lody piankowe

Trzyskładnikowe lody piankowe w trzech krokach

by Stonerchef

Zostało nam sporo tego tematu po przygotowaniu piankowego puszku i ciasteczkowych babeczek, w związku z czym dopadła nas smutna zagwozdka… Co tu zrobić z resztą puchu? Z racji tego, że najlepsze pomysły pojawiają się nieoczekiwanie, krzyknęliśmy w jednym tempie „LODY!”. I wiedzieliśmy, że to, co nam przyszło do głowy jest dobre. Ba! Te lody piankowe zebrały takie recenzje, których nie powstydziłby się niejeden debiutujący w NBA koszykarz.

Co nas w nich tak urzekło? Przede wszystkim, prostota. Lody piankowe wymagają trzech składników, z czego jeden z nich -piankowy puszek – wylądował jakiś czas temu na blogu (co za ulga, nie?) Druga rzecz, to szybkość wykonania – oscylujemy cały czas w okolicach magicznej „trójki” i tyleż kroków właśnie potrzebujemy, żeby następnego dnia odkryć TRZECIĄ (przypadek? Nie-e!), najlepszą cechę lodów z użyciem tzw. marshmallow fluff – ich teksturę. Każda zjedzona łyżeczka to o jedna chmurka mniej na niebie. To tak jakby z góry nagle zaczął padać mięciutki grad okraszony grzmieniem zadowolonych brzuszków, po którym na horyzoncie pojawia się piankowa tęcza. Mało tego, śmietana sprawia, że jakimś cudem – a po naszych kuchennych wojażach jesteśmy orędownikami cudów gastrycznych – lody nabierają słonej nuty, przez co miód z puszku nie dominuje, a przechodzi wzorową asymilację z resztą składników.


Do przygotowania trzyskładnikowych lodów piankowych przydadzą się:


To co, do nieba? Prosimy z nami!

Składniki:

skladnii na lody piankowe

Lody piankowe:

400g śmietany 36% (gęstej)

500g słodzonego mleka skondensowanego

210g piankowego puszku

Trzy składniki, trzy kroki, trzy razy „tak”!

ubita smietana

Łapiemy za dużą miskę, kładziemy w niej śmietanę i ubijamy na sztywno (mikser ręczny sprawdzi się tu najlepiej).

lody piankowe w misce przed mrozeniemWmiksowujemy mleko skondensowane i puszek piankowy. Teraz wystarczy przelać masę lodową do dużego pojemnika (nasze zmieściły się do takiego o pojemności 1,8 litra), który szczelnie zamykamy. Lody będą się mroziły dłużej niż zwykle – radzimy Wam zostawić je najlepiej na całą noc, wtedy odpowiednio zgęstnieją, a na wierzchu nadal będzie widać piankowe bąbelki.

lody piankowe

lody piankowe

lody piankowe

lody piankowe

Smak tych lodów piankowych jest iście niebiański, ale kusić to one potrafią lepiej niż cała armia diabłów z Belzebubem na czele, także lepiej przygotujcie sobie solidny kubek (szklanki są dla leszczy) o imponującej pojemności – one na to zasługują.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
  • 400 g śmietany 36%
  • 500 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 210 g piankowego puchu
Wskazówki
Jak to się robi?
  1. Ubij śmietanę na sztywno w dużej misce.
  2. Wmiksuj mleko skondensowane oraz piankowy puszek.
  3. Mroź przez całą noc.

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły