Ten przepis jest pełen bijących i ociekających gastrycznym przepychem zdjęć, ale przede wszystkim należy napomknąć fakt, że właśnie odkryliśmy jak najeść się po brzegi jedną kanapką. Wejście Stonera prosto z buta w pojęcie „śniadanie” i roztrzaskanie go na drobne kawałki, by nadać temu terminowi nowe, lepsze znaczenie – kanapki BLT z grillowanym ananasem, avocado, chipsami z bekonu i jajkiem sadzonym, posmarowane majonezem sriracha.
Nie chcielibyśmy nigdy należeć do tego typu rodziców, który smaruje masłem dwie pajdy chleba, kładzie tam sałatę i nierówno, grubo pokrojoną szynkę, a następnie pakuje to w torebki śniadaniowe i zostawia biedną pociechę na pożarcie sklepikowych pokus. Typ wyposażający juniorów w bezglutenową owsiankę z kiełkami z pyłu księżycowego polaną mlekiem z piersi Matki Ziemi też nam nie leży.
Nie! Nasze dzieci będą jadły w domu porządne kanapki. Wy też możecie spełnić swój kanapkowy sen i dołączyć do grona osób usatysfakcjonowanych najprostszą i jedną z najpiękniejszych przyjemności w życiu – smacznym żarciem.
Pojawienie się naszych BLT zostało poprzedzone wpisami z serią półproduktów, które miały jedną wspólną cechę – zajmowały niewiele czasu i łączyły w sobie kilka smaków. W tych kanapkach jest ich całe WIADRO.
A zresztą, przewińcie sobie niżej i przeczytajcie listę składników – pytań nie będzie.
Składniki:
Kanapki BLT:
4 duże kromki chleba (sprawdź nasz przaśny rumiany chleb z niedźwiedzim czosnkiem)
2 plastry ananasa
Kilka liści sałaty lodowej
6 plastrów boczku wędzonego
1 avocado pokrojone w paski
0,5 czerwonej cebuli pokrojonej w paski
1 żółty pomidor pokrojony w plasterki
2 jajka sadzone
Masło „słodkie chilli”
Majonez sriracha
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
Lepsze od boczku są tylko… chipsy z boczku
Sprawa przedstawia się w następujący sposób – bierzemy 6 plasterków boczku, które układamy obok siebie na papierze do pieczenia i wstawiamy je na 15 minut do nagrzanego na 200 stopni piekarnika (termoobieg).
Odsączamy chipsy na ręczniku papierowym i odstawiamy je na bok. Skoro było pieczone, to musimy teraz coś przysmażyć (hihihi).
Może ananaska?
Rozgrzewamy patelnię grillową i roztapiamy na niej masło. Dodajemy dwa plastry ananasa i smażymy je po 4 minuty z obu stron na średnim ogniu, aż na ananasach pojawią się ślady przysmażenia od powierzchni grillowej.
Zdejmujemy plastry ananasa i odstawiamy je na bok. Teraz zgrillujemy jeszcze…
Rumiany chleb z masłem „słodkie chilli”
Smarujemy kromki chleba po obu stronach masłem „słodkie chilli” i kładziemy pieczywo na rozgrzanej patelnii grillowej. Smażymy je ok. 5 minut z każdej strony na średnim ogniu, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.
Kromki również zdejmujemy z patelni i wraz z ananasem i chipsami z boczku przenosimy je na plac budowy, ponieważ tam czeka na nas lekcja z inżynierii – zbudujemy bowiem kanapkową wieżę.
A w tej wieży wszyscy mówią jednym językiem
Kładziemy obok siebie cztery kromki. Każdą smarujemy majonezem sriracha i decydujemy, która z nich będzie spodem, a która przykryje całość. Na spód kładziemy liście sałaty, plastry pomidora (przyprawiamy je solą i pieprzem), czerwoną cebulę, chipsy z boczku i avocado.
W tej chwili przerywamy budowę, bo trzeba będzie usmażyć jajka sadzone. Będziemy to robić rundami – w rundzie pierwszej rozgrzejemy jedną łyżeczkę masła „słodkie chilli” i kiedy już się roztopi, wbijamy tam jajko (uważajcie, żeby skorupka nie wpadła na patelnię!). Smażymy je ok. 3-4 minut na średnim ogniu – w każdym razie, trzeba je obserwować. Zasada jest jedna; żółtko ma być płynne, a białko ścięte i usmażone.
Wracamy do kanapek BLT – na avocado wykładamy jajko sadzone, kończymy grillowanym ananasem i zamykamy drugą posmarowaną kromką.
To samo powtarzamy z drugą kanapką.
Teraz możecie już przetrzeć oczy i się uszczypnąć albo zrobić coś, co spowodowałoby, że się obudzicie – bo to nie jest sen. To bajecznie piękna rzeczywistość.
- 4 duże kromki chleba sprawdź nasz przaśny rumiany chleb z niedźwiedzim czosnkiem
- 2 plastry ananasa
- Kilka liści sałaty lodowej
- 6 plastrów boczku wędzonego
- 1 avocado pokrojone w paski
- 0,5 czerwonej cebuli pokrojonej w paski
- 1 żółty pomidor pokrojony w plasterki
- 2 jajka sadzone
- Masło "słodkie chilli"
- Majonez sriracha
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
-
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg).
-
Ułóż plastry boczku na papierze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
-
Piecz ok. 15 minut.
-
Odsącz chipsy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
-
Rozgrzej na patelni 0,5 łyżeczki oleju kokosowego.
-
Dodaj plastry ananasa i smaż ok. 4 minut z każdej strony.
-
Zdejmij z ognia, przełóż do miski i odstaw na bok.
-
Kromki z masłem "słodkie chilli"
-
Posmaruj kromki chleba masłem "słodkie chilli" z obu stron.
-
Smaż je z każdej strony ok. 5 minut na średnim ogniu na rozgrzanej patelni grillowej.
-
Zdejmij z ognia, przełóż na talerz i odstaw na bok.
-
Posmaruj wszystkie 4 kromki majonezem sriracha.
-
Na kromkę, która jest spodem, połóż liście sałaty.
-
Dodaj pomidora i posyp go solą z pieprzem.
-
Połóż czerwoną cebulę, chipsy z boczku i avocado.
-
Usmaż jajko sadzone - rozgrzej 1 łyżkę masła "słodkie chilli" na patelni i wbij jajko. Smaż ok. 3-4 minut.
-
Dodaj na kanapkę jajko sadzone, wykończ ananasem i przykryj drugą kromką.
-
Powtórz to samo z drugą kanapką.