babeczki snickers

Czekoladowe babeczki Snickers

by Stonerchef

To uczucie, kiedy chcesz zrobić czekoladowe donuty, ale okazuje się, że ciasto trzeba włożyć do specjalnej formy, a Ty takiej nie masz, więc kombinujesz jak koń pod górę, żeby Twój wysiłek nie poszedł na marne i wychodzą Ci tak wybitne babeczki Snickers, że możesz sobie sam przybić piątkę.

Tak to właśnie mniej więcej wyglądało. Chcieliśmy upiec mega czekoladowe donuty na tłusty czwartek. No i tak Nitka sobie miksuje masę zadowolona z siebie bardziej niż nasze koty na widok szynki, po czym z kuchni dochodzi okrzyk:

Zje… ZJEMY DZISIAJ BABECZKI!

Z jednej strony pojawia się pytanie: no ale jak to tak, babeczki? Przecież miały być donuty, te pączusiowe oponki naładowane czekoladą do tego stopnia, że będzie nam wychodzić uszami.

No ale z drugiej strony tak to czasami bywa w tym życiu zwanym kuchnią, że nagle okazuje się, że do donutów jest potrzebna jakaś forma, bo ciaso leje się bardziej, niż woda w pracach licencjackich na humanistycznych kierunkach i trzeba się jakoś ratować, no bo przecież nie wyrzucimy tyle czekolady do kosza – życie nam, póki co, miłe.

Usiedliśmy więc do stołu i uruchomiliśmy burzę mózgów lub – jak kto woli – brejnstorming i tak wystormowaliśmy te nasze pacmaniarskie mózgi, że z donutów zrobiły się babeczki, na wierzch poleciał krem orzechowy, a w ten krem – niczym Kolumb w nowy ląd – wbiliśmy kawałki snickersów.

Można? Można!


Do przygotowania babeczek Snickers przydadzą się:


No to patrzcie, jak z donuta zrobić apetyczną babeczkę.

Składniki (na ok. 6 dużych babeczek)

składniki na babeczki snickers

Czekoladowe babeczki Snickers:

125g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

25g ciemnego kakao

100ml maślanki naturalnej

100g cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 duże jajko

2 łyżki roztopionego masła

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

składniki na krem z masłem orzechowym

Krem z masłem orzechowym:

125g masła orzechowego

2 łyżki masła w temperaturze pokojowej

80g serka śmietankowego (np. Łaciaty)

2 łyżki śmietany 36% (kremówki)

90g cukru pudru

Do dekoracji:

Kilka pokrojonych Snickersów

Najpierw kremik, potem główna gwiazda

Łapiemy za dużą miskę i umieszczamy w niej masło. Następnie ucieramy je aż będzie puszyste, co powinno zająć ok. 2-3 minuty. Kolejnym krokiem będzie dodanie serka śmietankowego i zmiksowanie go do momentu, w którym połączy się z utartym masłem. Później w misce ląduje masło orzechowe i ten dar od niebios również łączymy przy użyciu miksera z pozostałymi składnikami. Teraz musimy wmiksować jeszcze śmietanę wraz z ekstraktem waniliowym. Jak już się z tym uporamy, to dodajemy część cukru pudru i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, po czym wsypujemy pozostały cukier i ponownie ubijamy całą zawartość miski – w tym przypadku możemy jeszcze kombinować z ilością dodanej śmietany, aby uzyskać taką konsystencję, jaka nam najbardziej odpowiada.

krem z masłem orzechowym

Krem odstawiamy na bok na czas przygotowania babeczek, chociaż równie dobrze można go wstawić do lodówki.

Jeśli chodzi o babeczki Snickers, to najpierw nagrzewamy piekarnik do 175 stopni, a później wyciągamy formę do babeczek, którą smarujemy delikatnie tłuszczem.

Następnie, w dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki masy, z kolei w osobnym naczyniu miksujemy maślankę z cukrem, jajkiem, masłem i ekstraktem waniliowym – do połączenia się składników.

Mieszankę dodajemy do miski z suchymi składnikami i miksujemy całość do momentu, aż powstanie z tego jednolita i gładka masa.

masa na babeczki snickers

Wypełniamy przygotowaną wcześniej formę masą na babeczki Snickers.

masa na babeczki snickers w formie

Pieczemy je ok. 10 minut, aż patyczek włożony w ciasto wyjdzie z nich całkowicie czysty.

upieczone babeczki snickers

Studzimy babeczki przez następne 10 minut, po czym wyjmujemy je z formy i ozdabiamy kremem orzechowym, na końcu wbijając pokrojone Snickersy.

babeczki snickers

babeczki snickers

babeczki snickers

babeczki snickers

Widzicie, tak oto potencjalne przeszkody przekuwa się w sukces. Nie dość, że Was wykołczowaliśmy lepiej niż niejeden Grzesiak, to jeszcze poznaliście tajniki wypiekania spektakularnie robiących dobrze kubkom smakowym babeczek. No i nie skroiliśmy Was przy okazji z 10 tysięcy złotych.

Stonerchef – robisz to dobrze.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
15 mins
Część właściwa
10 mins
Łącznie
25 mins
 
Rodzaj dania: Deser
Ilość: 6 babeczek
Składniki
Babeczki Snickers
  • 125 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 25 g ciemnego kakao
  • 100 ml maślanki naturalnej
  • 100 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem z masłem orzechowym
  • 125 g masła orzechowego
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 80 g serka śmietankowego (np. Łaciaty)
  • 2 łyżki śmietany 36% (kremówki)
  • 90 g cukru pudru
Wskazówki
Krem
  1. Utrzyj masło mikserem, aż będzie puszyste (ok. 2-3 minuty).

  2. Dodaj serek śmietankowy imiksuj do połączenia się składników.

  3. Dodaj masło orzechowe i wmiksuj je do reszty.

  4. Dodaj ekstrakt waniliowy wraz ze śmietaną. Ubijaj, aż składniki się połączą.

  5. Wsyp część cukru pudru i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj pozostały cukier i miksuj ponownie, aż masa będzie jednolita.

Babeczki
  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni.

  2. Wyjmij formę do babeczek i wysmaruj ją delikatnie tłuszczem.

  3. Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.

  4. W osobnym naczyniu miksuj maślankę z cukrem, jajkiem, masłem i ekstraktem waniliowym do połączenia się składników.

  5. Dodaj mieszankę do miski z suchymi składnikami i miksuj całość do powstania jednolitej i gładkiej masy.

  6. Wypełnij masą przygotowaną wcześniej formę na babeczki

  7. Piecz ok. 10 minut, aż patyczek włożony w ciasto wyjdzie z nich całkowicie czysty.

  8. Studź babeczki przez następne 10 minut. Wyjmij je z formy i ozdabiaj kremem orzechowym. Na koniec udekoruj pokrojonymi Snickersami.

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły