Japa z watyKrólestwo SłodkościPrzepisyGorąca miętowa biała czekolada z piankami

24 października, 2016by Stonerchef2

Chcielibyśmy przedstawić Wam nowy dział na Stonerchefie, który będzie miał swoje miejsce w Królestwie Słodkości, a imię jego… Japa z waty! Jak zapewne się już domyśliliście, w dziale tym znajdą się przeróżnej maści napoje, które wynoszą picie przynajmniej na poziom stratosfery – będzie tu dużo napojów rozgrzewających, chłodzących, pełnych szczęścia, radosnych kolorów i przede wszystkim niepowtarzalnych smaków. Zaczynamy również z nietypowym pogromcą japy z waty, mlecznym gladiatorem świeżości – oto gorąca miętowa biała czekolada z piankami.

Nasz ulubiony kolor życia, relaksu i równowagi uzyskaliśmy przy małej pomocy zielonego barwnika, a czekolady nie roztapialiśmy tym razem w kąpieli wodnej. Po prostu wrzucilśmy ją do mleka i tam została rozpuszczona. Reszta to udana współpraca esencji waniliowej, kropel miętowych i soli, która idealnie podkręca słodki smak gorącej czekolady. Na samej górze wylądowały pianki – te z kolei rozpuszczą się w słoiku i zapewnią nam dziecięcą zabawę, ciągnąc się niczym Klan.

Najbardziej orzeźwiający i rozgrzewający napój tej jesieni czeka, aż się nim zaopiekujecie. Gorącza miętowa biała czekolada potrzebuje jedynie kwadransu Waszego wolnego czasu i – w przeciwieństwie do konsultantów z sieci komórkowych i ubezpieczycieli – faktycznie Wam tyle zajmie.


Do przygotowania gorącej miętowej białej czekolady z piankami przydadzą się:


Składniki (na dwa słoiki – aha, właśnie tak!):

skladniki na goraca biala czekolade

Gorąca miętowa biała czekolada:

960ml mleka przynajmniej 3,2%

200g białej czekolady, posiekanej

Szczypta soli

Szczypta zielonego barwnika

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka kropli miętowych

Kilka pianek do podania na wierzchu

Kąpiel wod… a dobra, nie tym razem

Zaczynamy od umieszczenia mleka, czekolady i soli w rondelku. Ustawiamy średni ogień na kuchence i mieszamy całość, aż czekolada się roztopi i dokładnie połączy z mlekiem, ale nie doprowadzamy mieszanki do zagotowania.

biala czekolada roztapiana w mleku

Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy esencję waniliową oraz krople miętowe. Na samym końcu w garnku ląduje barwnik – całość dokładnie mieszamy i przelewamy do szklanek lub słoików. Na wierzchu układamy pianki, które później wpadną do gorącej czekolady i się w niej rozpuszczą. Podajemy od razu.

goraca mietowa biala czekolada

gorąca miętowa biała czekolada

gorąca biała miętowa czekolada

gorąca miętowa biała czekolada

goraca mietowa biala czekolada

Jak już wspomnieliśmy na wstępie – to jest najbardziej rozgrzewający i jednocześnie orzeźwiający napój tej smutnej jesieni. Wleje w Was życie, słodycz i na pewno będzie lepiej smakować niż to, co rozdają w niektórych lokalach i nazywają bezczelnie gorącą czekoladą. Japa z waty oficjalnie zadebiutowała na Stonerchefie!

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Gorąca miętowa biała czekolada
  • 960 ml mleka przynajmniej 3,2%
  • 200 g białej czekolady posiekanej
  • Szczypta soli
  • Szczypta zielonego barwnika
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka kropli miętowych
  • Kilka pianek do podania na wierzchu
Wskazówki
Jak to się robi?
  1. Umieść mleko z białą czekoladą i solą w garnku.
  2. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając.
  3. Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści i dokładnie połączy z mlekiem, zdejmij mieszankę z ognia.
  4. Dodaj esencję waniliową i krople miętowe.
  5. Wymieszaj.
  6. Dodaj zielony barwnik.
  7. Wymieszaj po raz ostatni.
  8. Przelej gorącą czekoladę do szklanek lub słoików.
  9. Połóż na wierzchu kilka pianek.
  10. Podawaj od razu.

ZapiszZapisz