krem maltesers

Krem Maltesers do smarowania

by Stonerchef

Są takie odkrycia, które zmieniają ludzkość na zawsze – wynalezienie koła, żarówki, samolotu, wprowadzenie do obiegu Maltesersów. Serio, osoba odpowiedzialna za stworzenie chrupiących, delikatnie miodowych kuleczek spowitych kapitalnie smakującą mleczną czekoladą, powinna mieć specjalne miejsce w niebie, krainie wiecznych słodyczy, czy jakimkolwiek innym raju. Zaczynamy cykl deserów z ich użyciem, a na pierwszy ogień idzie krem Maltesers do smarowania.

krem maltesers

Z dostępnością Maltesersów było różnie na przestrzeni lat. W końcówce ubiegłego wieku rodzice raczyli nas nimi co jakiś czas. Potem stały się one swego rodzaju rarytasem, a spotkać Maltesersy było tylko odrobinę łatwiej niż zobaczyć Yeti. Teraz, w teoretycznie cywilozowanym kraju, chrupiące bombki czekoladowe mają swój comeback i coraz częściej przewijają się nam podczas zakupów i to nie tylko w wielkich sklepach. To bardzo dobrze, bo krem jest dopiero pierwszą i na pewno nie ostatnią pozycją z użyciem Maltesersów.

Nasze smarowidło przypomina w konsystencji krem Oreo i Nutellę, z tą tylko różnicą, że do kremu Maltesers wpuściliśmy pokruszone kulki, cobyście mogli sobie je pochrupać podczas rozpływania się nad rajską konsystencją tego dodatku, który zmieni na zawsze Wasze postrzeganie słodkich śniadań.


Do przygotowania kremu Maltesers do smarowania przydadzą się:


Gotowi na spełnienie marzeń w niecały kwadrans? To zapraszamy z nami do kuchni.

Składniki:

składniki na krem maltesers

Krem Maltesers do smarowania:

80g masła

50g czekolady mlecznej (lub gorzkiej, jeśli wolicie mniej słodkie kremy)

200g Maltesersów (150g zmielonych drobniutko + 50g pokruszonych na kawałki)

120ml mleka skondensowanego mleka słodzonego

60ml zagęszczonego mleka niesłodzonego

W drodze do czekoladowego nieba

Na początku miksujemy w malakserze 150g Maltesersów na drobny miał.

maltesersy zmielone na drobny miał

Pozostałe 50g miażdżymy wałkiem na kawałki – można do tego użyć woreczka zamykanego na suwak.

pokruszone maltesersy

W rondelku umieszczamy masło z czekoladą i rozpuszczamy je na małym ogniu, cały czas mieszając, aż oba składniki się dokładnie połączą, po czym zdejmujemy rondelek z ognia.

czekolada rozpuszczona z masłem

Do czekolady z masłem wlewamy obydwa mleka i ponownie dokładnie mieszamy wszystko.

czekolada wymieszana z mlekami

Do malaksera ze zmielonymi Maltesersami wlewamy zawartość rondelka i całość miksujemy. Następnie przekładamy krem do doużej miski.

krem maltesers przed dodaniem pokrojonych maltesersów

Teraz pozostaje nam dodać kawałki maltesersów do kremu i wymieszać po raz ostatni szpatułką.

gotowy krem maltesers

Krem Maltesers przenosimy do słoiczka i zamykamy go szczelnie – możemy go tak trzymać w lodówce przez 2 tygodnie (i tak się skończy w 2-3 dni, jest zbyt kuszący, żeby go tam tyle przetrzymywać).

krem maltesers

krem maltesers

krem maltesers

krem maltesers

krem maltesers

To, co widzicie na ostatnim zdjęciu zostało zdjęte z noża i przetransportowane prosto do buzi w ułamku sekundy. Poprawiliśmy tę skromną porcję jeszcze kilkunastoma łyżeczkami, po czym stwierdziliśmy, że poziom cukru we krwi został odpowiednio uregulowany, a my chcemy go jeszcze użyć do kilku deserów, także trening cierpliwości uważamy za rozpoczęty.

Zdajemy sobie również sprawę z tego, że tym kremem spełniliśmy marzenia nie tylko swoje, ale też przynajmniej kilkudziesięciu tysięcy innych mieszkańców kraju nad Wisłą. Nie musicie dziękować – wystarczy, że pójdziecie w nasze ślady i buchniecie przepis, po czym popędzicie do garów, żeby zapewnić sobie unikalne doznania metafizyczne, albowiem przepisu na krem Maltesers do smarowania nie znajdziecie nigdzie indziej w Internetach.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Krem Maltesers do smarowania
  • 80 g masła
  • 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, jeśli wolicie mniej słodkie kremy
  • 200 g Maltesersów 150g zmielonych drobniutko + 50g pokruszonych na kawałki
  • 120 ml mleka skondensowanego mleka słodzonego
  • 60 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego
Wskazówki
  1. Zmiksuj w malakserze 150g Maltesersów na drobny miał.
  2. Pozostałe 50g pokrusz na kawałki, używając do tego wałka i woreczka zamykanego na suwak.
  3. Umieść w rondelku masło wraz z czekoladą i rozpuść je na małym ogniu, cały czas mieszając, aż oba składniki się połączą.
  4. Dodaj do rondelka oba mleka i wymieszaj dokładnie raz jeszcze.
  5. Przenieś zawartość rondelka do zmiksowanych w malakserze Maltesersów.
  6. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  7. Przenieś krem do miski.
  8. Dodaj pokruszone Maltesersy i wmieszaj je dokładnie do kremu przy użyciu szpatułki.
  9. Umieść krem w słoiku, zamknij go szczelnie i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły