Hunger Zinger

Hunger, czyli Zinger dla mocno wygłodniałych

by Stonerchef

Nowy rok, nowi my, te same luksusowe przepisy. Tak właśnie można określić styczeń 2019, który rozpoczynamy przepisem będącym kolejnym wejściem na poziom wyżej w przypadku fast-foodowych szlagierów. Pierwsza była Hiper Kiejda, ale dzisiaj po panierowanym dywanie kroczy Hunger, czyli Zinger w wersji 4:20.

Tak sobie czasem rozmyślamy nad życiem i nad jedzeniem, po czym dochodzimy do wniosku, że wbrew naszej postawie, że zawsze warto się wspinać wyżej w życiu (nie mylić ze „spinać”), lepsze faktycznie jest niekiedy wrogiem dobrego.

Analizując nasz wywód nad fast foodami z przepisu na Whoppera, dochodzimy do wniosku, że gdyby te kompozycje, które są tak naprawdę wspaniałym hołdem dla klasycznych, stonerskich smaków, były przygotowywane z sercem i ze składników topowej jakości, to autorskie burgerownie nie miałyby czego szukać.

My mamy z takimi lokalami pewien problem, bo pomimo szczerych chęci naprawienia bałaganu zostawionego przez fast foody, czasem idą one w drugą stronę i serwują jakieś karkołomne konstrukcje ze składników importowanych ze wszystkich stron świata po kolei, z których to burgerów aż wylewa się ambicja i perfekcjonizm. Tym samym, klasyczne pozycje schodzą na dużo dalszy plan i niekiedy kończą zupełnie niedopracowane na tle burgera z karmelizowaną 10 godzin szalotką, grzybami yakotako i serem shanse son.

Dlatego coraz częściej odpływamy od takich przepisów, bo raz, że są one dość czasochłonne, a dwa — schabowy z tłuczonymi ziemniakami nie bez powodu jest nieśmiertelny, podczas gdy rózne kulinarne trendy przemijają bezpowrotnie.

Zrobienie takiego Hungera wymaga jedynie wizyty na targowisku albo w dobrze zaopatrzonym sklepie i wcale nie trzeba przemierzać lasów ani pokonywać gór, żeby przynieść to wszystko do kuchni. Wystarczy kurczak z jakiejś mniejszej, zdrowej uprawy, mieszanka podstawowych przypraw, domowe brioszki, maślanka do marynowania mięsa, sos buffalo, sałatka szwedzka z ogórków, sałata lodowa i majonez pieprzowy, żeby zacząć słyszeć w głowie szepty miłości skierowane we własną stronę.


Do przygotowania Hungera przydadzą się:


To był nasz pierwszy posiłek w 2019 roku – lepszego startu nie możemy sobie wyobrazić.

Składniki:

mieszanka przypraw

Mieszanka przypraw do stripsów:

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżka mielonej cebuli

1 łyżka mielonego czosnku

1 łyżka mielonego chili

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1,5 łyżki soli

zamarynowane mięso

Marynata:

4 pojedyncze piersi z kurczaka

1,5 łyżeczki mieszanki przypraw

2 liście laurowe

500ml maślanki naturalnej

maślanka z jajkiem i ostrym sosem

Maczanka:

2 jajka

250ml maślanki

4 łyżki tabasco lub zalewy po papryczkach chipotle

Panierka:

400g mąki pszennej uniwersalnej

1 łyżka proszku do pieczenia

Ok. 3 łyżki mieszanki przypraw

Dodatkowo:

Sałatka szwedzka z ogórków

Kilka plastrów sera Irish Red Cheddar

Sos buffalo (można na szybko wymieszać sos tabasco z roztopionym masłem w celu uzyskania podobnego efektu)

Sałata lodowa, posiekana dość drobno

Majonez pieprzowy (4 łyżki majonezu + 1 łyżeczka czarnego pieprzu)

2 brioszki do kanapek, przekrojone w pół

Ok. 1,5l oleju roślinnego do smażenia

Hunger zjada Zingera na wejściu

W dużej misce łączymy maślankę z 1,5 łyżeczki naszej mieszanki przypraw, dodajemy liść laurowy i wrzucamy do niego filety (można je wcześniej pokroić i delikatnie rozklepać jeśli celujemy w mniejsze kawałki) — mięso powinno być dokładnie zanurzone w marynacie, z minimum 3-godzinnym wyprzedzeniem.

zamarynowane mięso

Kiedy mięso nam się zamarynuje, bierzemy drugą miskę i wbijamy do niej jajka, dolewamy maślankę wraz z sosem tabasco, po czym mieszamy całość dokładnie i odstawiamy na bok.

maślanka z jajkiem i ostrym sosem

W ostatniej misce łączymy ze sobą składniki panierki.

Wyjmujemy mięsoz lodówki i równolegle rozgrzewamy olej do temperatury ok. 175 stopni.

Każdy filet najpierw obtaczamy w panierce, otrzepujemy go delikatnie z nadmiaru, zanurzamy w maczance, ponownie otrzepujemy z jej zbędnej ilości i na koniec jeszcze raz obtaczamy mięso w panierce.

Kiedy olej się nagrzeje, wrzucamy do niego zapanierowane mięso.

smażony kurczak

Smażymy kurczaka ok. 5-7 minut, przewracając go co jakiś czas na drugą stronę, aż panierka zyska złoty kolor.

usmażony kurczak

Kiedy mięso jest już gotowe, możemy ułożyć na nim plastry sera i roztopić je w piekarniku z opcją grilla – powinno to zająć nie więcej niż 5 minut.

W tym czasie grillujemy bułki na maśle. Jak nieco przestygną, smarujemy każdą połówkę majonezem pieprzowym, na którym układamy garść posiekanej sałaty oraz nasze stripsy. Mięso polewamy sosem buffalo, dodajemy ogórki z sałatki, zamykając kanapkę górną bułką.

Hunger ZingerHunger Zinger

Parafrazując pewną nachalną reklamę serum do ust — pełne i zadbane kanapki stały się faktem.

podpis pod postem

Zobacz również inne artykuły