Jeśli zupełnie przypadkiem zrobiliście kilogram szarpanej wieprzowiny i nie macie co z nią zrobić, to jesteśmy tu, aby raz na zawsze ukrócić wszelkie wątpliwości i przyspieszyć proces szukania inspiracji. Kanapki z szarpaną wieprzowiną z dodatkiem wędzonej szynki, ogórka konserwowego i czosnkowego alioli sprawiają, że człowiek ma ochotę wykrzyknąć popularne internetowe hasło: mózg roz… rozkoszą zdominowany!
Co my tu mamy w naszych kanapkach, haaaa? Może najpierw przedstawimy pieczywo. Bułki naszej domowej produkcji z mąki chlebowej – przypominające briosze, a jednocześnie bardzo przyjemnie chrupiące, bo po wystudzeniu i przekrojeniu skropione wodą i podpieczone w piekarniku. Na górze widnieje piękne nacięcie, wykonane przez Nitunię i pieszczotliwie nazwane „dupą”.
Główny bohater w tej pozycji to szarpana wieprzowina w sosie barbecue robiona w piekarniku. Delikatna, rozpływająca się w ustach łopatka wieprzowa przyprawiona natarta czosnkiem, kuminem i trawą cytrynową w ilości 200 gramów na kanapkę zaspokoi żądania największych mięsnych głodomorów, nie mówiąc już o smaku, po którym można przewracać oczami z rozkoszy.
Kontrast dla delikatnego mięsa stanowi bardzo charakterystyczne i wyraziste czosnkowe alioli, czyli majonez na bazie oliwy z dodatkiem ząbkaczosnku roztartego na miazgę w moździerzu z łyżeczką soli himalajskiej. Dla zróżnicowania tekstur i aromatów postawiliśmy jeszcze na wędzoną szynkę wieprzową prosto od naszych ulubionych wystawców z wolskiego bazarku w towarzystwie plastrów ogórka konserwowego.
Aha, alioli są w tej kanapce trzy warstwy. Tym się nie da nie najeść nawet w obliczu największego ataku głodu.
Do przygotowania kanapek z szarpaną wieprzowiną i czosnkowym alioli potrzebne będą:
- duża miska,
- trzepaczka,
- nóż szefa kuchni,
- piekarnik
Zapraszamy do garów – jedyne, czego pożałujecie, to że nie macie drugiego żołądka.
Składniki:
Kanapki z szarpaną wieprzowiną i czosnkowym alioli:
400g szarpanej wieprzowiny w sosie barbecue (po 200g na kanapkę)
2 duże bułki do burgerów
4 ogórki konserwowe pokrojone w plastry
Kilka plastrów wędzonej szynki wieprzowej
Posiekany szczypiorek do posypania
Czosnkowe alioli (przepis poniżej)
Czosnkowe alioli:
1 żółtko z dużego jaja
250ml oliwy extra virgin
250ml oleju rzepakowego lub oliwy z wytłoczyn oliwek
1 łyżeczka musztardy dijon
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
Ocet jabłkowy i sok z cytryny do smaku (opcjonalnie, ale mocno polecamy)
1 łodyga szczypiorku, posiekana
Alioli – jak to pięknie brzmi
Aby przygotować nasz majonez na bazie oliwy, wypada zacząć od roztrzepania żółtka z musztardą do momentu, aż zmieni barwę na blado-żółtą.
Odstawiamy miskę z żółtkiem na chwilę na bok, a w osobnej metalowej miseczce ucieramy czosnek z łyżeczką soli przy użyciu moździerza.
Wracamy do miski z żółtkiem. Zaczynamy dodawać stopniowo oliwę (1/4 zawartości), robiąc to bardzo małą stróżką, cały czas pracując trzepaczką. Następnie powtarzamy to samo z olejem (też 1/4 porcji). Kiedy masa nam zgęstnieje, dolewamy sok z cytryny i trochę octu jabłkowego, również cały czas mieszając trzepaczką. Na koniec dodajemy pozostałą oliwę i olej, aż majonez wchłonie cały tłuszcz (zgadza się, trzepaczka cały czas wypruwa sobie druty w pracy). To zapewni nam idealnie kremową konsystencję majonezu.
Do alioli wprowadzamy czosnek oraz posiekany szczypiorek i dokładnie mieszamy całość.
Nie bądź świnia – zjedz kanapkę
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni, a w tym czasie przekrawamy nasze bułki i skrapiamy je wodą zarówno na górze, jak i na spodzie. Tam podpiekamy je ok. 10 minut.
Spód bułek smarujemy alioli i kładziemy na nim po 2-3 plasterki szynki. Następnie ląduje kolejna warstwa alioli, którąprzykrywamy plastrami ogórka i porcją szarpanej wieprzowiny. Na wierzch dorzucamy jeszcze trochę ogórka konserwowego i przykrywamy kanapki posmarowaną alioli górą.
Ośmielamy się wysunąć tezę, że gdyby Robert Burneika zjadł ze dwie takie kanapki z szarpaną wieprzowiną, to począwszy od tej chwili, aż po koniec świata, słynne powiedzenie brzmiało by tak: „Trzeba jeść Stonerchefowe kanapeczki, a nie jakieś tam stejki!”
Tym optymistycznym akcentem chcielibyśmy życzyć Wam spokojnej nocy i wytrwania w diecie.