bułki hawajskie

Hawajskie bułki do rwania

by Stonerchef

Ostatnio właściwie codziennie pieczemy bułki, które potem towarzyszą nam podczas śniadania obok deski pełnych wędlin i serów. Największym hitem zostały jednak ostatnio hawajskie bułki do rwania. I wcale nie chodzi o to, że trzeba je podrywać, zanim dadzą się wysmarować masełkiem.

Hawajskie bułki to pieczywo typowo drożdżowe, z jednym nietypowym dodatkiem – sokiem z ananasa. Dzięki niemu nasze pieczywo jest nasączone egzotycznym smakiem, który wędruje sobie po strukturze ciasta z dodatkiem masła, ciepłego mleka i jajek.

Tylko o co kaman z tym rwaniem?

Otóż do masy na bułki zużyliśmy dość sporą ilość drożdży, bo wleciały nam tam dwie saszetki. Następnie ciasto wyrasta po raz pierwszy, kiedy to podwaja swoją objętość, dzięki czemu uzyskujemy w efekcie taką pajdę ciasta na bułki, że z wrażenia można zaniemówić (zobaczycie na zdjęciach). Potem to wszystko dzielimy na 16 (tak, szesnaście!) bułeczek, które układamy na blasze bardzo blisko siebie, po czym znowu muszą dwa razy się powiększyć.

Jak już je wrzucimy do piekarnika, to przez 20 minut urosną po raz kolejny – i tu w grę wchodzi magia! Hawajskie bułki stworzą jedną wielką bułę, której kawałki możemy odrywać i ładować na wierzch ulubione składniki. My posłużyliśmy się tą pajdą w nieco inny, ekstrawagancki sposób, ale o tym pogadamy przy okazji kolejnego przepisu.


Do przygotowania hawajskich bułek do rwania przydadzą się:

A teraz pogadajmy o pieczywie.

Składniki (na 16 sztuk):

składniki na hawajskie bułki

Hawajskie bułki do rwania:

600g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)  lub chlebowej (typ 650)+ ew. więcej do wyrabiania ciasta

125ml ciepłego mleka

125ml soku ananasowego

4 łyżki masła, roztopionego i odrobinę przestudzonego

2 roztrzepane jajka + 1 do smarowania bułek

6 łyżek brązowego cukru

1,5 łyżeczki soli

2 saszetki drożdży instant

Na Hawaje!

W dużej misce łączymy sok ananasowy z mlekiem, masłem, jajkami, solą, cukrem i drożdżami. Dodajemy 250g mąki i mieszamy wszystko drewnianą łyżką, aż stworzy nam się nieco budyniowa masa.

wstępna masa na ciasto

Teraz bierzemy mikser z hakami do wyrabiania ciasta i wkładamy je do środka miski. Ustawiamy obroty na niskie i zaczynamy miksowanie, dodając stopniowo pozostałą ilość mąki, aż zużyjemy wszystko. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, zwiększamy obroty na wysokie i pracujemy mikserem ok. 5 minut, aż doprowadzimy do powstania gładkiej i elastycznej kuli z ciasta. Gdyby masa jednak lepiła się za bardzo do rąk, to możemy ją wyjąć i przenieść na posypany mąką blat, żeby powyrabiać ciasto ręcznie przez dodatkowe 2 minuty.

Po tym czasie możemy już przenieść ciasto do osobnej dużej miski.

ciasto na hawajskie bułki przed wyrastaniem

Miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę – powinno podwoić swoją objętość.

wyrośnięte ciasto na bułki hawajskie

Ciasto wyjmujemy na blat, spłaszczamy je dłońmi i dzielimy na 16 części.

ciasto na bułki hawajskie podzielone na części

Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę i układamy je w płaskiej formie na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia. Zanim bułeczki zamienią się w bułki, smarujemy je jajkiem roztrzepanym z dwiema łyżkami wody.

bułki hawajskie przed wyrastaniem

Na koniec owijamy formę folią spożywczą i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg).

wyrośnięte bułki hawajskie

Nasze hawajskie bułki pieczemy ok. 20 minut, aż nabiorą złoto-brązowego koloru na wierzchu.

bułki hawajskie

bułki hawajskie

bułki hawajskie

Gotowe! Hawajskie bułki tylko czekają, aż weźmie się je w łapę i oderwie od reszty. Są mięciutkie, rumiane z wierzchu, a w środku czuć sok ananasowy przeplatany mleczno-maślaną nutą. To idealne podłoże pod np. kiełbasę chorizo, na którym spocznie długodojrzewający ser, a na sam wierzch spadnie kilka kropel ostrego sosu.

podpis pod postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Hawajskie bułki do rwania
  • 600 g mąki pszennej uniwersalnej lub chlebowej + ew. więcej do wyrabiania ciasta typ 480, typ 650
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 125 ml soku ananasowego
  • 4 łyżki masła roztopionego i odrobinę przestudzonego
  • 2 roztrzepane jajka + 1 do smarowania bułek
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 saszetki drożdży instant
Wskazówki
  1. Wymieszaj w dużej misce sok ananasowy z mlekiem, masłem, jajkami, solą, cukrem i drożdżami.
  2. Dodaj 250g mąki i wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
  3. Weź mikser z hakami do wyrabiania ciasta, włącz niskie obroty i zacznij miksować, dodawając partiami mąkę, aż wykończysz całą porcję, a masa na ciasto będzie jednolita.
  4. Zmień obroty na wysokie i wyrabiaj ciasto jeszcze przez 5 minut. Masa powinna być elastyczna i gładka, ale gdyby zbytnio kleiła się do rąk, przenieś ją na posypany mąką blat i wyrabiaj jeszcze ręcznie ok. 2 minuty.
  5. Umieść ciasto na bułki w osobnej dużej misce, zakryj naczynie folią aluminiową i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  6. Wyjmij ciasto, przełóż je na blat, spłaszcz dłońmi i podziel na 16 równych części.
  7. Z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
  8. Ułóż bułeczki blisko obok siebie w płaskiej formie do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Posmaruj je z wierzchu jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody.
  10. Owiń formę folią spożywczą i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
  11. Piecz bułki ok. 20 minut.

Zobacz również inne artykuły