DróbMięsoObiadPrzepisyRozpustaStoner żarcieWytrawne ImperiumKanapki ze stripsami z kurczaka, dżemem habanero, tymiankowymi pieczarkami i sosem „blue cheese”

17 września, 2017by Stonerchef0

Kiedy nadchodzi jesień, zmieniamy się w kobiety w ciąży. Z jednej strony mamy ochotę na soczyste mięso, a z drugiej nachodzi nas pragnienie na wyjście do lasu i zeżarcie słoika dżemu, po czym marzymy o kąpieli w serze. No i te kanapki ze stripsami to taki manifest naszego aktualnego stanu psychofizycznego.

Wychodzimy z takiego niepopularnego założenia, że skoro wewnętrznie ślinimy się na wyobrażenie potrawy z wybranymi składnikami – nawet jeśli ta kombinacja zahacza o totalny absurd – to znaczy, że nasz organizm tego potrzebuje. A skoro potrzebuje akurat pękatych kanapek z chrupiącym kurczakiem wysmarowanym dżemem habanero, oblanym sosem blue cheese i obsypane tymiankowymi pieczarkami, to tym bardziej nie sposób przejść obok tego żądania obojętnie.

Te kanapki ze stripsami wieńczą to, co najlepsze w jesieni, a akurat niewidoczne za oknem. Aromat lasu przeplatany słodyczą domowych przetworów, głęboko smażone piersi z kurczaka w ostrej panierce, szwajcarski ser raclette, a do tego majonez, rukola i nasze ukochane warzywo – bekon. Wysmażony idealnie na chrupiąco. Słodycz natomiast doskonale łamie sos na bazie jogurtu i sera pleśniowego „Lazur”, który zachęcająco spływa po ścianach maślanej bułki.

Po prostu foodporn w szczytowej formie.


Do przygotowania kanapek ze stripsami z kurczaka, dżemem habanero i tymiankowymi pieczarkami potrzebne będą:

  • duży nóż,
  • patelnia, najlepiej żeliwna,
  • szpatułka lub drewniana łopatka,
  • duży garnek,
  • patelnia grillowa,
  • termometr kuchenny,
  • szczypce.

Czeka Was spora lektura, ale spokojnie – przepisy na wszystkie półprodukty znajdziecie u nas na blogu. To co, do dzieła?

Składniki (na 2 kanapki):

składniki na kanapki ze stripsami

Kanapki ze stripsami z kurczaka, dżemem habanero, tymiankowymi pieczarkami i sosem „blue cheese”:

2 brioszki, przekrojone na połówki i zgrillowane w odrobinie tłuszczu wytopionego z bekonu

4 stripsy z kurczaka

1,5 łyżki dżemu habanero

Sos „blue cheese”

4 plastry sera raclette

4 plastry bekonu usmażone na chrupiąco (na średnim ogniu)

Rukola

Majonez (może być przyprawiony pastą wasabi w proporcjach: 2 łyżki majonezu : 2 łyżeczki pasty)

Tymiankowe pieczarki (przepis poniżej)

składniki na tymiankowe pieczarki

Tymiankowe pieczarki:

6-7 pieczarek pokrojonych w grube plastry

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka suszonego tymianku

Wezwać ekipę rzeźbiącą

Zakładając, że wszystkie półprodukty mamy już albo gotowe (sosy i dżem), albo w trakcie przyrządzania (stripsy), możemy się zająć grillowaniem pieczarek. Jest to sprawa wyjątkowo prosta i jeszcze szybsza. Czosnek drobno siekamy, a na dobrze rozgrzanej patelni żeliwnej roztapiamy masło. Dodajemy czosnek i podsmażamy go ok. 30 sekund, cały czas mieszając. Następnie wrzucamy pieczarki, które posypujemy tymiankiem, po czym mieszamy całość i smażymy grzyby na złoto-brązowy kolor.

tymiankowe pieczarki na patelni

  • Mądry tip: dla małego zwrotu akcji i przełamania smaków możemy dodać ok. 1,5 łyżki sosu sojowego i 1 łyżeczkę cukru podczas smażenia. Pieczarki zyskają dzięki temu jeszcze większej głębi i mocniejszego aromatu.

Jeśli odsączyliśmy już stripsy z oleju, w którym się smażyły, kładziemy na nich po 2 plastry sera raclette i wstawiamy mięso na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grilla. Kiedy ser się stopi, przechodzimy do składania kanapki. Spód bułki smarujemy majonezem wasabi, a na nim układamy rukolę i mięso. Kurczaka smarujemy z wierzchu dżemem habanero, na którym ląduje bekon oraz tymiankowe pieczarki. Na górze rozlewamy sos „blue cheese”.

Tu się dzieje więcej, niż w Modzie na Sukces – każdy składnik z każdym. Z tą różnicą, że o ile niektóre odcinki wspomnianego tasiemca można oglądać ze zniesmaczeniem, o tyle pałaszując to ręcznie robione cudo ma się wrażenie, że tę kanapkę tworzy kochająca rodzina – coś bardziej na wzór Lubiczów niż Forresterów.

W każdym razie – grzechem jest to zjeść. Zbrodnią nie spróbować.

podpis pod postem