Już długo nosiliśmy się z zamiarem przygotowania szarpanej wieprzowiny i powtarzaliśmy jak mantrę, że w końcu kupimy łopatkę wieprzową. No i taka ta mantra była skuteczna, że koniec końców pulled pork nam wyszedł z polędwicy.

Ta chudsza część wieprzowiny też dobrze sprawdza się w przygotowaniu pulled porka – wystarczy zrezygnować z piekarnika na rzecz wolnego gotowania w garnku ze słuszną ilością warzyw i wywaru, który zapewni mięsku idealną miękkość. Poza tym, do smażonego ryżu zużyliśmy jedynie małą część polędwicy, a skoro jedzenia nie wolno marnować, to chyba lepszego momentu na szarpaninę nie mogliśmy znaleźć.

Nasz pierwszy pulled pork powstał w kubańskim stylu. Zielone chilli, pokrojona w plastry cebula, czosnek, kumin i oregano, a wszystko to zalane bulionem warzywnym wymieszanym z pastą pomidorową, zwaną u nas koncentratem – to wszystko zadba nie tylko o mięciutką teksturę szarpanej wieprzowiny, ale nada jej wyjątkowych walorów smakowych, dzięki którym szarpana polędwica będzie wyrazista, nieco ostra i obdarzona aromatem duszonych warzyw.

No dobra, pulled pork już jest, ale jeść go samego, tak bez żadnego towarzystwa? O nie, nie! To by do nas nie pasowało, prawda? Dlatego też zadbaliśmy o odpowiednio rozpustną oprawę dla naszego głównego bohatera. Wieprzowinę zapiekliśmy z makaronem spaghetti wymieszanym z sosem barbecue z dodatkiem kwaśnej śmietany i szczypiorku. Zapiekanka oczywiście została sprószona naszym ulubionym serem, bo nic tak nie podkręca smaku potraw na modłę barbecue, jak esencjonalny, pomarańczowy cheddar.

Na to wszystko ląduje posiekana kolendra i tak oto możemy podziwiać jedną z najbardziej genialnych i stonerskich zapiekanek, jakie dane nam było przygotowywać. Pulled pork zapiekany pod przykryciem zaczyna rozpływać się w ustach, a jeśli pieczone mięso zyskuje taką teksturę, to możemy o sobie mówić, że kurde, coś nam naprawdę wyszło!


Do przygotowania zapiekanki spaghetti z kubańskim pulled porkiem przydadzą się:


Uwaga, będzie szarpało!

Składniki:

składniki na zapiekankę z kubańskim pulled pork bbq

Kubański pulled pork zapiekany ze spaghetti w sosie BBQ:

250g ugotowanego makaronu spaghetti

250ml sosu barbecue

125ml sosu pomidorowego (przecier + po szczypcie: bazylii, oregano, mielonej cebuli, mielonego czosnku, soli)

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki śmietany 12%

2 posiekane łodygi szczypiorku

100g startego cheddara

Posiekane liście kolendry do posypania

dodatkowy sos barbecue do posmarowania

450g kubańskiej szarpanej wieprzowiny (przepis poniżej)

składniki na kubańskiego pulled porka

Kubański pulled pork:

450g polędwicy wieprzowej

2 zielone papryczki chili i 1 czerwona

1 średnia cebula pokrojona w plastry

3 posiekane małe ząbki czosnku

300ml bulionu warzywnego

100g koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka oregano

1/2 łyżeczki soli

2 łyżeczki octu z białego wina

1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia

Zanim poszarpiemy, trzeba ugotować… Powoli!

Rozgrzewamy w garnku olej i wkładamy do niego cebulę, czosnek, chili oraz sól. Dusimy na małym ogniu przez ok. 8 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy kumin wraz z oregano i kontynuujemy proces jeszcze przez minutę.

warzywa do pulled porka

W dużej misce mieszamy dokładnie bulion z koncentratem pomidorowym.

bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym

W garnku umieszczamy polędwicę i zalewamy ją pomidorowym bulionem.

pulled pork w sosie i warzywach

Przykrywamy garnek i gotujemy wieprzowinę na najmniejszym ogniu przez ok. 50 minut jeśli polędwica jest cała. Nasza była w trzech kawałkach, więc gotowaliśmy ją ok. 35-40 minut.  Co jakiś czas możemy zamieszać zawartość garnka. Po tym czasie wyjmujemy mięso do miski i rozszarpujemy je widelcem. Warzywa z sosem przecedzamy przez sitko tak, aby pozbyć się tłuszczu z bulionu – na sitku powinny zostać same warzywa z gęstym sosem. Te dodajemy wraz z octem do miski z poszarpaną wieprzowiną i mieszamy całość dokładnie.

poszarpana wieprzowina

Najtrudniejsze właściwie za nami. Teraz to już będzie bułka z masłem. A właściwie to wieprzowina z makaronem.

