DeserKrólestwo SłodkościLodyPrzepisyLody Stracciatella z jogurtem naturalnym

1 sierpnia, 2016by Stonerchef0

Można śmiało rzucić stwierdzenie, że wszystko co dobre, dzieje się we Włoszech – makarony, pizza, pierogi… lody! No właśnie – dar od nieba, anielskie zbawienie dla upalnych męczarni podczas gorącego polskiego lata, poprawia cerę, godzi zwaśnione rodziny, łagodzi coś tam i obyczaje.

Dziś mamy ogromną przyjemność przedstawić Wam mleczno-jogurtowy przysmak z dodatkiem ciasteczek i pokruszonej czekolady – lody Stracciatella. Nie wymagają wybitnego warsztatu kulinarnego ani zbyt dużych nakładów czasowych, a i portfelowi zbytnio się nie oberwie.


Do przygotowania lodów stracciatella z jogurtem naturalnym przydadzą się:

  • rondelek
  • miska żaroodporna
  • sito
  • szpatułka
  • pojemnik do przechowywania lodów

Facciamolo!

Składniki:

stracciatella

Lody stracciatella:

300ml mleka

300g jogurtu naturalnego

2 jajka

2 żółtka

1 laska wanilii

60g białego cukru

50g pokruszonych ciasteczek czekoladowych

50g gorzkiej czekolady (60-70% kakao)

Mleko waniliowe

W rondelku zagotowujemy mleko z laską wanilii na małym ogniu. Uważajmy, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Następnie całość zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia.

Ubijanie jajek w kąpieli wodnej

Przygotowujemy kąpiel wodną, w której ubijemy jajka z żółtkami. Dodajemy cukier i kontynuujemy ubijanie do momentu, w którym masa zrobi się puszysta i jasna.

Gotowanie masy lodowej na parze

Ponownie podgrzewamy mleko i – tak jak poprzednio – uważamy, żeby się nie zagotowało. Wlewamy mleko do masy jajecznej przez bardzo gęste sito, cały czas mieszając, aż masa zrobi się gęsta, tj. na tyle, żeby nie spływała z łyżki. Miskę z masą lodową wstawiamy do zimnej wody, żeby ją ochłodzić.

Do tak wychłodzonej masy waniliowo-jajecznej dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy, po czym łączymy ją z ciasteczkami i czekoladą.

Mrożenie i podanie

Masę stracciatella przekładamy do dobrze schłodzonej metalowej miski, przykrywamy i wstawiamy do zamrażarki na ok. 4 godziny. Pamiętajmy przy tym, żeby co godzinę wyjmować na chwilę lody z zamrażarki i wymieszać je dokładnie – to pozwoli zapobiec tworzeniu się kryształków lodu. Po wyjęciu podajemy je od razu w miseczkach lub szklankach i posypujemy dodatkowo kawałkami pokruszonej czekolady.

stracciatella

Jeśli macie więcej czasu rano, to jest to idealny moment, żeby przygotować zawczasu lody stracciatella – samo przyrządzanie masy lodowej nie powinno zająć więcej niż 15 minut, jeśli odpowiednio zaplanujemy pracę i najpierw umieścimy wszystkie składniki w osobnych miseczkach. Dodajmy do tego 4 godziny mrożenia (lub nawet krócej jeśli Wasza zamrażarka obsługuje funkcję super mrożenia) i będąc rannym ptaszkiem można delektować się tym zabójczym deserem do ostatniej łyżeczki już w samo południe.

podpis-pod-postem

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Lody stracciatella
  • 300 ml mleka
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • 60 g białego cukru
  • 50 g pokruszonych ciasteczek czekoladowych
  • 50 g gorzkiej czekolady 60-70% kakao
Wskazówki
Mleko waniliowe
  1. Zagotuj w rondelku mleko z laską wanilii na małym ogniu. Uważaj, żeby go nie zagotować.
  2. Zdejmij mleko z ognia, przykryj i odstaw do wystudzenia.
Ubijanie jajek w kąpieli wodnej
  1. Przygotuj kąpiel wodną, w której ubijesz jajka z żółtkami.
  2. Dodaj cukier i kontynuuj ubijanie, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
Gotowanie masy lodowej na parze
  1. Zagrzej ponownie mleko i tak samo pamiętaj, żeby się nie zagotowało.
  2. Wlej mleko do masy jajecznej przez bardzo gęste sito, cały czas mieszając, aż masa zrobi się gęsta (nie będzie spływała z łyżki).
  3. Wstaw miskę z masą lodową do zimnej wody, żeby ją ochłodzić.
  4. Dodaj jogurt do schłodzonej masy waniliowo-jajecznej i delikatnie wymieszaj, a następnie połącz ją z ciasteczkami i czekoladą.
Mrożenie i podanie
  1. Przełóż masę stracciatella do dobrze schłodzonej metalowej miski, przykryj ją i wstaw do zamrażarki na ok. 4 godziny.
  2. Wyjmuj lody co godzinę i wymieszaj je, żeby zapobiec powstawaniu kryształków lodu.
  3. Podawaj od razu po wyjęciu w szklance lub w misce.
  4. Lody posyp z wierzchu pokruszoną czekoladą.

ZapiszZapisz