Za każdym razem, kiedy łączymy siły, efekty są jeszcze lepsze niż wtedy, gdy działamy osobno – taka magia. Przenieśliśmy więc tę filozofię na kuchenne blaty i tak właśnie powstały ciastka Cheetos z dipem ranch-buffalo.

Zgadza się, to są ciastka o smaku serowych Cheetosów. Nie śnicie, a jeśli tak Wam się wydaje, to uszczypnijcie się, potrząśnijcie głową, klaśnijcie dwa razy podskakując, czy co tam jeszcze stosujecie w ramach intencjonalnego wybudzania się – to się dzieje naprawdę. A smakuje jak ziemia obiecana z sera.

Baza na ciastka Cheetos jest niemalże identyczna jak ta, której używamy przy wykonywaniu słodkich dysków. Jest jednak kilka elementów dodanych do tej receptury, która wywraca ciasteczkowy świat do góry nogami i bierze w ciasny klincz wszelkie dotychczasowe reguły robienia wypieków.

W ciastkach ląduje bowiem starty parmezan i sporo serowych Cheetosów, a kiedy te absurdalnie genialne kreacje w końcu się upieką i zdążą przestygnąć, maczamy je w dipie ranch-buffalo. Dzięki temu mamy smaki słodkie, słone, ostre i kwaśne zamknięte w… no właśnie, w czym? W deserze? W przegryzce? Sami nie wiemy, jak mamy sklasyfikować ciastka Cheetos, ale jedno jest pewne – tak skondensowanej rozpusty na Stonerchefie jeszcze nie było.


Do przygotowania Ciastek Cheetos z dipem ranch-buffalo potrzebne będą:


Tego nie da się w żaden sposób opisać, żeby oddać to, co ciastka Cheetos wyprawiały z naszymi zmysłami podczas konsumpcji/pożerania (niepotrzebne skreślić). Dlatego lepiej będzie, jeśli sami doświadczycie tego niezwykłego przeżycia.

Składniki:

składniki na ciastka cheetos

Ciastka Cheetos:

320g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

230g masła

200g cukru brązowego

1 jajko

40g startego parmezanu

130g zmiksowanych cheetosow (80g + 50g do obsypania)

Dressing ranch-buffalo (przepis poniżej)

Dressing ranch-buffalo:

1/2 porcji dressingu ranch

Szybki sos buffalo (przepis poniżej)

składniki na sos buffalo

Szybki sos buffalo:

3 łyżki masła

70ml ostrego sosu np. tabasco

1 łyżeczka sosu Worcestershire

1 łyżeczka octu z białego wina

Szczypta mielonego czosnku

Ranczo, bawoły, dip na stoły

W rondelku roztapiamy masło i mieszamy je z pozostałymi składnikami sosu buffalo.

szybki sos buffalo

Następnie dodajemy 2 łyżki sosu do dressingu ranch, a resztę przelewamy do słoiczka na późniejszą ewentualność. Mieszamy oba sosy i odstawiamy na bok na czas przygotowania ciastek, żeby smaki się przegryzły.

sos ranch buffalo

To się (nie) dzieje naprawdę!

Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni z włączoną opcją termoobiegu i przy okazji przygotowujemy sobie blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia.

W dużej misce mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i parmezanem. Z kolei w osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem przez ok. 3 minuty, aż będzie puszyste. Do środka wbijamy jajko i miksujemy jeszcze chwilę do połączenia się składników.

Do masła z cukrem i jajkiem dodajemy suche składniki i łączymy dokładnie całość. Następnie w misce lądują zmiksowane cheetosy (80g), a my kontynuujemy miksowanie, aż uda nam się uformować jednolitą masę.

Z  całej masy nakładamy po 1 łyżce i robimy po kolei nieco spłaszczone kulki, które obtaczamy w pozostałych cheetosach. Ciastka lądują na przygotowanej wcześniej blasze z papierem do pieczenia.

ciastka cheetos przed pieczeniem

Ciastka pieczemy partiami ok. 13-15 minut. Studzimy je na blasze przez 2 minuty, po czym przenosimy w inne miejsce do całkowitego wystudzenia.

ciastka cheetos

ciastka cheetos

ciastka cheetos

ciastka cheetos

ciastka cheetos

ciastka cheetos

Jak już ciastka Cheetos wystygną, to możemy je zanurzyć w dipie buffalo-ranch, aby przeżyć szok. Nam gały wyszły z orbit, unieśliśmy się nieco niecenzuralnym okrzykiem i przez chwilę zastygliśmy w zadumie nad własnym geniuszem i wrodzoną skromnością.

Powiedzieć, że je polecamy, to za mało. My Was nachalnie naganiamy na ich upieczenie!

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
15 mins
Część właściwa
15 mins
Łącznie
30 mins
 
Ilość: 20 ciastek
Składniki
Ciastka Cheetos
  • 320 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 230 g masła
  • 200 g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 40 g startego parmezanu
  • 130 g zmiksowanych cheetosów serowych (80g + 50g do posypania)
Dip ranch-buffalo
  • 1/2 porcji dressingu ranch
  • szybki sos buffalo (sos poniżej)
Szybki sos buffalo
  • 3 łyżki masła
  • 70 ml ostrego sosu np. tabasco
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 szczypta mielonego czosnku
Wskazówki
Szybki sos buffalo
  1. Roztop masło w rondelku.

  2. Wymieszaj masło z pozostałymi składnikami sosu.

Dip ranch-buffalo
  1. Wymieszaj dressing ranch z 2 łyżkami sosu buffalo.

Ciastka Cheetos
  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg) i przygotuj blachę, którą wyłożysz papierem do pieczenia.

  2. Wymieszaj w misce mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i parmezanem.

  3. W osobnej misce ucieraj masło z cukrem przez 3 minuty, aż będą puszyste.

  4. Dodaj jajka i miksuj do połączenia się składników.

  5. Dodaj sypkie składniki i połącz razem z masłem, cukrem i jajkiem.

  6. Wsyp 80g cheetosów i dokładnie połącz je z resztą składników.

  7. Uformuj z masy nieco spłaszczone kulki (1 łyżka masy na 1 kulkę). Obtocz je w pozostałych cheetosach i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok. 4-5 cm od siebie.

  8. Piecz przez ok. 13-15 minut.