HomeCategoryDrób - Stonerchef

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/11/IMG_3118.jpg

Przepis na tę kanapkę czerpie inspirację z naszego ostatniego oczekiwania na samolot na lotnisku w Luton o godzinie 3:00, kiedy jedyną otwartą „restauracją” był Burger King, a naszym ratunkiem na ówczesne stłumienie głodu — kanapka crispy chicken. Tak nam jakoś wtedy zasmakowała (połączenie, w sumie, nie kanapka), że postanowiliśmy ją przenieść na grunt wysokiej jakości...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/08/kurczak-po-koreansku.jpg

Korean Fried Chicken zapewnia nam idealny poziom ostrości — jest ich bowiem kilka. Mamy taką niewinną, pieprzną ostrość; jest i poziom ostrości dający się bardziej we znaki, bo głęboki i paprykowy, ale jednak niezmieniający koloru twarzy; o ekstremum, gdzie ostrość sprawia bezpośredni ból, nie będziemy się wypowiadać, bo to po prostu nie dla nas. Natomiast...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/02/kubelek-kurczakow-e1579641880556.jpg

Kto choć raz nie guglał „przepis na smażonego kurczaka z KFC”, niech pierwszy rzuci panierką. My też kiedyś guglaliśmy i tak żeśmy się naguglali, że nic pożytecznego z tego nie wyszło, aż przepadliśmy w świecie amerykańskich smażonych kurczaków. Trzeba bowiem stanąć prawdzie twarzą w twarz i przyznać się przed samym sobą, że w panierce KFC...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/01/kurczak-po-tajlandzku.jpg

Jest zimowa plucha, na ulicy prawie nie widać żywej duszy. Gdzieś pomiędzy sklepem „Wszystko po 5 zł” a „Pralnią chemiczną Alina” stoi budka wcale niezachęcająca z wyglądu, obwieszona czerwonymi szyldami popularnego napoju gazowanego. Pachnie czosnkiem i glutaminianem sodu. W środku pachnie awanturą. Wchodzisz, patrzysz na kartę, wodzisz po niej palcem i typujesz pozycję nr 14 –...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/01/gotowy-zinger.jpg

Nowy rok, nowi my, te same luksusowe przepisy. Tak właśnie można określić styczeń 2019, który rozpoczynamy przepisem będącym kolejnym wejściem na poziom wyżej w przypadku fast-foodowych szlagierów. Pierwsza była Hiper Kiejda, ale dzisiaj po panierowanym dywanie kroczy Hunger, czyli Zinger w wersji 4:20. Tak sobie czasem rozmyślamy nad życiem i nad jedzeniem, po czym dochodzimy...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/12/mega-pockety.jpg

Z fast-foodowych szlagierów dotknęliśmy już kilku pozycji. Big Maca przerabialiśmy nawet dwa razy, Whopperem chwaliliśmy się dość niedawno, a swego czasu wyświetlała się Wam tutaj pozycja o wdzięcznej nazwie „Beef Grander a.k.a. wegański koszmar”. Dzisiejszy przepis to kwintesencja naszej miłości do smażonego kurczaka i tęsknoty za jego formą podania jako Mega Pocket. Tylko wiecie, my jesteśmy...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/12/zblizenie-na-tan-tan-ramen.jpg

Dzisiejszy przepis powinien być tak naprawdę zaserwowany w święto Trzech Króli. Mamy tu bowiem złoto (w przenośni, rzecz jasna), pojawia się także mirra, a kadzidło… Kadzideł to my nigdy nie szczędzimy. Jeśli od jakiegoś czasu trawi Was niepowstrzymane pragnienie wyssania z talerza tłustego wywaru z dużym kopem ostrości (takim z półobrotu, że Chuck Norris nawet...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/09/burrito-yayami-omate.jpg

Wczoraj stuknęło nam 20 tysięcy polubień na naszym facebookowym fanpage’u. To oznacza trzy rzeczy: po pierwsze, jest to więcej niż 19 tysięcy; po drugie, według rapera Eldo, 20 koła to „Boże, jakaś paranoja”; a po trzecie, pora na jakiś celebracyjny przepis. Coś równie karkołomnego jak nasz legendarna chałka z kurczakiem i mac&cheese w tempurze. Dlatego...

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/05/kurczak-w-sosie-miodowo-czosnkowym-z-pulpa-mango.jpg

Smażony kurczak na mnóstwo sposobów to specjalność zamerykanizowanej kuchni chińskiej. Misja jest prosta: jak najmniej się narobić, zużyć w miarę mało składników i napchać do potrawy tyle smaku, ile się tylko da. Nasz smażony kurczak został skąpany w sosie miodowo-czosnkowym, do którego podaliśmy najzwyklejszą w świecie pulpę z mango. Efekt? Wolelibyśmy nie używać łaciny robotniczej....

http://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/04/kurczak-w-ciescie-z-sosem-orzechowym.jpg

Kto choć raz w życiu nie jadł kurczaka w cieście u „Chińczyka”, niech pierwszy rzuci ryżem. W pewnym momencie, nieco po świcie XXI wieku, ta pozycja z menu chińsko-wietnamsko-tajsko-multikulti budek osiągnęła status niemalże kultowej, a wszelkie niewybredne żarty z mało kumatej obsługi kończyły się frazą „kuciak w ciecie”. Swego czasu schabowy naprawdę mógł się bać...

Copyright Stonerchef (2019)
Wszelkie materiały na stronie chronione są prawami autorskimi — zabrania się ich kopiowania.
Dział Weedukacja ma charakter informacyjny. Treści na stronie mogą zawierać linki afiljacyjne.

Zdjęcia z sesji: PiKwadrat Studio