Jednym z niezbywalnych praw człowieka, oprócz prawa do życia, rzetelnego sądu i prawa do obywatelstwa, jest prawo do jedzenia Maltesersów. Jak nie wierzycie, to przeczytajcie sobie, co Arystoteles pisał na temat Maltersersów w „Polityce”. No dobra, on akurat nic nie pisał, ale Homer? Homer na bank coś śpiewał o tych czekoladowych kulkach między „Iliadą” a „Odyseją”. Wy też pośpiewacie, ale z zachwytu, jak tylko raz przegryziecie ciastka Maltesers.

Z ciastkami jest jak z pizzą. Baza – mimo, że może się różnić pewnymi niuansami – pozostaje niezmienna, ale to, co znajdzie się na wierzchu słodkich dysków, to już jedynie kwestia naszej wyobraźni. Można więc poprzestać na czekoladzie, pobawić się z M&Msami, wpuścić do środka nieco mięty, albo właśnie naładować je smakiem naszego dzieciństwa.

I tu wypada pochylić się nad słowem „naładować”.

Nie dość, że Maltesersy są widoczne jak byk w tych ciastkach, to jeszcze do samej masy dodaliśmy zmiksowane na pył chrupiące kulki, a do środka wleciało nam jeszcze trochę soli, dzięki czemu ciasteczka nie dość, że odpicowane bardziej niż samochody w „Pimp My Ride”, to jeszcze idealnie balansują słodkie i słone smaki.


Do przygotowania ciastek Maltesers przydadzą się:


Nie będziemy się dalej rozpisywać – zostawimy Wam za to przepis na ciastka Maltesers, które przewrócą do góry nogami sposób, w jaki do tej pory postrzegaliście te wypieki.

Składniki (ok. 20 sztuk):

składniki na ciastka maltesers

Ciastka Maltesers:

290g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

100g zmiksowanych Maltesersów

10g mąki kukurydzianej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

170g masła

1 duże jajko

220g cukru brązowego

50g białego cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

100g posiekanych Maltesersów

130g kropelek czekoladowych lub posiekanej mlecznej czekolady

Ciastka, wszędzie ciastka, więcej ciastek!

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 175 stopni. Przy okazji wyjmujemy blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia.

W dużej misce mieszamy mąkę ze zmielonymi maltesersami, mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia i solą, po czym odstawiamy naczynie na bok.

Następnie w osobnej misce ucieramy cukry z masłem do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji (ok. 3 minuty). Dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy i ubijamy wszystko do dokładnego połączenia się składników. Po tym czasie powoli wmiksowujemy suche składniki przygotowane wcześniej w pierwszej misce. Na koniec wprowadzamy kropelki czekoladowe i posiekane maltesersy przy użyciu szpatułki.

masa na ciastka maltesers

Nabieramy masę łyżką stołową i formujemy z niej kulki, które układamy na przygotowanej wcześniej blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 5cm od siebie.

ciastka maltesers przed pieczeniem

Minimalnie spłaszczamy ciastka i pieczemy je ok. 10 minut, aż te będą delikatnie brązowe na krawędziach. Po wyjęciu z piekarnika dajemy odpocząć ciastkom ok. 2 minuty na blasze, a potem przenosimy je w inne miejsce do całkowitego wystudzenia.

ciastka maltesers

ciastka maltesers

ciastka maltesers

ciastka maltesers

ciastka maltesers

Nie ma to tamto, było 20 ciastek, poszedł już prawie cały nakład. Tak sobie kątem oka spoglądamy na pozostałe niedobitki i podziwiamy, jakie to one piękne, pękate i naładowane czekoladą – a potem przychodzi chwila, w której trzeba odrzucić na bok sentymenty i przestać kontemplować ich urodę na rzecz konsumpcji ostatecznej, coby postawić kropelkę czekoladową nad „i”.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
10 mins
Część właściwa
10 mins
Łącznie
20 mins
 
Rodzaj dania: Deser
Ilość: 20 sztuk
Składniki
  • 290 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 100 g zmiksowanych Maltesersów
  • 10 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g masła
  • 1 duże jajko
  • 220 g cukru brązowego
  • 50 g białego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g posiekanych Maltesersów
  • 130 g kropelek czekoladowych lub posiekanej mlecznej czekolady
Wskazówki
  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni. W tym czasie wyjmij blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.

  2. Wymieszaj w dużej misce mąkę ze zmielonymi maltesersami, mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia i solą. Odstaw na bok.

  3. W osobnej misce utrzyj oba cukry z masłem do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji (ok. 3 minuty).

  4. Dodaj jajko, ekstrakt waniliowy i ubijaj wszystko do dokładnego połączenia się składników.

  5. Wmiksuj powoli suche składniki. Na koniec wprowadź kropelki czekoladowe i maltesersy przy użyciu szpatułki.

  6. Nakładaj łyżką masę ciasteczkową i formuj z niej kulki.

  7. Ułóż kulki na papierze do pieczenia w odległości ok. 5 cm od siebie. Spłaszcz je delikatnie dłonią.

  8. Piecz ciastka ok. 10 minut, aż będą delikatnie brązowe na krawędziach.

  9. Wystudź ciastka na blasze przez 2 minuty, po czym przenieś je w inne miejsce i zostaw do całkowitego wystudzenia.

ZapiszZapisz