artykułyPrzepisyTipyWytrawne ImperiumNie marnuj jedzenia: Jak zrobić domowe kostki rosołowe?

26 października, 2016by Stonerchef0

Z rosołu tak naprawdę można przygotować wiele rzeczy, m.in. bulion, mięso na farsz do pierogów i… domowe kostki rosołowe. Esencjonalne, na bazie włoszczyzny, z dodatkiem odrobiny wywaru mięsnego, a co najważniejsze, bez potencjału radioaktywnego.

Ponieważ kostki mają nam posłużyć do tworzenia bazy pod zupy, nie uświadczycie w nich soli – tę część zostawiamy już w Waszych rękach, na etapie ich doprawiania. W naszych kostkach dominują warzywa, ale tu pole do manipulacji jest również szerokie, dlatego jeśli marzą Wam się bardziej mięsne kostki rosołowe, możecie śmiało użyć pozostałego po gotowaniu rosołu kurczaka.


Do przygotowania domowych kostek rosłowych przydadzą się:


Pora nieco wyeksploatować blender.

Składniki:

składniki na kostki rosołowe

Domowe kostki rosołowe:

Ugotowana włoszczyzna

Trochę wywaru z rosołu dla łatwiejszego blendowania

Jak to się robi?

Ugotowaną włoszczyznę umieszczamy w misce. Dodajemy wywar z rosołu, coby oszczędzić sobie klątw przy miksowaniu, po czym łapiemy za blender i przerabiamy warzywa na papkę lub tak zwaną paciaję.

blendowane warzywa z bulionem

zblendowana włoszczyzna z bulionem

Jak widzicie na załączonym obrazku, na razie uzyskaliśmy coś, co konsystencją przypomina pastę rosołową (macie przy okazji kolejne zastosowanie włoszczyzny), ale nas interesują wcześniej wspomniane kostki – w tym celu przenosimy masę do pojemnia na kostki lodu.

masa na kostki rosołowe przekładana do formy

kostki rosołowe przed zamrożeniem

kostki rosołowe przed mrożeniem

Wyrównujemy powierzchnię kostek przy użyciu szpatułki, następnie zamykamy pojemnik i wstawiamy go do zamrażarki najlepiej na całą noc.

kostki rosołowe

kostki rosołowe

domowe kostki rosołowe

Przy naszych pojemniczkach wyszło nam 30 kostek, z czego każda wystarczy na 250ml bulionu warzywnego (wystarczy zalać wrzątkiem, odczekać chwilę i wymieszać zawartość esencji), co jest słuszną ilością na porcję zupy dla jednej osoby. Zanim nasz magazyn zacznie świecić pustkami, zdążymy zrobić jeszcze kilka wywarów, więc można śmiało rzec, że oto otworzyliśmy drzwi do niekończącej się rosołowej opowieści.

PS jeśli planujecie gotowanie kilku różnych zup w najbliższym czasie, to połowę tej porcji na kostki możecie przez kilka dni trzymać w lodówce jako pastę rosołową. Pragmatyzm przede wszystkim!

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Domowe kostki rosołowe
  • Ugotowana włoszczyzna
  • Wywar z rosołu dla ułatwienia blendowania
Wskazówki
  1. Włóż ugotowaną włoszczyznę do miski.
  2. Dodaj wywar.
  3. Zmiksuj całość przy użyciu blendera na jednolitą i gładką konsystencję.
  4. Przenieś masę do pojemnika na kostki lodu.
  5. Zamknij pojemnik i mroź przez całą noc.