artykułyCiastaPizzePrzepisyTipyWytrawne ImperiumOd deski do deski: ciasto chlebowe na pizzę (bez rozwałkowania)

2 sierpnia, 2016by Stonerchef2

Dzisiaj nauczymy Was jak przyrządzić tradycyjne ciasto chlebowe, na którym wypiekane są we Włoszech Pizze – ręcznie formowane, pieczone krótko w bardzo wysokiej temperaturze.

Ciasto chlebowe charakteryzuje się tym, że jest bardziej zbite i nieco cięższe oraz trudniejsze do wyrobienia. Stanowi za to ultra solidny spód pod sos pomidorowy, ser i ulubione dodatki. Dodatkową chrupkość zapewnia mąka chlebowa (typ 650) – gęstsza i mniej przetworzona od typowej „tortówki”. Pizza pieczona w temperaturze 250 stopni celsjusza idealnie wypiecze ciasto, a dodatki zyskają delikatną chrupkość, nie tracąc soczystości z powodu zbyt długiego trzymania potrawy w mniejszym cieple.

Rozgrzejcie porządnie nadgarstki, przedramiona i resztę swoich „karabinów”, bo przed Wami ciężka praca fizyczna!

Składniki:

składniki na ciasto chlebowe na pizzę

Ciasto chlebowe:

200 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 lub 00)

125ml ciepłej wody

1 łyżeczka suszonych drożdży

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki cukru

1 łyżka oliwy

Zagniatanie i wyrabianie ciasta

W naczyniu z miarką mieszamy dokładnie wodę, drożdże i cukier. Odstawiamy tę mieszankę na ok. 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić lub – jak kto woli – „pracować”.  Po tym czasie dolewamy do drożdży oliwę i mieszamy całość.

Do miski przesiewamy mąkę, do której dodajemy sól i całość mieszamy, robiąc na końcu wgłębienie w kopcu (ach te rymy częstochowskie). Do wgłębienia wlewamy drożdże i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

drożdże wlane do mąki

składniki na ciasto chlebowe wymieszane

Teraz czas pobrudzić sobie ręce – ugniatamy dokładnie ciasto aż składniki się połączą, a następnie przenosimy je na podsypany mąką  blat i wyrabiamy ok. 3-5 minut. 

ciasto-na-pizze-wyrobione-i-umieszczone-w-wysmarowanej-oliwa-misce

Z ciasta formujemy kulę o gładkiej masie. Przekładamy ją do wysmarowanej oliwą miski i owijamy folią aluminiową, po czym odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Formowanie blatu i pieczenie pizzy

ciasto na pizzę ponownie zarobione

Ciasto wyjmujemy ponownie i zagniatamy jeszcze chwilę w rękach. Podsypujemy blat mąką, i rozpłaszczamy ciasto dłońmi i zaczynamy je rozciągać – możemy to robić przekłądając je z ręki do ręki lub podrzucając, wykonując nadgarstkami ruch odwrotny do ruchu wskazówek zegara.

rozciągane ciasto podsypane mąką

Nas bardziej cieszy cienkie ciasto, więc nie przekraczaliśmy grubości 5mm. Końcówkami kciuków dociskamy obręcz płaskiej części blatu – w ten sposób uwydatnimy boki pizzy.

gotowy spód na pizzę

Spód smarujemy sosem ze świeżych pomidorów, posypujemy startą mozzarellą i kładziemy ulubione składniki. 

pizza przed pieczeniem

Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni (termoobieg) i kładziemy pizzę na blasze umieszczonej na środkowym poziomie urządzenia. Pizzę pieczemy ok. 8-10 minut.

gotowa pizza

Po tym czasie ciasto stanie się kruche, chrupiące, a składniki zdążą się wystarczająco wykąpać w zapiekanym serze i sosie pomidorowym.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ciasto chlebowe
  • 200 g mąki pszennej chlebowej typ 650 lub 00
  • 125 ml ciepłej wody
  • 0,5 saszetki
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
Wskazówki
Zagniatanie i wyrabianie ciasta
  1. Wymieszaj drożdże z wodą i cukrem w naczyniu z miarką.
  2. Odstaw mieszankę na 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić. Po tym czasie dodaj do nich oliwę i wymieszaj.
  3. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj.
  4. Zrób kopczyku wgłębienie i wlej do niego drożdżę.
  5. Zagnieć wszystkie składniki, aż się połączą i przenieś na podsypany mąką blat.
  6. Wyrabiaj ciasto ok. 3-5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  7. Uformuj z niego kulkę i przełóż ją do wysmarowanej oliwą miski, którą owiniesz folią spożywczą.
  8. Odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Formowanie blatu i pieczenie pizzy
  1. Ciasto, od razu po wyjęciu z miski, zagnieć ponownie w dłoniach i połóż na podsypanym mąką blacie.
  2. Rozpłaszcz ciasto dłońmi, i zacznij je rozciągać, przekładając je z ręki do ręki lub podrzucając, wykonując nadgarstkiem ruch odwrotny do ruchu wskazówek zegara.
  3. Końcówkami kciuków dociskaj obręcz płaskiej części blatu w celu zaznaczenia boków pizzy.
  4. Przenieś ciasto na papier do pieczenia.
  5. Posmaruj pizzę sosem pomidorowym i posyp większością mozzarelli.
  6. Na wierzchu ułóż ulubione składniki.
  7. Posyp resztą sera.
  8. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni (termoobieg).
  9. Włóż papier z pizzą na blachę na środku urządzenia.
  10. Piecz pizzę ok 8-10 minut.