burger z jajkiem sadzonym i bekonem

Nowobogacki Cham, czyli burger z jajkiem sadzonym i bekonem kandyzowanym w piwie

by Stonerchef

Za czasów Młodej Polski, poeci podróżowali na wieś, żeby wziąć sobie za żonę taką prawdziwą, swojską dziołchę z gospodarstwa rolnego – taki mezalians. Dzisiaj role się odwróciły, bowiem to nasze dystyngowane, delikatnie chrupiące bułki-panienki pobierają się z dużym kotletem przybranym w jajo sadzone i bekon kandyzowany w piwie.

Mamy tu połączenie klasyki z nowoczesnością. Z jednej strony kawał chamskiego kotleta z jajeczną czapką w przebraniu od pijanego Giorgio Bekoni, a z drugiej mięciutkie bułki z chrupiącą skórką posypane na przemian sezamem oraz czarnuszką w towarzystwie rukoli, cienko pokrojonych pomidorów malinowych i wyrazistego cheddara, stopionego na wołowinie.

Dzieje się, co nie?

Prawdziwym hitem jest jednak bekon kandyzowany w ciemnym piwie i pieczony na ruszcie piekarnika. Jego słodycz, chrupiąca tekstura i piwna nuta idealnie wpasowują się w cały ten zestaw społecznego rozwarstwienia. Nasz burger z jajkiem sadzonym został przyozdobiony kilkoma plastrami tego obłędnego rarytasu, ale przygotowanie na zapas większej ilości bekonu będzie z Waszej strony dobrym posunięciem taktycznym, coby sobie jeszcze podgryzać boczuś między wierszami.

Na początku zastanawialiśmy się jeszcze nad użyciem jajka w koszulce zamiast sadzonego, ale to by trochę wypaczyło konstrukcję naszego burgera, dlatego też postawiliśmy na jajo w wersji sadzonej – łatwiej się je układa na kanapce, a nadal można się cieszyć żółtkiem spływającym po japie i po dłoniach podczas niewątpliwie sakralnej konsumpcji tego związku małżeńskiego.

Zwieńczenie naszego biesiadnego wesela stanowi domowy ketchup, który przygotujecie w pół godzinki, a przy okazji zapomnicie, że istnieje coś takiego jak sklepowy gotowiec.


Do przygotowania burgerów przydadzą się:


To jak, gotowi, żeby przystąpić z nami do tej poetyckiej ceremonii?

Składniki:

składniki na burgery z jajkiem sadzonym

Burger z jajkiem sadzonym i bekonem kandyzowanym w piwie:

2 bułki do burgerów

400g zmielonej wołowiny (po 200g na burgera)

2 duże jajka

Kilka plastrów sera cheddar

1 duży pomidor, pokrojony w cienkie plastry

Garść rukoli

Domowy ketchup

Kilka plastrów boczku

60ml ciemnego piwa

3 łyżki cukru brązowego

Przed ślubem trzeba się wystroić

Zaczniemy od przygotowania kandyzowanego bekonu. Najpierw nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Następnie mieszamy trzepaczką piwo z cukrem w małej misce, aż powstanie z tego syrop – cukier powinien się całkowicie rozpuścić.

Plastry boczku układamy obok siebie na ruszcie od piekarnika, a stopień niżej układamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Bekon ląduje w piekarniku na ok. 10 minut. Po wyjęciu rusztu, smarujemy boczek syropem z jednej strony, po czym przewracamy go i powtarzamy to samo z drugą stronę. Bekon ponownie ląduje w piekarniku na kolejne 10 minut. Cały proces powtarzamy ok. 2 razy, aż boczek będzie ciemny i chrupiący. Warto jednak obserwować nasze dzieło, żeby go nie przypalić.

Ogłaszam Was damą i prostakiem

Burgery przyprawiamy obficie solą i pieprzem i smażymy je na średnim ogniu na dobrze rozgrzanej suchej patelni grillowej, po ok. 3 minuty z każdej strony. Po przewróceniu na drugą stronę kładziemy na każdy burger po plastrze sera i czekamy, aż ten się roztopi.

Na osobnej patelni smażymy jajko ok. 3-4 minuty, tak aby białko było kompletnie ścięte, a żółtko jeszcze płynne. Bułki grillujemy w piekarniku lub na patelni, jeśli mamy trzecią pod ręką.

Teraz możemy ubierać nasze burgery.

burgery przed złożeniem

Spód bułki smarujemy majonezem. Układamy na nim kolejno rukolę i plastry pomidora, a na wierzchu ląduje wołowina. Tę przykrywamy jajkiem sadzonym, na górze kładziemy kandyzowany bekon, a górę bułki smarujemy obficie ketchupem, po czym zamykamy burgera.

burger z jajkiem sadzonym

burger z jajkiem

burger z jajkiem sadzonym i bekonem

Ten burger z jajkiem sadzonym i bekonem kandyzowanym w piwie to nie tylko udany mariaż dwóch klas społecznych, ale przede wszystkim raj na ziemi dla wszystkich, którzy kochają sobie brudzić łapy podczas żarcia burgerów. Tu dzieje się wszystko – żółtko pęka pod wpływem nacisku i rozlewa się po bułce, bekon chrupie i daje nam posmak wędzonej słodyczy, a ketchup spowija całego burgera podkręcając charakter średnio wysmażonej wołowiny pokrytej ostrym cheddarem.

Co to była za uczta, cóż za piękne wesele!

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
20 mins
Część właściwa
30 mins
Łącznie
50 mins
 
Ilość: 2 burgery
Składniki
  • 2 bułki do burgerów
  • 400 g zmielonej wołowiny (po 200g na każdego burgera)
  • 2 duże jajka
  • Kilka plastrów sera cheddar
  • 1 duży pomidor
  • Garść rukoli
  • Domowy ketchup
  • Kilka plastrów boczku
  • 60 ml ciemnego piwa
  • 3 łyżki cukru brązowego
Wskazówki
Bekon kandyzowany w piwie
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

  2. Wymieszaj w misce piwo z cukrem przy użyciu trzepaczki, aż cukier całkiem się rozpuści, a z całości powstanie syrop.

  3. Ułóż plastry bekonu na ruszcie piekarnika, a niżej ustaw blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

  4. Piecz bekon przez 10 minut.

  5. Wyjmij boczek i pposmaruj go z jednej strony syropem piwnym. Przewróć na drugą stronę i posmaruj ponownie.

  6. Powtórz pieczenie i smarowanie ok. 2 razy, aż bekon będzie chrupiący i nieco ciemny. Uważaj tylko, żeby go nie przypalić, więc lepiej obserwuj go podczas drugiego i trzeciego pieczenia, wyłączając wcześniej piekarnik, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Burgery
  1. Przypraw burgery obficie solą i pieprzem z obu stron.

  2. Smaż mięso na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po ok. 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Po przewróceniu burgera na drugą stronę ułóż po plastrze cheddara na każdy kotlet i smaż, aż ten się roztopi.

  3. Na osobnej patelni usmaż jajko sadzone - ok. 3-4 minuty.

  4. W piekarniku lub na jeszcze jednej patelni zgrilluj przekrojone bułki.

  5. Posmaruj spód bułki majonezem. Dodaj rukolę i plastry pomidora, po czym ułóż wołowinę na wierzchu. Dodaj jajko sadzone i bekon, górę bułki posmaruj ketchupem i zamknij burgera.

Zobacz również inne artykuły