Czekoladowe pierogi z malinami i kremem mascarpone

by Stonerchef

Każdemu facetowi, który zapytałby mnie o pomysł na romantyczny obiad dla dwojga, poleciłbym pierogi. Serio.

Możesz się popukać w głowę w tym momencie i ja to doskonale rozumiem – no bo niby z czym te pierogi? Z mięsem? Ruskie? Do świec? No chyba Cie…

No chyba nie…

Bo to nie są zwykłe pierogi. To czekoladowe pierogi z malinami i kremem mascarpone.


Do przygotowania czekoladowych pierogów z malinami i kremem mascarpone przydadzą się:


Składniki:

skladniki-na-czekoladowe-pierogi-z-malinami-i-mascarpone

Pierogi (ok. 20 sztuk)

150g mąki pszennej
100ml gorącej wody
15g masła
1 jajko
2-3 łyżki kakao
szczypta soli himalajskiej

Farsz:

150g malin
50g (pół tabliczki) czekolady (biała lub mleczna)
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:

250g serka mascarpone
50g (pół tabliczki) białej czekolady

Przygotowanie:

  • Ciasto: Mąkę z solą i kakao przesiewamy do miski. W rondelku z gorącą wodą roztapiamy masło, wlewamy je do ciasta i na koniec dodajemy roztrzepane jajko. Całość mieszamy łyżką i wyrabiamy na oprószonym mąką blacie przez ok. 7 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie nam się kleiło do rąk – gdyby jednak opornie odchodziło od palców, należy podsypać blat mąką i dodać do czasu wyrabiania kolejne 2 minuty. Ciasto odstawiamy na 15 minut, żeby się troszkę zrelaksowało.
  • Farsz: W misce mieszamy maliny, startą czekoladę i łyżkę mąki ziemniaczanej, do uzyskania jednolitej, w miarę gęstej masy
  • Krem: W rondelku zagotowujemy 2 szklanki wody. Wyjmujemy naczynie żaroodporne, w którym umieścimy połamaną na kostki czekoladę i roztopimy ją w kąpieli wodnej. Krem przekładamy z garnka do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.
  • Pierogi: Ciasto dzielimy na kilka części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkowujemy, po czym przy użyciu szklanki wycinamy z nich kółka. Jeśli macie w domu maszynkę do robienia ciast i makaronów, to możecie czuć się błogosławieni, albowiem to urządzenie działa cuda i nie trzeba martwić się o idealną grubość ciasta. Na jedną połowę pieroga nakładamy łyżeczkę farszu, po czym szczelnie zamykamy jego końce. Aby nadać pierogom kształt muszli, możemy użyć widelca do uciskania końców.
  • Gotowanie: W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy pierogi partiami, po 5 sztuk na każdą. Gotujemy je ok. 2 minuty, aż do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i kładziemy na talerzu.

Podanie:czekoladowe-pierogi-z-malinami-i-serkiem-mascarpone

Pierogi układamy na dużym talerzu (czarny będzie idealnie pasował, jeśli macie w domu) w kształcie wachlarza. Tam, gdzie mniej więcej spotykają się ich końce, kładziemy dwie kuleczki z kremu mascarpone obok siebie (łyżka do lodów bardzo dobrze się do tego nada). Między kuleczki powinniśmy wkomponować maliny w taki sposób, aby stanowiły linię przedzielającą obie kremowe kulki. Całość posypujemy startą czekoladą, chociaż pierogi będą też pysznie smakować z polewą np. czekoladowo-rumową.

To, co urzeka w tych pierogach – oprócz tego, że są nietypowe dla swojego gatunku – to ich delikatne, cienkie ciasto, po przegryzieniu którego czeka nas eksplozja słodko-kwaśnych smaków, zgaszona lekkim kremem mascarpone. Tak się łączy właśnie nowoczesną kuchnię z romantyzmem. Pierogiem.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Pierogi (ok. 20 sztuk)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 ml gorącej wody
  • 15 g masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki kakao
  • szczypta soli
Farsz
  • 150 g malin
  • 50 g czekolady pół tabliczki, biała lub mleczna
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g białej czekolady pół tabliczki
Wskazówki
Ciasto
  1. Mąkę z kakao i solą przesiej do miski.
  2. W rondelku z gorącą wodą roztop masło i wlej je do ciasta, stopniowo mieszając.
  3. Dodaj roztrzepane jajko i wszystko wymieszaj ze sobą.
  4. Wyrabiaj ciasto na oprószonym mąką blacie przez 7 minut.
  5. Odstaw ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.
Farsz
  1. Wymieszaj w osobnej misce maliny, czekoladę i mąkę ziemniaczaną.
Krem
  1. W rondelku zagotuj wodę.
  2. Wyjmij naczynie żaroodporne, włóż tam czekoladę w kostkach i roztop w kąpieli wodnej.
  3. Przełóż czekoladę do miseczki z serkiem mascarpone i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Pierogi
  1. Ciasto na pierogi podziel na kilka części i każdą bardzo cienko rozwałkuj.
  2. Wytnij kółeczka z ciasta przy pomocy szklanki.
  3. Na połowę pieroga nałóż łyżeczkę farszu i mocno dociśnij końce.
Gotowanie
  1. W garnku zagotuj lekko osoloną wodę i wrzucaj po 5 pierogów na jedną partię.
  2. Gotuj pierogi przez ok. 2 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły