PiekarniaPrzepisyWytrawne ImperiumJedyne takie bułki hot dogowe

19 sierpnia, 2016by Stonerchef0

Delikatne, maślane bułeczki o chrupiącej skórce to marzenie każdego miłośnika hot dogów. My lubimy spełniać marzenia, dlatego dziś z piekarni wjechały na stół jedyne takie bułki hot dogowe, których tekstury pozazdroszczonoby nawet w niebie.

Co ciekawe, ten typ pieczywa jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu – biorąc pod uwagę czas wyrastania, będziecie potrzebować na te obłędne wypieki ok. 1,5 godziny. O miękkości bułeczek decyduje ciepła mieszanka mleczno-maślana, dodana do mąki chlebowej (typ 00) i wymieszana z jajkiem.

Czas ubrudzić sobie ręce szlachetnym surowcem i zafundować sobie fundament na prawdziwe, uliczne hot dogi.

Składniki:

bułki hot dogowe

Bułki hot dogowe (8 sztuk):

500g mąki pszennej typ 00

125ml mleka 3,5%

70ml wody

1 jajko

2 łyżki masła

2 łyżeczki suszoych drożdży

1 łyżka cukru

1,5 łyżeczki soli

Olej do wysmarowania miski

1 jajko do roztrzepania i rozsmarowania po bułkach

Formowanie i wyrabianie ciasta:

Najpierw w rondelku podgrzewamy masło z wodą i mlekiem, dopóki masło się nie roztopi. Dokładnie mieszamy, po czym zdejmujemy garnuszek z ognia i studzimy ok. 10 minut.

bułki hot dogowe

W tym czasie bierzemy dużą miskę, do której wsypujemy mąkę, drożdże, sól, cukier i mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

bułki hot dogowe

Wbijamy roztrzepane jajko i dodajemy maślano-mleczną mieszankę, po czym zagniatamy masę i przenosimy ją na podsypany mąką blat. Ciasto wyrabiamy ok. 7 minut, aż masa będzie gładka i jednolita. Formujemy z nią kulę, którą przekładamy do wysmarowanej olejem miski. Musimy też zadbać o to, żeby ciasto na bułki było wysmarowane na powierzchni. Zawijamy miskę w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość i nabierze puszystości w środku.

bułki hot dogowe

Formowanie bułek

Kulę z ciasta wyjmujemy na podsypany mąką blat i wyrabiamy ponownie, tym razem ok. 2 minut, a następnie rozwałkowujemy ją na prostokąt o grubości 3cm. Ciasto dzielimy na 8 części – z każdej formujemy podłużną bułeczkę, którą spłaszczamy i rozciągamy ponownie.

bułki hot dogowe

Pora rozgrzać piekarnik. Nastawiamy opcję pieczenia z termoobiegiem i pożądaną temperaturę na 180 stopni. Zanim piekarnik się nagrzeje, roztrzepujemy jajko w miseczce i smarujemy nim bułki z wierzchu.

bułki hot dogowe

Pieczenie

Bułki hot dogowe pieczemy przez 20 minut, aż będą rumiane na górze i miękkie w środku. Następnie przenosimy je do głębokiego talerza i odstawiamy do wystudzenia.

bułki hot dogowe

Proszę bardzo – spójrzcie tylko, jakie one rumiane i przaśne, całe gotowe do przepołowienia i upchania pysznej w nich porcji mięsa, świeżych warzyw i ulubionych sosów. Podstawa już jest – teraz pora stworzyć własnego hot doga – my nasze bułki obdarzyliśmy wersją Soul Food ze stripsami w ostrej panierce a’la KFC.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Jedyne takie bułki hot dogowe
  • 500 g mąki pszennej typ 00
  • 125 ml mleka 3 5%
  • 70 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki suszoych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Olej do wysmarowania miski
  • 1 jajko do roztrzepania i rozsmarowania po bułkach
Wskazówki
Przygotowanie i wyrabianie ciasta
  1. W rondelku zagrzej masło, mleko i wodę, aż masło się roztopi.
  2. Odstaw do wystudzenia na 10 minut.
  3. Do dużej miski wsyp mąkę, sól, cukier, drożdże i wymieszaj.
  4. Dodaj roztrzepane jajko i mieszankę mleczno-maślaną.
  5. Wymieszaj składniki łyżką i ugnieć je rękami.
  6. Przenieś ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  7. Uformuj z ciasta kulę i przenieś ją do wysmarowanej olejem miski.
  8. Zawiń miskę folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Formowanie bułek
  1. Wyjmij ciasto z miski, wyrabiaj kolejne 3 minuty i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na prostokąt o grubości 3cm.
  2. Podziel ciasto na 8 części i uformuj z każdej z nich podłużną bułeczkę, którą delikatnie spłaszcz i rozciągnij ponownie.
Pieczenie
  1. Ułóż bułki na macie do pieczenia.
  2. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem na wierzchu.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
  4. Piecz 20 minut.