KolacjaMięsoObiadPrzepisyRozpustaStoner żarcieWieprzowinaWytrawne ImperiumKanapki z szarpaną wieprzowiną, wędzoną szynką i czosnkowym alioli

3 kwietnia, 2017by Stonerchef0

Jeśli zupełnie przypadkiem zrobiliście kilogram szarpanej wieprzowiny i nie macie co z nią zrobić, to jesteśmy tu, aby raz na zawsze ukrócić wszelkie wątpliwości i przyspieszyć proces szukania inspiracji. Kanapki z szarpaną wieprzowiną z dodatkiem wędzonej szynki, ogórka konserwowego i czosnkowego alioli sprawiają, że człowiek ma ochotę wykrzyknąć popularne internetowe hasło: mózg roz… rozkoszą zdominowany!

Co my tu mamy w naszych kanapkach, haaaa? Może najpierw przedstawimy pieczywo. Bułki naszej domowej produkcji z mąki chlebowej – przypominające briosze, a jednocześnie bardzo przyjemnie chrupiące, bo po wystudzeniu i przekrojeniu skropione wodą i podpieczone w piekarniku. Na górze widnieje piękne nacięcie, wykonane przez Nitunię i pieszczotliwie nazwane „dupą”.

Główny bohater w tej pozycji to szarpana wieprzowina w sosie barbecue robiona w piekarniku. Delikatna, rozpływająca się w ustach łopatka wieprzowa przyprawiona natarta czosnkiem, kuminem i trawą cytrynową w ilości 200 gramów na kanapkę zaspokoi żądania największych mięsnych głodomorów, nie mówiąc już o smaku, po którym można przewracać oczami z rozkoszy.

Kontrast dla delikatnego mięsa stanowi bardzo charakterystyczne i wyraziste czosnkowe alioli, czyli majonez na bazie oliwy z dodatkiem ząbkaczosnku roztartego na miazgę w moździerzu z łyżeczką soli himalajskiej. Dla zróżnicowania tekstur i aromatów postawiliśmy jeszcze na wędzoną szynkę wieprzową prosto od naszych ulubionych wystawców z wolskiego bazarku w towarzystwie plastrów ogórka konserwowego.

Aha, alioli są w tej kanapce trzy warstwy. Tym się nie da nie najeść nawet w obliczu największego ataku głodu.


Do przygotowania kanapek z szarpaną wieprzowiną i czosnkowym alioli potrzebne będą:


Zapraszamy do garów – jedyne, czego pożałujecie, to że nie macie drugiego żołądka.

Składniki:

składniki na kanapki z pulled porkiem i czosnkowym alioli

Kanapki z szarpaną wieprzowiną i czosnkowym alioli:

400g szarpanej wieprzowiny w sosie barbecue (po 200g na kanapkę)

2 duże bułki do burgerów

4 ogórki konserwowe pokrojone w plastry

Kilka plastrów wędzonej szynki wieprzowej

Posiekany szczypiorek do posypania

Czosnkowe alioli (przepis poniżej)

składniki na czosnkowe alioli

Czosnkowe alioli:

1 żółtko z dużego jaja

250ml oliwy extra virgin

250ml oleju rzepakowego lub oliwy z wytłoczyn oliwek

1 łyżeczka musztardy dijon

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka soli

Ocet jabłkowy i sok z cytryny do smaku (opcjonalnie, ale mocno polecamy)

1 łodyga szczypiorku, posiekana

Alioli – jak to pięknie brzmi

Aby przygotować nasz majonez na bazie oliwy, wypada zacząć od roztrzepania żółtka z musztardą do momentu, aż zmieni barwę na blado-żółtą.

żółtko roztrzepane z musztardą

Odstawiamy miskę z żółtkiem na chwilę na bok, a w osobnej metalowej miseczce ucieramy czosnek z łyżeczką soli przy użyciu moździerza.

czosnek roztarty z solą

Wracamy do miski z żółtkiem. Zaczynamy dodawać stopniowo oliwę (1/4 zawartości), robiąc to bardzo małą stróżką, cały czas pracując trzepaczką. Następnie powtarzamy to samo z olejem (też 1/4 porcji). Kiedy masa nam zgęstnieje, dolewamy sok z cytryny i trochę octu jabłkowego, również cały czas mieszając trzepaczką. Na koniec dodajemy pozostałą oliwę i olej, aż majonez wchłonie cały tłuszcz (zgadza się, trzepaczka cały czas wypruwa sobie druty w pracy). To zapewni nam idealnie kremową konsystencję majonezu.

alioli czosnkowe

Do alioli wprowadzamy czosnek oraz posiekany szczypiorek i dokładnie mieszamy całość.

Nie bądź świnia – zjedz kanapkę

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni, a w tym czasie przekrawamy nasze bułki i skrapiamy je wodą zarówno na górze, jak i na spodzie. Tam podpiekamy je ok. 10 minut.

Spód bułek smarujemy alioli i kładziemy na nim po 2-3 plasterki szynki. Następnie ląduje kolejna warstwa alioli, którąprzykrywamy plastrami ogórka i porcją szarpanej wieprzowiny. Na wierzch dorzucamy jeszcze trochę ogórka konserwowego i przykrywamy kanapki posmarowaną alioli górą.

kanapki z szarpaną wieprzowiną kanapki z szarpaną wieprzowiną kanapki z szarpaną wieprzowiną kanapki z szarpaną wieprzowiną kanapki z szarpaną wieprzowiną kanapki z szarpaną wieprzowiną

Ośmielamy się wysunąć tezę, że gdyby Robert Burneika zjadł ze dwie takie kanapki z szarpaną wieprzowiną, to począwszy od tej chwili, aż po koniec świata, słynne powiedzenie brzmiało by tak: „Trzeba jeść Stonerchefowe kanapeczki, a nie jakieś tam stejki!”

Tym optymistycznym akcentem chcielibyśmy życzyć Wam spokojnej nocy i wytrwania w diecie.

podpis pod postem