artykułyPizzePrzepisyStoner żarcieTipyWytrawne ImperiumOd deski do deski: Jak zrobić ciasto na pizzę ‚Deep Dish’?

30 października, 2016by Stonerchef0

Stonerchefowe wsparcie techniczne nie próżnuje. Przerobiliśmy już wiele rodzajów ciasta na pizze m.in. chlebowe, klasyczne szybkie, a także to w stylu nowojorskim. Dziś nadal brylujemy po ulicach USA, bo oto przed Wami przepis na odwrócony porządek świata, temat dyskusji w świecie pizzożerców, ale przede wszystkim spód zupełnie inny niż wszystkie – oto ciasto na pizzę Deep Dish.

Przede wszystkim, jest to ciasto z gatunku krucho-maślanych – w niczym nie przypomina tradycyjnych włoskich placków, dlatego być może niektórzy fanatycy są zdania, że tego nie powinno się nazywać pizzą – jest to, według nas, taka sama choroba psychiczna, która występuje u ludzi głoszących jedyne oświecone prawdy, że whisky nie powinno się mieszać z colą albo że mięsa w burgerach nie wolno łączyć ze słodkimi dodatkami. Dopóki coś jest smaczne, wszystkie chwyty są dozwolone.

Jeśli zaś chodzi o odwrócony porządek świata, to w pizzy Deep Dish chodzi o to, żeby mozzarella znalazła się na samym spodzie, bohater tematyczny w środku, a na górze ląduje sos – to wszystko dlatego, że pizza pieczona jest w temperaturze 220 stopni i potrzebuje w piekarniku nawet 30-35 minut, aż ciasto odpowiednio zbrązowieje, także w tym szaleństwie jest sens, ponieważ dzięki takiej technice układania składników, główny bohater nie wyschnie, a mozzarella na spodzie będzie się tak rozpustnie ciągnąć, że nie dacie rady odwrócić od niej wzroku.

No i wreszcie trzecia rzecz – dlaczego Deep Dish? Bo pizza piecze się w głębokim naczyniu, w tym przypadku w formie do ciasta.


Do przygotowania ciasta na pizzę deep dish przydadzą się:

To skoro wszystkie wątpliwości rozwiane, a na ewentualne pytania odpowiemy po drodze, czas zapoznać z Was z receptą na najbardziej rozpustne wydanie, w jakim pizza miała okazję kiedykolwiek wystąpić.

Składniki:

składniki na ciasto na deep dish pizzę

Ciasto na pizzę Deep Dish:

200g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480) + dodatkowa ilość do wyrabiania ciasta

40g kaszy kukurydzianej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1,5 łyżeczki suszonych drożdży

1,5 łyżki roztopionego masła i 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej

150ml wody

Oliwa do natłuszczania naczyń

Faza początkowa: mieszanie składników i wyrabianie ciasta

Zabawę zaczynamy od połączenia w misce suchych składników, tj. mąki, kaszy kukurydzianej, soli, cukru i drożdży.

suche składniki na ciasto

Kiedy już dokładnie wymieszamy je w naczyniu, dolewamy wodę i roztopione masło. W tym momencie bierzemy łyżkę i zaczynamy mieszać nią masę na ciasto. Zaczynamy zagniatać całość rękami, dosypując jeszcze tyle mąki, aż uzyskamy gładką i elastyczną masę, która będzie delikatnie błyszczeć, ale nie kleić się przesadnie do rąk.

kula z ciasta w misce

Kulę z ciasta przenosimy do osobnej miski, którą wysmarowujemy ok. 1 łyżeczką oliwy – możemy ją rozetrzeć po naczyniu przy użyciu ręcznika papierowego. Miskę z ciastem owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w suche i ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

ciasto wyrośnięte po raz pierwszy

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i przenosimy je na blat – ciasto ma w sobie na tyle tłuszczu, że będzie się dobrze rozwałkowywać bez sypania mąki po blacie. Teraz zaczynają się schody i lekcja techniki.

rozwałkowane ciasto

Ciasto rozwałkowujemy na w miarę cienki i szeroki prostokąt (zniekształcony, ale prostokąt!).

ciasto na pizzę posmarowane masłem

Powierzchnię ciasta smarujemy masłem w temperaturze pokojowej, zostawiając miejsce na krawędziach.

zawinięte spłaszczone ciasto

Wysmarowany prostokąt zwijamy w rulon, który delikatnie spłaszczamy wałkiem.

