frytki tikka masala

Fryta masala: frytki z kurczakiem tikka masala i kolendrą

by Stonerchef

Począwszy od wczoraj, jesteśmy zdania, że frytki tikka masala będziemy jeść na śniadanie, obiad, kolację i nie ukrywamy, coś takiego widzielibyśmy też na swoim weselu, a także w knajpce, gdyby kiedyś doszło do założenia takowej. To, w jaki sposób smażone ziemniaki współpracują z aromatycznym indyjskim szlagierem nie wymaga szerszego komentarza – tym się trzeba zajadać, a sos zlizywać z talerza ostatnią końcówką frytki.

Równie dobrze mogliśmy wybrać maślane curry jako alternatywę, ale że dawno nie jedliśmy nic ostrego (może poza kilkudziesięcioma kropelkami tabasco chipotle na pizzach) i fajnie byłoby już nie chorować w tym roku, frytki tikka masala wygrały bezapelacyjnie.

Kilkanaście ząbków czosnku, duży korzeń imbiru, sporo pomidorów i śmietana, to wszystko wolno gotowane wraz z drobiem zamarynowanym uprzednio w… tak jest, czosnku i imbirze. Przeziębienie – w twoją twarz!

Dla takiego jedzenia warto pachnieć indyjskim bazarem przez tydzień – i niech to będzie najlepsza rekomendacja dla tego kremowo-ostrego połączenia pełnego chrupiących momentów.

Przepis na kurczaka tikka masala jest na blogu i z niego zawsze korzystamy, bo nie zdarzyło się jeszcze tak, żeby coś z nim nie wyszło. Sos jest zrobiony w punkt, a cierpliwość przy marynowaniu mięsa jak zwykle się opłaciła – najlepiej nawet zrobić to na dzień przed gotowaniem sosu, ale jeśli nie chcecie chodzić po sąsiadach i przepraszać, że Wasza ślina zalała cały pion, to 2-3 godziny marynowania też ujdzie.

Co do frytek, to zawsze warto rzucić okiem na ten poradnik, który gwarantuje za każdym razem idealnie wysmażone ziemniaki – chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.


Do przygotowania frytek tikka masala przydadzą się:


Kiedyś wykończymy Wasz budżet tą ilością zużywanego oleju.

Składniki:

składniki na frytki tikka masala

Frytki tikka masala:

4-5 dużych ziemniaków (np. irga)

Porcja kurczaka tikka masala

Świeża kolendra

2 papryczki pepperoni, przypalone nad palnikiem gazowym

Sól

2 litry oleju roślinnego do smażenia

Fryta masala

Najrozsądniej będzie przygotować zawczasu kurczaka tikka masala zgodnie z instrukcjami z tego przepisu. Wtedy pozostanie nam jedynie podgrzać sos z mięsem, jak już frytki będą się smażyć.

No właśnie – frytunie. Ziemniaki kroimy w średniej grubości słupki i wrzucamy je do miski, którą z kolei zalewamy wodą tak, aby przykryła całkowicie pyry. Zostawiamy naczynie z ziemniakami na ok. 30 minut, po czym wylewamy wodę i odcedzamy ziemniaki w durszlaku, przenosząc je finalnie na ręczniki papierowe, gdzie odsączymy kartofle z wody.

frytki przed pierwszym smażeniem

W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej, najpierw do temperatury 130 stopni. Wkładamy tam frytki i smażymy je przez ok. 5-7 minut, aż zrobią się miękkie. Po tym czasie wyławiamy ziemniaki z oleju i wracamy z nimi na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

frytki po pierwszym smażeniu

Zwiększamy ogień na kuchni i doprowadzamy olej do temperatury 175 stopni. Wrzucamy ponownie frytki i smażymy je do uzyskania złotej barwy.

frytki smażone drugi raz

Teraz wystarczy przenieść frytki do miski, posolić i potrząsać naczyniem, aby ziemniaki równo pokryły się solą. Bierzemy dowolne naczynie – może to być głęboki talerz lub patelnia żeliwna – i naokoło układamy frytki, a na środku kładziemy całą porcję kurczaka w sosie tikka masala, dostrajając całość świeżą kolendrą  oraz (opcjonalnie) przypieczonymi papryczkami pepperoni.

frytki tikka masala frytki tikka masala frytki tikka masala frytki tikka masala frytki tikka masala

Z tym wylizywaniem sosu z talerza to nie był żart. Mieliśmy w brzuszkach ogromną rozkosz, a w oczach niesamowity smutek, kiedy okazało się, że po pierwsze nie ma w czym maczać, a po drugie, że nie ma już czego maczać… Stąd jest bardzo krótka droga do popadnięcia w szaleństwo i obwąchiwania szafek w kuchni w poszukiwaniu frytek, które pachną pomidorowym curry.

podpis pod postem

Zobacz również inne artykuły