Tak jak Faust poszukiwał nieśmiertelności, tak my podążamy za wypieczeniem perfekcyjnego pieczywa. Z tą małą różnicą, że Faust musiał zaprzedać duszę Mefistofelesowi, a my zaprzedaliśmy jedynie trochę kasy w sklepie z przyprawami.
Mamy bowiem w misce z półproduktami takie aromaty jak kozieradka, słodka papryka, czarnuszka i mielona cebula. Cała kombinacja tak wspaniale komponuje się z potrawami grillowymi, że można z powodzeniem odrzucić każdy inny rodzaj pieczywa. Bułki są też na tyle uniwersalne, że gdybyśmy mieli określić ich przynależność do jakieś kuchni lokalnej, musielibyśmy im nadać rangę obywateli świata. Słowem, multi-kulti i kosmopolityzm, który chwyta za nozdrza i wiedzie człowieka prosto do stołu.
Składniki:
Grillowe bułki warzywne:
420g mąki pszennej
50ml mleka
225ml wody
50g masła
7g (jedno opakowanie) suszonych drożdży
2 jajka + jedno do posmarowania bułek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki mielonej cebuli
1,5 łyżki papryki słodkiej
2 płaskie łyżeczki kozieradki
Czarnuszka do posypania
Toczymy kulę z ciasta
Zaczynamy od przygotowania mieszanki mleczno-maślanej. W tym celu chwytamy za rondelek, wlewamy do niego wodę, dodajemy masło, mleko i podgrzewamy całość, aż masło się roztopi. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia i dajemy mieszance wystygnąć.
Teraz zrobimy podstawę pod ciasto – w dużej misce mieszamy mąkę, drożdże, sól, cukier oraz wszystkie przyprawy (oprócz czarnuszki), a następnie dodajemy wystudzoną wodę z mlekiem i masłem. Potem wrzucamy roztrzepane jajka i bardzo dokładnie mieszamy składniki.
Masę przenosimy na podsypany mąką blat i wyrabiamy ok. 7 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulkę, przenosimy do miski, którą przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Wybieramy kształt
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto – tym razem 2 minuty – i dzielimy je według upodobań. Bułki mogą być mniejsze i może być ich więcej, ale równie dobrze możemy wypiec podłużne bagietki do zapiekanek. Cokolwiek wybierzecie, to i tak ich skład zawsze wyjdzie na plus.
Wypiekamy buły
Bułki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 205 stopni (termoobieg). Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy pieczywo roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy całość 10 do 13 minut.
Na zdjęciu widzicie grillowe bułki warzywne w formie bagietek, na które wyłożyliśmy turecką wołowinę, żeby spróbować mega zapieksów, ale można podzielić ciasto na mniej części i użyć pieczywa do mini-burgerów z chilli i natką pietruszki na domówkowe tapas.
- 420 g mąki pszennej
- 50 ml mleka
- 225 ml wody
- 50 g masła
- 7 g suszonych drożdży jedno opakowanie
- 2 jajka + jedno do posmarowania bułek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki mielonej cebuli
- 1,5 łyżki papryki słodkiej
- 2 płaskie łyżeczki kozieradki
- Czarnuszka do posypania
-
Wlej wodę, mleko i masło do rondelka i podgrzej całość, aż masło się roztopi.
-
Zdejmij rondelek z ognia i daj mieszance wystygnąć
-
W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól, cukier oraz wszystkie przyprawy (oprócz czarnuszki).
-
Dodaj wystudzoną wodę z mlekiem i masłem.
-
Wrzuć roztrzepane jajka.
-
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
-
Przenieś masę na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 7 minut.
-
Uformuj z niego kulę i przenieś do miski.
-
Przykryj miskę ścierką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
-
Wyjmij ciasto z miski i ponownie wyrabiaj, ok. 2 minuty.
-
Podziel je na dowolne kształty różnych rozmiarów, w zależności od tego, ile bułek chcesz uzyskać.
-
Odstaw bułki na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
-
Nagrzej piekarnik do 205 stopni (termoobieg).
-
Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką.
-
Piecz 10 do 13 minut.