BurgeryObiadPrzepisyRyby i owoce morzaStoner żarcieWytrawne ImperiumCzarne burgery z krewetkami w tempurze, krążkami cebulowymi i sosem sriracha

31 sierpnia, 2016by Stonerchef0

Te burgery są ukoronowaniem tysięcznego polubienia na naszym stonerchefowym fanpage’u. Jesteśmy wniebowzięci tym, że – tak jak i my – celebrujecie domowe, biesiadne jedzenie w ulicznym wydaniu i tańcu eksperymentów. Dlatego, kiedy zbliżaliśmy się niechybnie do upragnionego, pierwszego „kafelka”, na naszych buziach malował się szeroki – niczym u Jokera – uśmiech. Wiedzieliśmy, że król ma godny tron. I że król jest czarny… Przepraszamy, afroamerykański. 

Czarne burgery z krewetkami i krążkami cebulowymi oraz sosem sriracha łączą w sobie każdy smak – słodki, słony, kremowy i ostry. Są szerokim oknem na świat zapachów i tekstur, gdzie owoce morza uginają się pod chrupiącą tempurą, a chińska surówka z białej kapusty i marchewki nadaje im niepowtarzalnej słodyczy, którą nieubłagalnie łamie tajski sos sriracha. A wszystko to w czarnych bułkach z węglem aktywnym i sezamem.

Moglibyśmy się tak rozpływać nad nimi bez końca, ale wtedy nie powstałby ten przepis. Pozwólcie zatem, że król udzieli Wam audiencji w pałacu.

Składniki:

czarne burgery

Czarne burgery z krewetkami i krążkami cebulowymi:

3 czarne bułki

200g krewetek tygrysich, pozbawionych ogonków

1 duża cebula, pokrojona w krążki

Chińska surówka z białej kapusty i marchewki

Majonez kolendrowy

Sos Sriracha

1 garść posiekanej kolendry

Sok z 0,5 limonki

1 ząbek czosnku

Tempura:

200g mąki pszennej typ 450

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki soli

250ml wody z 3 kostkami lodu

Tempura toyota nintendo kawasaki toshiba

Krewetki myjemy i suszymy na ręczniku papierowym, po czym wkładamy je do miski i przyprawiamy kolendrą, czosnkiem i sokiem z limonki. Delikatnie mieszamy, przykrywamy naczynie z krewetkami folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

czarne burgery

W tym czasie przygotowujemy wysoki pojemni, do którego wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, a potem dolewamy wodę i delikatnie mieszamy, ok. 10 razy łyżką. Tempura lubi grudki, które tworzą się w niej podczas tak nonszalanckiego mieszania, dzięki czemu krewetki i krążki cebulowe w cieście będą błogo smakować.

Obtaczamy krewetki i krążki cebulowe w tempurze, po czym układamy je na 2 osobnych arkuszach papieru do pieczenia. W tak zwanym międzyczasie rozgrzewamy 1l oleju rzepakowego na patelni (190 stopni). Najpierw smażymy krewetki na średnim ogniu ok. 15 minut, na złoty kolor, a po ich wyjęciu i odsączeniu na ręcznikach papierowych, robimy to samo z krążkami cebulowymi.

czarne burgeryczarne burgeryTeraz zajmiemy się tym, co Stonerzy lubią najbardziej, tj. budowaniem burgera. Na spodzie bułki rozsmarowujemy 1 czubatą łyżkę majonezu. Tam układamy pierwszą warstwę surówki i kładziemy połowę porcji krewetek, które – ze względów funkcjonalnych – przykrywamy 1 łyżeczką majonezu. Na samą górę wlatują cebulowe krążki, a czapeczka bułki powinna zostać wysmarowana 1 czubatą łyżką srirachy.

czarne burgery

czarne burgery

Powtarzamy to samo z pozostałymi burgerami (u nas Nitka ma delikatne podniebienie i wymieszała srirachę z kolendrowym majonezem – można? można).

Zbawienie przed sepuku

czarne burgery

Każdy samuraj, gdyby podstawić mu te burgery pod nos,skierowałby swoją katanę sprzed klatki piersiowej na czarne bułki i nie tylko ubrudziłby sobie stal, kimono i sandały, ale odzyskałby honor i mógł w spokoju żyć dalej, założyć rodzinę, posadzić drzewo i spłodzić syna, który spłodzi wnuki, które stworzą porąbany spot reklamowy w japońskim internecie.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Czarne burgery z krewetkami i krążkami cebulowymi
  • 3 czarne bułki
  • 200 g krewetek tygrysich pozbawionych ogonków
  • 1 duża cebula pokrojona w krążki
  • Chińska surówka z białej kapusty i marchewki
  • Majonez kolendrowy
  • Sos Sriracha
  • 1 garść posiekanej kolendry
  • Sok z 0 5 limonki
  • 1 ząbek czosnku
Tempura
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250 ml wody z 3 kostkami lodu
Wskazówki
Przygotowanie składników
  1. Przekrój bułki na pół.
  2. Umyj krewetki i osusz je na ręczniku papierowym
  3. Pokrój cebulę w grube plastry i wyjmij z nich krążki.
Marynowanie krewetek
  1. Wsyp krewetki do dużej miski.
  2. Dodaj kolendrę, czosnek i sok z limonki.
  3. Wymieszaj delikatnie i odstaw do lodówki na 30 minut pod przykryciem.
Przygotowanie tempury
  1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Dodaj wodę i wymieszaj delikatnie ok. 10 razy, żeby w cieście zostało trochę grudek - gdyby było zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki i kontynuuj mieszanie.
Smażenie krewetek i krążków cebulowych
  1. Obtocz krewetki i krążki cebulowe w tempurze i ułóż je na osobnych arkuszach papieru do pieczenia.
  2. Rozgrzej olej w garnku lub w woku do 190 stopni.
  3. Dodaj krewetki i smaż je na złoty kolor ok. 15 minut.
  4. Po wyjęciu i odsączeniu krewetek, usmaż krążki cebulowe, również 15 minut, wszystko na średnim ogniu.
Układanie burgerów
  1. Rozsmaruj 1 czubatą łyżkę majonezu na spodzie czarnej bułki.
  2. Wyłóż warstwą surówki.
  3. Dodaj krewetki.
  4. Nałóż na nie 1 łyżeczkę majonezu.
  5. Wyłóż drugą warstwą surówki.
  6. Wykończ krążkami cebulowymi.
  7. Posmaruj górę bułki 1 łyżką sosu sriracha.
  8. Zamknij burgera.