grillowe bułki warzywne

Intensywne grillowe bułki warzywne

by Stonerchef

Tak jak Faust poszukiwał nieśmiertelności, tak my podążamy za wypieczeniem perfekcyjnego pieczywa. Z tą małą różnicą, że Faust musiał zaprzedać duszę Mefistofelesowi, a my zaprzedaliśmy jedynie trochę kasy w sklepie z przyprawami.

Mamy bowiem w misce z półproduktami takie aromaty jak kozieradka, słodka papryka, czarnuszka i mielona cebula. Cała kombinacja tak wspaniale komponuje się z potrawami grillowymi, że można z powodzeniem odrzucić każdy inny rodzaj pieczywa. Bułki są też na tyle uniwersalne, że gdybyśmy mieli określić ich przynależność do jakieś kuchni lokalnej, musielibyśmy im nadać rangę obywateli świata. Słowem, multi-kulti i kosmopolityzm, który chwyta za nozdrza i wiedzie człowieka prosto do stołu.

Składniki:

grillowe bułki warzywne

Grillowe bułki warzywne:

420g mąki pszennej

50ml mleka

225ml wody

50g masła

7g (jedno opakowanie) suszonych drożdży

2 jajka + jedno do posmarowania bułek

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

2 łyżki mielonej cebuli

1,5 łyżki papryki słodkiej

2 płaskie łyżeczki kozieradki

Czarnuszka do posypania

Toczymy kulę z ciasta

Zaczynamy od przygotowania mieszanki mleczno-maślanej. W tym celu chwytamy za rondelek, wlewamy do niego wodę, dodajemy masło, mleko i podgrzewamy całość, aż masło się roztopi. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia i dajemy mieszance wystygnąć. 

Teraz zrobimy podstawę pod ciasto – w dużej misce mieszamy mąkę, drożdże, sól, cukier oraz wszystkie przyprawy (oprócz czarnuszki), a następnie dodajemy wystudzoną wodę z mlekiem i masłem. Potem wrzucamy roztrzepane jajka i bardzo dokładnie mieszamy składniki.

grillowe bułki warzywne

Masę przenosimy na podsypany mąką blat i wyrabiamy ok. 7 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulkę, przenosimy do miski, którą przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

Wybieramy kształt

Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto – tym razem 2 minuty – i dzielimy je według upodobań. Bułki mogą być mniejsze i może być ich więcej, ale równie dobrze możemy wypiec podłużne bagietki do zapiekanek. Cokolwiek wybierzecie, to i tak ich skład zawsze wyjdzie na plus.

Wypiekamy buły

Bułki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 205 stopni (termoobieg). Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy pieczywo roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy całość 10 do 13 minut.

grillowe bułki warzywne

Na zdjęciu widzicie grillowe bułki warzywne w formie bagietek, na które wyłożyliśmy turecką wołowinę, żeby spróbować mega zapieksów, ale można podzielić ciasto na mniej części i użyć pieczywa do mini-burgerów z chilli i natką pietruszki na domówkowe tapas.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis
Składniki
Grillowe bułki warzywne
  • 420 g mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • 225 ml wody
  • 50 g masła
  • 7 g suszonych drożdży jedno opakowanie
  • 2 jajka + jedno do posmarowania bułek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mielonej cebuli
  • 1,5 łyżki papryki słodkiej
  • 2 płaskie łyżeczki kozieradki
  • Czarnuszka do posypania
Wskazówki
Przygotowanie ciasta
  1. Wlej wodę, mleko i masło do rondelka i podgrzej całość, aż masło się roztopi.
  2. Zdejmij rondelek z ognia i daj mieszance wystygnąć
  3. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól, cukier oraz wszystkie przyprawy (oprócz czarnuszki).
  4. Dodaj wystudzoną wodę z mlekiem i masłem.
  5. Wrzuć roztrzepane jajka.
  6. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  7. Przenieś masę na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 7 minut.
  8. Uformuj z niego kulę i przenieś do miski.
  9. Przykryj miskę ścierką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Formowanie bułek
  1. Wyjmij ciasto z miski i ponownie wyrabiaj, ok. 2 minuty.
  2. Podziel je na dowolne kształty różnych rozmiarów, w zależności od tego, ile bułek chcesz uzyskać.
  3. Odstaw bułki na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pieczenie
  1. Nagrzej piekarnik do 205 stopni (termoobieg).
  2. Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką.
  3. Piecz 10 do 13 minut.

Zobacz również inne artykuły