deep dish mac and cheese pizza

Ostateczna rozpusta: Deep Dish Mac and Cheese Pizza

by Stonerchef

Tego jeszcze nie grano w kuchni Stonerchefa. O tym, że Deep Dish pizza jest wspaniałą choć niecodzienną odsłoną naszego ulubionego dania, wiemy. Że wykrzykiwanie haseł o pogwałcaniu nią tradycji jest przejawem wieśniactwa – też. Ale żeby wrzucać do Deep Disha makaron z serem? Takie olśnienia zdarzają się raz na tysiąc lat i – jakkolwiek szalone by nie były – okazuje się, że nadają nowego znaczenia słowu 'satysfakcja’. Poczujcie zatem tę satysfakcję razem z nami i podarujcie swoim kubkom smakowym sześć pięknych słów: Deep Dish Mac and Cheese Pizza!

wiecej sera i makaronu

Kochamy ser, kochamy pizzę, kochamy makaron – czy z tej potrójnej miłości może wyjść coś złego? Nie ma mowy! Poza tym, pizza Deep Dish idealnie nadaje się do tego zestawienia ze względu na stosowanie odwróconej kolejności składników w jej konstrukcji. Na samym spodzie ląduje mozzarella, którą przykrywamy mac and cheesem. Na wierzch zaś ładujemy porządną warstwę szybkiego sosu pomidorowego (chociaż możecie skorzystać też z marinary z naszego przepisu), po czym wszystko zapiekamy przez pół godzinki.


Do przygotowania pizzy deep dish z mac & cheese przydadzą się:

A na końcu, po przekrojeniu pizzy, czeka obiecana satysfakcja.

Składniki:

składniki na dip dish mac and cheese pizza

Deep Dish Mac and Cheese pizza:

Porcja ciasta na pizzę Deep Dish

Połowa porcji Mac and Cheese na mleku

250g mozzarelli startej na grubych oczkach

Sos pomidorowy do rozsmarowania na pizzy (marinara lub sos z przepisu poniżej)

Szybki sos pomidorowy (na kilka porcji pizzy):

500g przecieru pomidorowego

1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego

Cebula mielona (do smaku i zagęszczenia)

Czosnek mielony (do smaku i zagęszczenia

Sos pomidorowy

W dużej misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu, aby dokładnie się połączyły. Następnie wstawiamy go do lodówki na minimum godzinę – niech smaki się przegryzą. Ot i cała filozofia. Tylko się nie zmęczcie.

Nadchodzi rozpusta: Deep Dish Mac & Cheese Pizza

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Z ciastem postępujemy według przepisu z listy składników, po czym przekładamy je do formy na ciasto i dociskamy boki do krawędzi naczynia.

ciasto ułożone w formie do pieczenia

Na sam spód ciasta sypiemy startą mozzarellę, na którą układamy Mac and Cheese.

mozzarella i mac and cheese na pizzy

Wierzch smarujemy grubą warstwą sosu pomidorowego, tak aby w całości pokrył makaron z serem.

pizza deep dish przed pieczeniem

Pizzę pieczemy ok. 30-35 minut, aż brzegi ciasta zbrązowieją. Zanim przekroimy pizzę, dajemy jej postać poza piekarnikiem ok. 10 minut – inaczej mozzarella pod nadzieniem – ze względu na swoją temperaturę – rozpłynie się na zewnątrz robiąc bajzel dookoła.

gotowa-pizza-deep-dish

Prawda że piękny torcik? To zobaczcie, co się stanie jego przekrojeniu (zdjęcia 18+):

deep dish mac and cheese pizza

deep dish pizza

deep dish mac and cheese pizza

Deep dish mac and cheese pizza

Uspokójcie oddech, przetrzyjcie oczy i – jeśli nadal widzicie te zdjęcia – to znak, że wcale nie śnicie. Chociaż nie ukrywamy, że chcielibyśmy codziennie śnić o takiej pizzy. Nie pozostaje nam już nic innego, jak tylko zaprosić Was do kuchni i podarować sobie tonę ciągnącej się satysfakcji pod pomidorowym bunkrem.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Deep Dish Mac and Cheese pizza
  • Porcja ciasta na pizzę Deep Dish
  • Połowa porcji Mac and Cheese na mleku
  • 250 g mozzarelli startej na grubych oczkach
  • Sos pomidorowy do rozsmarowania na pizzy marinara lub sos z przepisu poniżej
Szybki sos pomidorowy (na kilka porcji pizzy)
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • Cebula mielona do smaku i zagęszczenia
  • Czosnek mielony (do smaku i zagęszczenia
Wskazówki
Sprzęt
  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (termoobieg)
Szybki sos pomidorowy
  1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu w misce.
  2. Wstaw go na minimum godzinę do lodówki.
Deep Dish Mac and Cheese pizza
  1. Postępuj z ciastem zgodnie ze wskazówkami z przepisu na ciasto na pizzę Deep Dish.
  2. Ułóż spód w formie do pieczenia i dociśnij jego boki do krawędzi naczynia.
  3. Posyp ciasto startą mozzarellą.
  4. Ułóż warstwę makaronu z serem.
  5. Wysmaruj wierzch grubą warstwą sosu, tak aby przykrył mac and cheese.
  6. Piecz pizzę ok. 30-35 minut, aż boki zbrązowieją.
  7. Odczekaj ok. 10 minut przed przekrojeniem pizzy.

Zobacz również inne artykuły