Tego jeszcze nie grano w kuchni Stonerchefa. O tym, że Deep Dish pizza jest wspaniałą choć niecodzienną odsłoną naszego ulubionego dania, wiemy. Że wykrzykiwanie haseł o pogwałcaniu nią tradycji jest przejawem wieśniactwa – też. Ale żeby wrzucać do Deep Disha makaron z serem? Takie olśnienia zdarzają się raz na tysiąc lat i – jakkolwiek szalone by nie były – okazuje się, że nadają nowego znaczenia słowu 'satysfakcja’. Poczujcie zatem tę satysfakcję razem z nami i podarujcie swoim kubkom smakowym sześć pięknych słów: Deep Dish Mac and Cheese Pizza!
Kochamy ser, kochamy pizzę, kochamy makaron – czy z tej potrójnej miłości może wyjść coś złego? Nie ma mowy! Poza tym, pizza Deep Dish idealnie nadaje się do tego zestawienia ze względu na stosowanie odwróconej kolejności składników w jej konstrukcji. Na samym spodzie ląduje mozzarella, którą przykrywamy mac and cheesem. Na wierzch zaś ładujemy porządną warstwę szybkiego sosu pomidorowego (chociaż możecie skorzystać też z marinary z naszego przepisu), po czym wszystko zapiekamy przez pół godzinki.
Do przygotowania pizzy deep dish z mac & cheese przydadzą się:
- duża miska,
- okrągła forma do ciasta, ok. 20-22 cm w średnicy,
- nóż szefa kuchni,
- szpatułka,
- trzepaczka,
- średni garnek,
- mikser,
- papier do pieczenia.
A na końcu, po przekrojeniu pizzy, czeka obiecana satysfakcja.
Składniki:
Deep Dish Mac and Cheese pizza:
Porcja ciasta na pizzę Deep Dish
Połowa porcji Mac and Cheese na mleku
250g mozzarelli startej na grubych oczkach
Sos pomidorowy do rozsmarowania na pizzy (marinara lub sos z przepisu poniżej)
Szybki sos pomidorowy (na kilka porcji pizzy):
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Cebula mielona (do smaku i zagęszczenia)
Czosnek mielony (do smaku i zagęszczenia
Sos pomidorowy
W dużej misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu, aby dokładnie się połączyły. Następnie wstawiamy go do lodówki na minimum godzinę – niech smaki się przegryzą. Ot i cała filozofia. Tylko się nie zmęczcie.
Nadchodzi rozpusta: Deep Dish Mac & Cheese Pizza
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Z ciastem postępujemy według przepisu z listy składników, po czym przekładamy je do formy na ciasto i dociskamy boki do krawędzi naczynia.
Na sam spód ciasta sypiemy startą mozzarellę, na którą układamy Mac and Cheese.
Wierzch smarujemy grubą warstwą sosu pomidorowego, tak aby w całości pokrył makaron z serem.
Pizzę pieczemy ok. 30-35 minut, aż brzegi ciasta zbrązowieją. Zanim przekroimy pizzę, dajemy jej postać poza piekarnikiem ok. 10 minut – inaczej mozzarella pod nadzieniem – ze względu na swoją temperaturę – rozpłynie się na zewnątrz robiąc bajzel dookoła.
Prawda że piękny torcik? To zobaczcie, co się stanie jego przekrojeniu (zdjęcia 18+):
Uspokójcie oddech, przetrzyjcie oczy i – jeśli nadal widzicie te zdjęcia – to znak, że wcale nie śnicie. Chociaż nie ukrywamy, że chcielibyśmy codziennie śnić o takiej pizzy. Nie pozostaje nam już nic innego, jak tylko zaprosić Was do kuchni i podarować sobie tonę ciągnącej się satysfakcji pod pomidorowym bunkrem.
- Porcja ciasta na pizzę Deep Dish
- Połowa porcji Mac and Cheese na mleku
- 250 g mozzarelli startej na grubych oczkach
- Sos pomidorowy do rozsmarowania na pizzy marinara lub sos z przepisu poniżej
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- Cebula mielona do smaku i zagęszczenia
- Czosnek mielony (do smaku i zagęszczenia
-
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (termoobieg)
-
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu w misce.
-
Wstaw go na minimum godzinę do lodówki.
-
Postępuj z ciastem zgodnie ze wskazówkami z przepisu na ciasto na pizzę Deep Dish.
-
Ułóż spód w formie do pieczenia i dociśnij jego boki do krawędzi naczynia.
-
Posyp ciasto startą mozzarellą.
-
Ułóż warstwę makaronu z serem.
-
Wysmaruj wierzch grubą warstwą sosu, tak aby przykrył mac and cheese.
-
Piecz pizzę ok. 30-35 minut, aż boki zbrązowieją.
-
Odczekaj ok. 10 minut przed przekrojeniem pizzy.