PrzepisySosy i dipyWytrawne ImperiumJogurtowy sos do pizzy z serem pleśniowym

8 listopada, 2016by Stonerchef0

Wbrew pozorom wybór sosu do pizzy nie musi ograniczać się między marinarą a sosem śmietanowym. Nie ma sensu podważać niepowtarzalnych walorów smakowych obu wyżej wymienionych, ale co jeśli powiemy Wam, że można wytworzyć równie pyszny, a bez dwóch zdań, dużo bardziej unikalny sos, bez gotowania?

Będziemy do tego potrzebować dobrej bazy, kilku wyrazistych składników i malaksera, a oczom naszym ukaże się jogurtowy sos do pizzy z serem pleśniowym, który będziecie wspominać z rozrzewnieniem jeszcze przez kilka dni po jego spróbowaniu.

Wspaniale sprawdza się na pizzy w towarzystwie drobiu i ostrych dodatków, z którymi sery z niebieską pleśnią bardzo się lubią. Jeśli zaś o sam ser chodzi, to nasz wybór padł na Deli Blue, który jest w swojej konsystencji i smaku podobny do Gorgonzoli, więc fani tego typu wyrobów będą wniebowzięci. Reszta to jogurt grecki, trochę ziół, sok z cytryny i 30 sekund pracy malaksera.


Do przygotowania jogurtowego sosu do pizzy z serem pleśniowym przydadzą się:

Gotowi nadać pizzy francuskiego akcentu? To prosimy za nami!

Składniki:

składniki na jogurtowy sos do pizzy z serem pleśniowym

Jogurtowy sos do pizzy z serem pleśniowym:

225g jogurtu typu  greckiego

120g sera z niebieską pleśnią

2 łyżeczki musztardy dijon

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka sosu Worcestershire

1,5 łyżeczki pieprzu

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki mielonego czosnku

0,5 łyżeczki posiekanego koperku

Tak mało czasu, tak wiele przyjemności

W pojemniku malaksera umieszczamy wszystkie składniki sosu i tylko 60g sera. Uruchamiamy malakser i pracujemy nim na średnich obrotach ok. 20 sekund, aż uzyskamy sos o gładkiej i kremowej konsystencji.

gotowy sos w malakserze

Teraz możemy wykorzystać pozostałe 60g sera na dwa sposoby:

  1. Jeśli chcemy uzyskać nieco gęstszy sos i czuć w trakcie jedzenia kawałki niebieskiego sera, to kruszymy go i mieszamy z dressingiem przy pomocy szpatułki.
  2. Jeśli natomiast wolimy kremowe sosy, to dodajemy resztę sera do pojemnika i uruchamiamy malakser na kolejne 5-10 sekund.

jogurtowy sos do pizzy z serem pleśniowym

Wprawdzie na początku przepisu padło stwierdzenie, że jest to sos do pizzy i nie będziemy się tego wypierać, ponieważ stanowi on rewelacyjną, nieco egzotyczną dla tego włoskiego placka odskocznię od marinary; warto jednak wspomnieć, że nasz jogurtowy sos z serem pleśniowym podbije smakową stawkę w sałatkach, kanapkach premium, a nawet we frytkach.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Jogurtowy sos do pizzy z serem pleśniowym
  • 225 g jogurtu typu greckiego
  • 120 g sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego czosnku
  • 0,5 łyżeczki posiekanego koperku
Wskazówki
  1. Umieść wszystkie składniki sosu, oprócz 60g sera, w pojemniku malaksera.
  2. Uruchom urządzenie i miksuj całość przez ok. 20 sekund, do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
Użyj pozostałej części sera w jeden z dwóch sposobów
  1. Pierwszy > Pokrusz ser i wmieszaj do sosu szpatułką, wtedy będziesz czuć jego kawałki podczas jedzenia.
  2. Drugi > Dodaj pozostały ser do malaksera i miksuj jeszcze przez ok. 5-10 sekund, jeśli wolisz bardziej kremowe sosy.