Kanapkowy przekładaniec serowy z bekonem i jalapeno

by Stonerchef

Mówi się, że potrzeba jest matką wynalazków – zatem, jeśli już wyprowadzisz się od rodziców i mama nie podtyka Ci tostów pod nos przed kolejną partią LoLa, musisz pokusić się o większą inwencję twórczą, która wychodzi daleko poza obsługę tostera.

Nie lękajcie się jednak, bo przygotowanie pełnych, kompletnych tostów, ba! Zrobienie z nich kanapkowego przekładańca, który będzie delikatnie ostry, wędzony i ciągnący się od wszechobecnego sera, wcale nie jest tak karko(palco?)łomne. Potrzebujesz tylko zwykłego chleba tostowego, boczku, sera, kilku marynowanych papryczek jalapeno i  majonez. Majjjjoooonez. No czyż to nie brzmi razem, jakby planety miały zaraz ustawić się w jednej linii?

Składniki:

mac-and-cheese-majonez-jalapeno-bekon-maslo-ser-chleb-tostowy

Kanapkowy przekładaniec (8 tostów):

8 kromek chleba tostowego

4 łyżki majonezu

4 plastry sera mozzarella

1 szklanka mac&cheese

12 plasterków marynowanych papryczek jalapeno

2 łyżki masła klarowanego

Kremowy mac and cheese:

1,5 łyżki mąki pszennej uniwersalnej

1,5 szklanki mleka 3,2%

1,5 łyżki musztardy Dijon

1 łyżeczka soli himalajskiej (może być też zwykła)

1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego

4 szklanki startego sera cheddar

250g makaronu „kolanka”

Przygotowanie:

  • Kremowy mac and cheese: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, po czym przygotowujemy sobie naczynie żaroodporne (dobrze sprawdza się wąskie, takie, którego używamy np. do lazanii) i wysmaruj je masłem. W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron. Ma być jeszcze dość twardy po wyjęciu z wody, więc będziemy gotować go przez ok. 1,5 minuty, ponieważ dojdzie w piekarniku. Bierzemy jedną patelnię i doprowadzamy na niej mleko do wrzenia na średnim ogniu (będą się pojawiać bąbelki na krawędziach mleka) i zdejmujemy ją z ognia. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i mieszamy je z mąką. Masę doprowadzamy przez mniej-więcej 3 minuty do zbrązowienia (pamiętajcie, żeby regularnie wszystko mieszać łopatką – inaczej masło z mąką przywrą do patelni). Stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając, po czym gotujemy kolejne 3 minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Sos należy zdjąć z ognia, dodać musztardę, sos i pieprz. Następnie wsypujemy starty ser i mieszamy, aż ten dokładnie cały się stopi. Na koniec dodajemy makaron, całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i posypujemy pozostałym serem. Przenosimy makaron z serem do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 30 minut, aż ser zacznie brązowieć i i lekko bulgotać.
  • Kanapkowy przekładaniec: Kromki chleba dzielimy w pary (tak, żeby wyszły 4 zamknięte tosty). Każdą ze stron tosta smarujemy majonezem i odkładamy na bok. Połowę masła klarowanego rozpuszczamy na patelni, na średnim ogniu i kładziemy na nią kromkę majonezem do dołu. Na chlebie układamy plastry sera, boczek, makaron z serem i jalapeno, po czym zamykamy go drugą kromką, ułożoną majonezem do góry. Smażymy tosta nadal na średnim ogniu przez ok. 4-5 minut do momentu, aż zbrązowieje od spodu. Następnie bierzemy szczypce kuchenne (jeśli posiadamy) i odwracamy tosta na drugą stronę, również doprowadzając ją do zbrązowienia. Czynność powtarzamy z kolejnymi kanapkami i – w razie, gdyby patelnia nam wyschła – dodajemy masło między smażeniem kolejnych kawałków.

Podanie:

kanapkowy przekładaniec

Każdy z czterech tostów powinniśmy przekroić na pół i ułożyć je na dużym talerzu w formie górki, wieży lub przekładańca. Możecie śmiało serwować z Waszymi ulubionymi sosami.

Jeśli jesteście przyzwyczajeni do standardowych, szybkich tostów i zjedzenie czterech nie stanowi dla Was problemu, to ten kanapkowy przekładaniec może stanowić wyzwanie dla przepustowości niejednego amatora wyżerki. 

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Kanapkowy przekładaniec (8 tostów)
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 plastry sera mozzarella
  • 1 szklanka mac&cheese
  • 12 plasterków marynowanych papryczek jalapeno
  • 2 łyżki masła klarowanego
Kremowy mac and cheese
  • 1,5 łyżki mąki pszennej uniwersalnej
  • 1,5 szklanki mleka 3 2%
  • 1,5 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej może być też zwykła
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
  • 4 szklanki startego sera cheddar
  • 250 g makaronu „kolanka”
Wskazówki
Kremowy mac and cheese
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Przygotuj też naczynie żaroodporne i wysmaruj je masłem
  3. Zagotuj makaron w garnku z osoloną wodą.
  4. Gotuj go 1,5 minut, wyjmij i odcedź.
  5. Weź jedną patelnię i doprowadź na niej mleko do lekkiego wrzenia.
  6. Zdejmij patelnię z ognia.
  7. Na osobnej patelni podgrzej masło i wymieszaj je z mąką.
  8. Podsmażaj przez ok. 3 minuty, aż zbrązowieje.
  9. Dodawaj stopniowo mleko, cały czas mieszając.
  10. Gotuj kolejne 3 minuty, aż sos nieco zgęstnieje.
  11. Zdejmij sos z ognia, dodaj musztardę, sos i pieprz.
  12. Wsyp starty ser i wymieszaj, aż się rozpuści.
  13. Dodaj makaron, wymieszaj dokładnie i posyp pozostałym serem.
  14. Przenieś mac and cheese do naczynia żaroodpornego.
  15. Piecz przez 30 minut.
Kanapkowy przekładaniec
  1. Weź 2 kromki chleba i posmaruj każdą z nich majonezem.
  2. Połowę masła klarowanego rozpuść na patelni na średnim ogniu.
  3. Połóż na niej kromkę majonezem do dołu.
  4. Następnie ułóż warstwami plaster sera, boczek, makaron z serem i jalapeno.
  5. Zamknij całość drugą kromką, ułożoną majonezem do góry.
  6. Smaż tosta przez 4-5 minut, aż zbrązowieje.
  7. Przełóż go na drugą stronę, przyciśnij łopatką do spodu i smaż go równie długo.
  8. Powtórz tę czynność z kolejnymi tostami.
Podanie
  1. Tosty przekrój na pół i ułóż je na dużym talerzu w formie wieży lub przekładańca.
  2. Podawaj z ulubionymi sosami.

Zobacz również inne artykuły