Wbrew pozorom wybór sosu do pizzy nie musi ograniczać się między marinarą a sosem śmietanowym. Nie ma sensu podważać niepowtarzalnych walorów smakowych obu wyżej wymienionych, ale co jeśli powiemy Wam, że można wytworzyć równie pyszny, a bez dwóch zdań, dużo bardziej unikalny sos, bez gotowania?
Będziemy do tego potrzebować dobrej bazy, kilku wyrazistych składników i malaksera, a oczom naszym ukaże się jogurtowy sos do pizzy z serem pleśniowym, który będziecie wspominać z rozrzewnieniem jeszcze przez kilka dni po jego spróbowaniu.
Wspaniale sprawdza się na pizzy w towarzystwie drobiu i ostrych dodatków, z którymi sery z niebieską pleśnią bardzo się lubią. Jeśli zaś o sam ser chodzi, to nasz wybór padł na Deli Blue, który jest w swojej konsystencji i smaku podobny do Gorgonzoli, więc fani tego typu wyrobów będą wniebowzięci. Reszta to jogurt grecki, trochę ziół, sok z cytryny i 30 sekund pracy malaksera.
Do przygotowania jogurtowego sosu do pizzy z serem pleśniowym przydadzą się:
Gotowi nadać pizzy francuskiego akcentu? To prosimy za nami!
Składniki:
Jogurtowy sos do pizzy z serem pleśniowym:
225g jogurtu typu greckiego
120g sera z niebieską pleśnią
2 łyżeczki musztardy dijon
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka sosu Worcestershire
1,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki mielonego czosnku
0,5 łyżeczki posiekanego koperku
Tak mało czasu, tak wiele przyjemności
W pojemniku malaksera umieszczamy wszystkie składniki sosu i tylko 60g sera. Uruchamiamy malakser i pracujemy nim na średnich obrotach ok. 20 sekund, aż uzyskamy sos o gładkiej i kremowej konsystencji.
Teraz możemy wykorzystać pozostałe 60g sera na dwa sposoby:
- Jeśli chcemy uzyskać nieco gęstszy sos i czuć w trakcie jedzenia kawałki niebieskiego sera, to kruszymy go i mieszamy z dressingiem przy pomocy szpatułki.
- Jeśli natomiast wolimy kremowe sosy, to dodajemy resztę sera do pojemnika i uruchamiamy malakser na kolejne 5-10 sekund.
Wprawdzie na początku przepisu padło stwierdzenie, że jest to sos do pizzy i nie będziemy się tego wypierać, ponieważ stanowi on rewelacyjną, nieco egzotyczną dla tego włoskiego placka odskocznię od marinary; warto jednak wspomnieć, że nasz jogurtowy sos z serem pleśniowym podbije smakową stawkę w sałatkach, kanapkach premium, a nawet we frytkach.
- 225 g jogurtu typu greckiego
- 120 g sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki mielonego czosnku
- 0,5 łyżeczki posiekanego koperku
-
Umieść wszystkie składniki sosu, oprócz 60g sera, w pojemniku malaksera.
-
Uruchom urządzenie i miksuj całość przez ok. 20 sekund, do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
-
Pierwszy > Pokrusz ser i wmieszaj do sosu szpatułką, wtedy będziesz czuć jego kawałki podczas jedzenia.
-
Drugi > Dodaj pozostały ser do malaksera i miksuj jeszcze przez ok. 5-10 sekund, jeśli wolisz bardziej kremowe sosy.