założone ciasto przed zawinięciem w kulę

Powstały rulon zakładamy na 3 razy, a krawędzie zamykamy końcówkami palców, po czym formujemy z ciasta kulę.

kula z ciasta wyrobiona ponownie

Tę przenosimy ponownie do wysmarowanej oliwą miski i wkladamy ją do lodówki na kolejną godzinę. W tym czasie możemy już rozgrzać piekarnik do 220 stopni (termoobieg). Po wyjęciu ciasta z lodówki dajemy odpocząć mu jeszcze ok. 10-15 minut, ponieważ jeśli zaczniemy z nim pracować od razu, to będzie zbyt sztywne.

ciasto ułożone w formie do pieczenia

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5cm i kładziemy je na formie do ciasta. Jeśli dysponujemy zamykaną formą, to wystarczy ją przełożyć papierem do pieczenia – w przypadku zwykłej formy, smarujemy ją oliwą, coby pizza nie przywierała do dna.

Jeszcze jedna uwaga – zanim zaczniecie układać ciasto w formie, upewnijcie się, że po położeniu na jej wierzh, nie będzie zbytnio wystawać za krawędzi. Jeśli tak się jednak stanie, to możemy odkroić jego nadmiar. Kiedy już uporamy się z mieszczeniem spodu na pizzę Deep Dish, dociskamy boki do krawędzi formy.

Pamiętamy o kolejności? Najpierw mozzarella, potem dodatki, na końcu sos.

mozzarella i mac and cheese na pizzy

pizza deep dish przed pieczeniem

Pizzę Deep Dish pieczemy ok. 30-35 minut, aż brzegi ciasta zbrązowieją. Czekamy ok. 10 minut z przekrojeniem pizzy, ponieważ mozzarella jest tak gorąca pod spodem, że zacznie wypływać na boki i zrobi bałagan dookoła.
gotowa-pizza-deep-dish

Ona jest tak pięknie uformowana, że mogłaby spokojnie startować w konkursie na najpiękniejszy tort. Nie pokażemy Wam jednak, jak wygląda po rozkrojeniu – tę przyjemność zarezerwowaliśmy na następny przepis z użyciem ciasta na pizzę Deep Dish.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ciasto na pizzę Deep Dish
  • 200 g mąki pszennej uniwersalnej + dodatkowa ilość do wyrabiania ciasta typ 480
  • 40 g kaszy kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1,5 łyżki roztopionego masła i 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 150 ml wody
  • Oliwa do natłuszczania naczyń
Wskazówki
  1. Połącz w misce mąkę z kaszą kukurydzianą, solą, cukrem i drożdżami, aż wszystko się dokładnie wymiesza.
  2. Dodaj wodę i roztopione masło, po czym wymieszaj składniki łyżką.
  3. Wyrabiaj ciasto rękami, dosypując mąkę, aż uzyskasz gładką, jednolitą i delikatnie błyszczącą konsystencję.
  4. Przenieś ciasto do wysmarowanej oliwą miski.
  5. Zawiń naczynie folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  6. Wyjmij ciasto, przenieś na blat i rozwałkuj na grubość ok. 0,5cm
  7. Rozsmaruj na jego powierzchni masło w temperaturze pokojowej, zostawiając ok. 1cm miejsca na krawędziach.
  8. Zawiń ciasto w rulon i delikatnie spłaszcz wałkiem.
  9. Zakładaj ciasto na 3 razy.
  10. Zamknij boki końcówkami palców i zaciągnij je w dół, aby uformować kulę.
  11. Przenieś ciasto do wysmarowanej oliwą miski, zawiń szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  12. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (termoobieg) na 30 minut przed końcem wyrastania.
  13. Wyjmij ciasto z lodówki i daj mu odpocząć 10 do 15 minut w temperaturze pokojowej.
  14. Rozwałkuj je na grubość ok. 0,5cm, zawiń na wałek i rozłóż na formie do ciasta (jeśli jest to zamykana forma, przełóż ją papierem do pieczenia - jeśli inne naczynie, wysmaruj je oliwą.
  15. Wpasuj ciasto do środka formy, dociskając jego boki do krawędzi naczynia.
  16. Ułóż mozzarellę.
  17. Dodaj ulubione składniki.
  18. Posmaruj pizzę grubą warstwą sosu pomidorowego.
  19. Piecz ok. 30-35 minut, aż boki ciasta zbrązowieją.
  20. Odczekaj ok. 10 minut przed przekrojeniem pizzy.