artykułyMięsoPrzepisyTipyWieprzowinaWytrawne ImperiumDługo pieczony orientalny pulled pork

10 czerwca, 2017by Stonerchef2

To jest przepis dedykowany tym, którzy chcą poczuć, jak to jest, kiedy mięso rozpada się pod naciskiem widelca, a w ustach się wręcz rozpływa. Przy okazji dobrze będzie, jeśli możecie sobie pozwolić na czatowanie w domu od 8 do 10 godzin, bo tyle właśnie będziecie musieli tam spędzić, zanim z piekarnika wyjedzie długo pieczony orientalny pulled pork.

Ale jak już wyjedzie, to co to będzie za przednia zabawa! Wystarczy chwycić w dłonie dwa widelce, a te wejdą w mięso, jak w masło, nie wymagając praktycznie żadnego nacisku z naszej strony, żeby rozszarpać łopatkę wieprzową.

Aby zamknąć wszystko, co dobre w środku mięsa, najpierw natarliśmy je mieszanką przypraw 5 smaków i obsmażyliśmy dokładnie z każdej strony na oleju. Potem przygotowaliśmy marynatę z sosu hoisin, miodu, sosu sojowego, czosnku i imbiru, pokrywając nią całą łopatkę.

W ogóle to my tacy ryzykanci jesteśmy trochę, bo mięso wylądowało w piekarniku o północy, a na ósmą był nastawiony budzik, więc tak trochę poigraliśmy z prądem, ale – jak to mawiał pewien Jarosław – kto nie ryzykuje, w pierdlu nie siedzi.

Z gracją pijanej małpy udało się nam wytoczyć o wyżej wspomnianej godzinie i to, co ukazało się naszym uszom i nozdrzom – jak już zaczęły rejestrować bodźce – przeszło samo siebie. Dosłownie minimalne nakłucie widelcem, a wieprzowina zaczynała się trząść. Chwilę później, mięso samo zaczęło się rozpadać. W skrócie – chodząca definicja słowa „delikatność”.


Do przygotowania długo pieczonego orientalnego pulled porka przydadzą się:

  • duża miska,
  • naczynie żaroodporne z pokrywką,
  • piekarnik,
  • dwa widelce,
  • duża patelnia lub wok.

Chodźcie na lekcję smaku i cierpliwości.

Składniki:

składniki na orientalnego pulled porka

Orientalny pulled pork:

1,5kg łopatki wieprzowej bez kości

80ml sosu hoisin

1 łyżka przyprawy 5 smaków

2 łyżki posiekanego czosnku

2 łyżki zmielonego imbiru

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki miodu

2 łyżki octu ryżowego

2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku

Powoli, powolutku

Najpierw dzielimy łopatkę na 4 duże części i wrzucamy je do miski, po czym wysypujemy na nie przyprawę 5 smaków wymieszaną z 2 łyżeczkami soli i pieprzu. Zaczynamy nacierać mięso dokładnie z każdej strony, aby było całościowo pokryte przyprawą.

kawałki łopatki w przyprawie 5 smaków

W osobnej misce mieszamy składniki sosu: sos hoisin, imbir, czosnek, sos sojowy, miód i ocet.

sos do wieprzowiny

Rozgrzewamy olej na dużej patelni i obsmażamy natarte mięso z każdej strony po ok. 2 minuty.

obsmażana łopatka

Wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego i wylewamy na nie sos.

łopatka w orientalnym sosie

Zamykamy naczynie żaroodporne i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 90 stopni. Na każde 0,5kg łopatki przypadają ok. 2 godziny pieczenia, w związku z czym naszą pieczemy minimum 6 godzin. U nas to było 6,5.

Po tym czasie przenosimy wieprzowinę do miski i rozszarpujemy ją widelcami.

orientalny pulled pork

Przelewamy ok. 2-3 duże łyżki sosu z naczynia żaroodpornego do mięsa i mieszamy całość.

Mamy 1,5kg materiału na przaśne kanapki premium. Orientalny pulled pork, który w ustach nie tylko się rozpływa, ale dodatkowo zmienia swoją konsystencję na taką, która przenika przez podniebienie i sprawia, że mamy wrażenie spożywania jakiegoś pysznego, wytrawnego musu.

Totalnie warto poczekać na taką sztukę mięska.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
15 mins
Część właściwa
6 hrs 30 mins
Łącznie
6 hrs 45 mins
 
Ilość: 1 kg szarpanej wieprzowiny
Składniki
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 80 ml sosu hoisin
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżki posiekanego czosnku
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku
Wskazówki
  1. Podziel łopatkę na 4 duże części i wrzuć je do miski.

  2. Wsyp przyprawę 5 smaków wymieszaną z solą i pieprzem.

  3. Natrzyj mięso dokładnie z każdej strony przyprawami.

  4. W osobnej misce wymieszaj składniki sosu: sos hoisin, imbir, czosnek, sos sojowy, miód i ocet.

  5. Rozgrzej olej na dużej patelni i obsmaż natarte mięso z każdej strony po ok. 2 minuty.

  6. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego i wylej na nie sos.

  7. Zamknij naczynie żaroodporne i włóż je do piekarnika nagrzanego do 90 stopni. 

  8. Piecz mięso ok. 6,5 godziny.

  9. Wyjmij mięso z naczynia, przenieś do miski i rozszarp widelcami.

  10. Polej poszarpaną wieprzowinę 2-3 dużymi łyżkami sosu i wymieszaj je z nim dokładnie.