lody z solonym karmelem

Lody ostateczne: solony karmel, orzechowe cookie dough i sos czekoladowy

by Stonerchef

Przyznamy się nieskromnie – jakkolwiek by to nie zabrzmiało – do robienia pysznych lodów. Natomiast to, co dzisiaj dokonało się przy użyciu kilku naczyń, sprawnych rąk i zamrażarki, przechodzi najśmielsze marzenia każdej gastro-bestii. Lody z solonym karmelem, orzechowym cookie dough i sosem czekoladowym uzależniają. Tylko nie wiemy, czy traktować to jako ostrzeżenie, czy jako kuszącą obietnicę.

Z tymi lodami jest tak, że niezależnie od tego, ile nałożycie ich sobie do miseczki/wafla (niepotrzebne skreślić), i tak wyczyścicie wszystko lepiej, niż najdokładniejszy odkurzacz. I tu nie ma, że boli, że nie mogę, że już mi się miejsce skończyło. Nasze lody z solonym karmelem i orzechowym cookie dough nie przyjmują takiej argumentacji, a wszelkie próby stawiania oporu kolejnej łyżeczce/chochli (ponownie – niepotrzebne skreślić) są tłumione z okrucieństwem nieokrzesanego wikinga.

A przecież one z pozoru są takie niewinne i tylko sobie leżą w tym pojemniku. No właśnie. Dopóki leżą, dopóty jesteście bezpieczni. Ale wystarczy tylko na chwilę spuścić psy apetytu (łohohoho, cóż za porównania) ze smyczy, żeby przekonać się o ich absolutnej bezwzględności. A to wszystko przez to, że lody prezentują naprawdę pokaźną gamę smaków i chociaż wiadomo, że to solony karmel jest głównym bohaterem, to drugie skrzypce grane przez orzechowe cookie dough oraz sos czekoladowy są wprawiane w ruch tak mocno, że filharmonie ze swoimi koncertami mogą się jedynie schować i podziwiać kunszt naszej symfonii.

Z jednej strony tu każdy smak da się dokładnie wyczuć z osobna, a zdrugiej wszystkie składowe sumują się w taką reakcję lodową, że czapki z głów, kapcie ze stóp i łzy z oczu.


Do przygotowania lodów z solonym karmelem i orzechowym cookie dough przydadzą się:

  • mikser,
  • szpatułka,
  • 2-3 duże miski,
  • rondelek,
  • papier do pieczenia,
  • piekarnik,
  • zamrażarka.

Oczy niech teraz skierują się w dół, bo przed Wami prawdziwie boski przepis.

Składniki:

składniki na lody z solonym karmelem i orzechowym cookie dough

Lody z solonym karmelem, orzechowym cookie dough i sosem czekoladowym:

450g śmietanki 36% (kremówki)

450g słodzonego mleka skondensowanego

Solony sos karmelowy

Orzechowe cookie dough (przepis poniżej)

Sos czekoladowy (przepis poniżej)

składniki na orzechowe cookie dough

Orzechowe cookie dough:

130g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

200g brązowego cukru

115g masła w temperaturze pokojowej

80g masła orzechowego

100g białych kropelek czekoladowych lub posiekanej białej czekolady

1 łyżka mleka 3,2%

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka soli

składniki na sos czekoladowy

Sos czekoladowy:

50g ciemnego kakao

100g białego cukru

115g śmietanki 36% (kremówki)

60g masła w temperaturze pokojowej

Najpierw dodatki – lody później

Tak, jak nazwa wskazuje – zaczniemy nasze lodowe podboje od przyrządzenia dodatków.

Na pierwszy ogień pójdzie orzechowe cookie dough. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni, a mąkę rozprowadzamy po blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

mąka przed pieczeniem

Pieczemy materiał przez ok. 5 minut, a po wyjęciu czekamy, aż wystygnie.

W osobnej misce łączymy mąkę z cukrem, masłem zwykłym, masłem orzechowym, ekstraktem waniliowym, mlekiem i solą. Mieszamy całość do dokładnego połączenia się składników.

masa orzechowa na cookie dough

Teraz pozostaje nam wprowadzić białą czekoladę przy użyciu szpatułki – i gotowe.

gotowe orzechowe cookie dough

Nasze orzechowe cookie dough trzymamy w lodówce na czas przygotowania pozostałych składników.

No właśnie, a’propos reszty, wypadałoby w tym momencie sporządzić sos czekoladowy. W tym celu bierzemy rondelek i umieszczamy w nim kakao wraz z cukrem, po czym dokładnie je mieszamy. Wprowadzamy śmietanę, ustawiamy ogień na kuchence na średni i zaczynamy podgrzewać całość, mieszając ciągle wszystkie składniki. Kiedy mieszanka zacznie nabierać ciepła, wrzucamy masło i mieszamy, aż się stopi. Jak już sos będzie gorący, dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy po raz ostatni.

gotowy sos czekoladowy

Orkiestra się już rozgrzała, teraz pora na dyrygenta.

Nastał czas lodów

Tak jest! Żeby zabrać się do lodów, ubijamy najpierw śmietanę na sztywno. Do śmietany dodajemy mleko skondensowane, solony karmel i delikatnie mieszamy, aż do dokładnego połączenia się składników.

masa lodowa

Przelewamy część masy do litrowego pojemnika, po czym polewamy ją częścią sosu czekoladowego i posypujemy porcją orzechowego cookie dough. Powtarzamy ten proces, aż skończy nam się masa lodowa (cookie dough i sos można przechowywać w szczelnych pojemnikach w lodówce), po czym wkładamy patyczek do pojemnika i przesuwamy nim po powierzchni lodów.

lody z solonym karmelem i orzechowym cookie dough przed mrożeniem

Mrozimy najlepiej całą noc, a po wyjęciu polewamy solonym karmelem i podgrzanym sosem czekoladowym.

lody z solonym karmelemlody z solonym karmelemlody z solonym karmelemlody z solonym karmelem

My się jeszcze przy okazji wyposażyliśmy w wafelki do lodów, dzięki czemu poczuliśmy się przez chwilę, jakby za oknem nie wiało jesienią, a wiosna już na dobre zadomowiła się w terenie. Na razie zadowoliliśmy się tymi obłędnie seksownymi lodami ociekającymi tym, co najlepsze w słodyczach – głęboką czekoladą i karmelem spoczywającymi na kawałkach dokładnie wyczuwalnego, orzechowego cookie dough.

podpis pod postem

Zobacz również inne artykuły