Zapiekamy

Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.

Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne (30x21cm) i odstawiamy je na bok.

W dużej misce łączymy dokładnie sos barbecue, sos pomidorowy, koncentrat i śmietanę.

sos do zapiekanki z pulled porkiem

Dodajemy do miski makaron wraz z mięsem i szczypiorkiem, po czym wszystko mieszamy.

składniki zapiekanki wymieszane w sosie

Zawartość miski rozprowadzamy po naczyniu żaroodpornym i posypujemy z wierzchu serem.

kubański pulled pork przed zapieczeniem

Naczynie zakrywamy folią aluminiową, którą wcześniej smarujemy olejem, żeby ser do niej nie przywarł. Zapiekankę pieczemy ok. 20-30 minut. Po wyjęciu smarujemy dodatkowym sosem barbecue i posypujemy kolendrą.

kubański pulled pork zapiekany ze spaghetti w sosie BBQ

kubański pulled pork zapiekany ze spaghetti w sosie BBQkubański pulled pork zapiekany ze spaghetti w sosie BBQ

kubański pulled pork zapiekany ze spaghetti w sosie BBQ

kubański pulled pork zapiekany ze spaghetti w sosie BBQ

kubański pulled pork zapiekany ze spaghetti w sosie BBQ

kubański pulled pork zapiekany ze spaghetti w sosie BBQ

Będąc wygłodniałym nie sposób przejść obok tego obojętnie. Delikatne mięso wieprzowe, sos barbecue, makaron spaghetti, ser… A zresztą, jakim tam wygłodniałym! Nawet gdybyśmy się najedli po brzegi, to chociaż jedną (no, półtorej w porywach do trzech) miseczkę takiej zapieksy przytulilibyśmy z pocałowaniem ręki.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
1 hr
Część właściwa
30 mins
Łącznie
1 hr 30 mins
 
Rodzaj dania: danie główne
Ilość: 2 porcje
Składniki
Zapiekanka z kubańskim pulled porkiem
  • 250 g ugotowanego makaronu spaghetti
  • 250 ml sosu barbecue
  • 125 ml sosu pomidorowego (przecier + po szczypcie: bazylii, oregano, mielonej cebuli, mielonego czosnku, soli)
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 100 g startego cheddara
  • Posiekane liście kolendry do posypania
  • dodatkowy sos barbecue do posmarowania
  • 450 g kubańskiej szarpanej wieprzowiny (przepis poniżej)
Kubański pulled pork
  • 450 g polędwicy wieprzowej
  • 2 zielone papryczki chili i 1 czerwona
  • 1 średnia cebula pokrojona w plastry
  • 3 posiekane małe ząbki czosnku
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki octu z białego wina
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
Wskazówki
Pulled pork
  1. Rozgrzej olej w garnku i włóż do niego cebulę, czosnek, chili oraz sól. 

  2. Duś na małym ogniu ok. 8 minut cały czas mieszając. Dodaj kumin wraz z oregano i kontynuuj duszenie przez minutę.

  3. Wymieszaj w dużej misce bulion z koncentratem pomidorowym.

  4. Umieść polędwicę w garnku i zalej ją pomidorowym bulionem.

  5. Przykryj garnek i gotuj wieprzowinę na najmniejszym ogniu ok. 50 minut - co jakiś czas zamieszaj zawartość garnka. Po tym czasie wyjmij mięso do miski i rozszarp je widelcem. Warzywa z sosem przecedź przez sitko, aby pozbyć się tłuszczu z bulionem - na sitku powinny zostać same warzywa z gęstym sosem. Dodaj je wraz z octem do miski z szarpaną wieprzowiną i dokładnie wymieszaj

Zapiekanka
  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni.

  2. Wysmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne (30x21cm) i odstaw je na bok.

  3. Wymieszaj w misce sos barbecue, sos pomidorowy, koncentrat i śmietanę. Dodaj do miski makaron wraz z mięsem i szczypiorkiem, po czym wszystko wymieszaj.

  4. Rozprowadź zawartość miski po naczyniu żaroodpornym i posyp z wierzchu serem.

  5. Przykryj naczynie folią aluminiową, którą wcześniej wysmarujesz olejem, żeby ser do niej nie przywarł. 

  6. Piecz zapiekankę ok. 20-30 minut. Po wyjęciu posmaruj odatkowym sosem barbecue i posyp kolendrą.