majonez srodziemnomorski na bazie oliwy

Majonez śródziemnomorski na bazie oliwy

by Stonerchef

Majonez to rzecz tak samo święta jak pizza, lody, czy rzeczy smażone na głębokim tłuszczu. Składowa ogromu przepysznych sosów, która – w zależności od regionu, w którym jest wytwarzana – może różnić się zarówno dodatkami, jak i samą podstawą. Nasz domowy majonez w 6 sekund zdążył już zrobić furorę wśród adeptów stonerchefowej kuchni. Dzisiejszy boss wśród smarowideł wylądował w rejonach Morza Śródziemnego, dlatego z dumą w sercu i gastro-manią w oczach dzielimy się z Wami przepisem na majonez śródziemnomorski na bazie oliwy.

Ten majonez charakteryzują trzy zasadnicze różnice w stosunku do jego tradyyjnego odpowiednika:

  • Po pierwsze, nie korzystamy z całych jaj – zamiast tego używamy samych żółtek.
  • Po drugie, olej rzepakowy ustępuje miejsca oliwie, charakterystycznej dla kuchni śródziemnomorskiej. Ewentualnie, jeśli majonez będzie dla Was zbyt gorzki, możecie dodać 30ml oleju rzepakowego, który zneutralizuje gorycz.
  • Po trzecie, zamieniamy zwykły ocet winny na jabłkowy – do sporządzenia tego majonezu będziemy potrzebować jeszcze cytryny, wobec czego ocet z białego wina byłby w tym przypadku strzałem w stopę ze względu na swoją intensywność, zarówno w smaku jak i w zapachu.

Do przygotowania majonezu śróziemnomorskiego na bazie oliwy przydadzą się:

Majonez… MAJONEZ… MAJONEEEEEEEEEEZ… Magiczna inkantacja, która w każdym wzbudzi uczucie łaknienia. Ach, te nasze parszywe sztuczki.

Składniki:

skladniki majonez srodziemnomorski

Majonez śródziemnomorski na bazie oliwy:

2 żółtka w temperaturze pokojowej

60ml oliwy (najlepiej tłoczonej na zimno, ale na pewno NIE extra virgin – jest zbyt gorzka)

30ml oleju rzepakowego (opcjonalnie)

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki octu jabłkowego

Sól i pieprz do smaku

Ubijanie na dwie fazy

  1. Bierzemy dużą miskę i ubijamy w niej żółtka z sokiem z cytryny i octem – możemy to zrobić manualnie lub za pomocą ręcznego miksera; jeśli więc macie dużo siły w rękach, a przy okazji chylicie czoła przed tradycją, to rączki w ruch i do roboty! Ubijanie kontynuujemy do momentu, w którym mieszanka będzie blada i kremowa.
  2. Teraz zmieniamy mikser na blender  i dodajemy bardzo powoli oliwę, pracując na dużych obrotach urządzenia i wykonując taki ruch, jaki robi winda, aż oliwa się skończy. Kiedy już żółtka pochłoną oliwę, zaczynamy dodawać olej rzepakowy, również powoli – dzięki temu zneutralizujemy gorycz oliwy. Całość powinna mieć gęstą i kremową konsystencję. Na koniec dodajemy sól i pieprz.

majonez ubity w misce

majonez srodziemnomorski na bazie oliwy

Tak jak wspomnieliśmy wcześniej – majonez robiony na oliwie jest bardziej intensywny w smaku i nie każdemu może podejść jako osobne „smarowidło”, natomiast idealnie sprawdza się jako dodatek do kremowych sosów czosnkowych, np. do słynnego śródziemnomorskiego Aioli.

PS taki majonez możecie z powodzeniem przechowywać w lodówce przez kilka dni.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Majonez śródziemnomorski na bazie oliwy
  • 2 żółtka
  • 60 ml oliwy
  • 30 ml oleju rzepakowego opcjonalnie
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • Sól i pieprz do smaku
Wskazówki
Jak to się robi?
  1. Ubij żółtka z octem i sokiem z cytryny do uzyskania bladej i kremowej konsystencji.
  2. Chwyć za blender, zacznij wlewać oliwę bardzo cienkim strumieniem i ubijaj, aż majonez stanie się sztywny i kremowy.
  3. Jeśli wolisz bardziej neutralny smak, dodaj jeszcze 30ml oleju rzepakowego, w takim samym tempie, jak miało to miejsce z oliwą.
  4. Na koniec dopraw solą i pieprzem, i wszystko dokładnie wymieszaj.

Zobacz również inne artykuły