.
W dużej misce mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i parmezanem. Z kolei w osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem przez ok. 3 minuty, aż będzie puszyste. Do środka wbijamy jajko i miksujemy jeszcze chwilę do połączenia się składników.
Do masła z cukrem i jajkiem dodajemy suche składniki i łączymy dokładnie całość. Następnie w misce lądują zmiksowane cheetosy (80g), a my kontynuujemy miksowanie, aż uda nam się uformować jednolitą masę.
Z całej masy nakładamy po 1 łyżce i robimy po kolei nieco spłaszczone kulki, które obtaczamy w pozostałych cheetosach. Ciastka lądują na przygotowanej wcześniej blasze z papierem do pieczenia.
Ciastka pieczemy partiami ok. 13-15 minut. Studzimy je na blasze przez 2 minuty, po czym przenosimy w inne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Jak już ciastka Cheetos wystygną, to możemy je zanurzyć w dipie buffalo-ranch, aby przeżyć szok. Nam gały wyszły z orbit, unieśliśmy się nieco niecenzuralnym okrzykiem i przez chwilę zastygliśmy w zadumie nad własnym geniuszem i wrodzoną skromnością.
Powiedzieć, że je polecamy, to za mało. My Was nachalnie naganiamy na ich upieczenie!
- 320 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 230 g masła
- 200 g cukru brązowego
- 1 jajko
- 40 g startego parmezanu
- 130 g zmiksowanych cheetosów serowych (80g + 50g do posypania)
- 1/2 porcji dressingu ranch
- szybki sos buffalo (sos poniżej)
- 3 łyżki masła
- 70 ml ostrego sosu np. tabasco
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 1 łyżka octu z białego wina
- 1 szczypta mielonego czosnku
-
Roztop masło w rondelku.
-
Wymieszaj masło z pozostałymi składnikami sosu.
-
Wymieszaj dressing ranch z 2 łyżkami sosu buffalo.
-
Nagrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg) i przygotuj blachę, którą wyłożysz papierem do pieczenia.
-
Wymieszaj w misce mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i parmezanem.
-
W osobnej misce ucieraj masło z cukrem przez 3 minuty, aż będą puszyste.
-
Dodaj jajka i miksuj do połączenia się składników.
-
Dodaj sypkie składniki i połącz razem z masłem, cukrem i jajkiem.
-
Wsyp 80g cheetosów i dokładnie połącz je z resztą składników.
-
Uformuj z masy nieco spłaszczone kulki (1 łyżka masy na 1 kulkę). Obtocz je w pozostałych cheetosach i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok. 4-5 cm od siebie.
-
Piecz przez ok. 13-15 minut.