To jest przepis dedykowany tym, którzy chcą poczuć, jak to jest, kiedy mięso rozpada się pod naciskiem widelca, a w ustach się wręcz rozpływa. Przy okazji dobrze będzie, jeśli możecie sobie pozwolić na czatowanie w domu od 8 do 10 godzin, bo tyle właśnie będziecie musieli tam spędzić, zanim z piekarnika wyjedzie długo pieczony orientalny pulled pork.
Ale jak już wyjedzie, to co to będzie za przednia zabawa! Wystarczy chwycić w dłonie dwa widelce, a te wejdą w mięso, jak w masło, nie wymagając praktycznie żadnego nacisku z naszej strony, żeby rozszarpać łopatkę wieprzową.
Aby zamknąć wszystko, co dobre w środku mięsa, najpierw natarliśmy je mieszanką przypraw 5 smaków i obsmażyliśmy dokładnie z każdej strony na oleju. Potem przygotowaliśmy marynatę z sosu hoisin, miodu, sosu sojowego, czosnku i imbiru, pokrywając nią całą łopatkę.
W ogóle to my tacy ryzykanci jesteśmy trochę, bo mięso wylądowało w piekarniku o północy, a na ósmą był nastawiony budzik, więc tak trochę poigraliśmy z prądem, ale – jak to mawiał pewien Jarosław – kto nie ryzykuje, w pierdlu nie siedzi.
Z gracją pijanej małpy udało się nam wytoczyć o wyżej wspomnianej godzinie i to, co ukazało się naszym uszom i nozdrzom – jak już zaczęły rejestrować bodźce – przeszło samo siebie. Dosłownie minimalne nakłucie widelcem, a wieprzowina zaczynała się trząść. Chwilę później, mięso samo zaczęło się rozpadać. W skrócie – chodząca definicja słowa „delikatność”.
Do przygotowania długo pieczonego orientalnego pulled porka przydadzą się:
- duża miska,
- naczynie żaroodporne z pokrywką,
- piekarnik,
- dwa widelce,
- duża patelnia lub wok.
Chodźcie na lekcję smaku i cierpliwości.
Składniki:
Orientalny pulled pork:
1,5kg łopatki wieprzowej bez kości
80ml sosu hoisin
1 łyżka przyprawy 5 smaków
2 łyżki posiekanego czosnku
2 łyżki zmielonego imbiru
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku
Powoli, powolutku
Najpierw dzielimy łopatkę na 4 duże części i wrzucamy je do miski, po czym wysypujemy na nie przyprawę 5 smaków wymieszaną z 2 łyżeczkami soli i pieprzu. Zaczynamy nacierać mięso dokładnie z każdej strony, aby było całościowo pokryte przyprawą.
W osobnej misce mieszamy składniki sosu: sos hoisin, imbir, czosnek, sos sojowy, miód i ocet.
Rozgrzewamy olej na dużej patelni i obsmażamy natarte mięso z każdej strony po ok. 2 minuty.
Wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego i wylewamy na nie sos.
Zamykamy naczynie żaroodporne i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 90 stopni. Na każde 0,5kg łopatki przypadają ok. 2 godziny pieczenia, w związku z czym naszą pieczemy minimum 6 godzin. U nas to było 6,5.
Po tym czasie przenosimy wieprzowinę do miski i rozszarpujemy ją widelcami.
Przelewamy ok. 2-3 duże łyżki sosu z naczynia żaroodpornego do mięsa i mieszamy całość.
Mamy 1,5kg materiału na przaśne kanapki premium. Orientalny pulled pork, który w ustach nie tylko się rozpływa, ale dodatkowo zmienia swoją konsystencję na taką, która przenika przez podniebienie i sprawia, że mamy wrażenie spożywania jakiegoś pysznego, wytrawnego musu.
Totalnie warto poczekać na taką sztukę mięska.
- 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
- 80 ml sosu hoisin
- 1 łyżka przyprawy 5 smaków
- 2 łyżki posiekanego czosnku
- 2 łyżki mielonego imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku
-
Podziel łopatkę na 4 duże części i wrzuć je do miski.
-
Wsyp przyprawę 5 smaków wymieszaną z solą i pieprzem.
-
Natrzyj mięso dokładnie z każdej strony przyprawami.
-
W osobnej misce wymieszaj składniki sosu: sos hoisin, imbir, czosnek, sos sojowy, miód i ocet.
-
Rozgrzej olej na dużej patelni i obsmaż natarte mięso z każdej strony po ok. 2 minuty.
-
Włóż mięso do naczynia żaroodpornego i wylej na nie sos.
-
Zamknij naczynie żaroodporne i włóż je do piekarnika nagrzanego do 90 stopni.
-
Piecz mięso ok. 6,5 godziny.
-
Wyjmij mięso z naczynia, przenieś do miski i rozszarp widelcami.
-
Polej poszarpaną wieprzowinę 2-3 dużymi łyżkami sosu i wymieszaj je z nim dokładnie.