DodatkiPrzepisySosy i dipyStoner żarcieWytrawne ImperiumDomowy majonez z kolendrą w 6 sekund

21 sierpnia, 2016by Stonerchef0

Każdy tak dzisiaj najeżdża na tłuszcze, że fe, że be, a gdyby nie taki majonez, to byście, jeden z drugim, mogli tylko pomarzyć o tych wszystkich smakowitych kanapkach, sałatkach, chrupiących zagryzkach i wielu innych rzeczy, których najlepszą rolę drugoplanową odgrywa właśnie on. Pozwólcie zatem, że nauczymy Was, jak przygotować taki domowy majonez w 6 sekund.

Nasz majonezik jest robiony według tradycyjnej, polskiej receptury, które zakłada użycie całego jajka – inaczej, niż w przypadku Wielkiej Brytanii np. gdzie do przygotowania majonezu zużywa się samo żółtko. Oczywiście nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie poszerzyli palety składników o nasze drugie ulubione zioło, tj. kolendrę, zwaną orientalną natką pietruszki.

Nie pytajcie dlaczego tak – sami nie wiemy. Po prostu w pewnym momencie stwierdziliśmy zgodnie, że świeża, posiekana kolendra będzie zajebiście komponować się z majonezem.

Składniki:

domowy majonez w 6 sekund

Domowy majonez w 6 sekund:

1 jajko

1 łyżeczka octu z białego wina

1 łyżka soku z cytryny

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki pieprzu

1 garść posiekanej świeżej kolendry

0,5 łyżeczki cukru

200ml oleju rzepakowego

1 łyżeczka musztardy Dijon

Masz chwilę? Zrób majonez

Te 6 sekund to żadna ściema, pod warunkiem, że macie zwinne ręce i wszystkie składniki poumieszczane w uprzednio w swoich naczyniach. A, zapomnielibyśmy – blender też się przyda. Jak to się robi?

Bierzemy wysoki pojemnik do blendera wraz z samym mikserem. Do pojemnika wbijamy jajko, dodajemy musztardę, przyprawy, sok z cytryny, ocet, a na samym końcu dolewamy olej. Miksujemy wszystko blenderem, wykonując urządzeniem ruchy raz w górę, raz w dół. Po 6 sekundach majonez będzie gotowy. Można go z powodzeniem przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie.

domowy majonez w 6 sekund

No to, ułani, blendery w dłoń i do dzieła. Z dobrymi rzeczami nie wolno zwlekać, bo jeszcze uciekną. A jak mawiał o majonezie słynny szwedzki Gastro-Youtuber:

IT’S GOOD FOR YA!

Tłustego… eeee… to znaczy smacznego.

podpis-pod-postem

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Domowy majonez
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 garść posiekanej świeżej kolendry
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
Wskazówki
Przygotowanie
  1. Do wysokiego pojemnika na blender wbij jajko, dodaj sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, musztardę, ocet i olej. Blenduj 6 sekund wykonując urządzeniem ruchy w górę i w dół.