artykułyKrólestwo SłodkościPrzepisyTipySłodki młyn: Jak zrobić mąkę migdałową?

20 lipca, 2016by Stonerchef2

Mąka migdałowa stanowi podstawę wielu delikatnych i wykwintnych deserów, a przy tym bardzo korzystnie wpływa na zdrowie.

Można zatem śmiało rzucić stwierdzenie, że pieczenie słodkości przy użyciu mąki ze zmielonych migdałów zapewni Wam sytuację win-win, jeśli chodzi o smak i zdrowie. Zacznijmy jednak od podstawowych faktów.

Korzyści zdrowotne spożywania migdałów

Migdały są przede wszystkim bogatym źródłem jednonienasyconych tłuszczy roślinnych. Poza tym, zawierają również magnez, miedź, błonnik, ryboflawinę i dostarczają witaminę E. Ponadto, w 100g migdałów znajduje się 21g białka.

Migdały wpływają również korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, chronią organizm przed cukrzycą i zwalczają wolne rodniki. Te ostatnie niszczą włókna kolagenowe, więc stosowanie migdałów w diecie wpłynie pozytywnie na jędrność skóry.

Do czego przydaje się mąka migdałowa?

Mąka migdałowa świetnie sprawdza się przy tworzeniu lekkich deserów, np. makaroników, ale jest też doskonała do wypieku ciast, tortów lub ciasteczek. W zależności od potrzeb, możecie rozrobić migdały na grubszą albo drobniejszą masę.


Do przygotowania mąki migdałowej przydadzą się:


Jak przygotować mąkę migdałową?

migdaly-luskane-w-misce

Przede wszystkim powinniście pamiętać, żeby kupić migdały łuskane. Jeżeli chodzi o ilość, to przygotujcie ich tyle, ile mąki chcecie uzyskać – proste. Następnie wsypcie migdały do blendera lub malaksera i zacznijcie je mielić. Im dłużej będą przerabiane w środku, tym drobniej zmieloną mąkę uzyskacie.

  • Ultra ważne: Nie miksujemy migdałów zbyt długo, ponieważ po pewnym czasie zaczyna się z nich wydobywać tłuszcz, a masło migdałowe to już inna para kaloszy.

mąka migdałowa

Możemy także przesiać mąkę, jeśli chcemy otrzymać naprawdę drobny pył. W tym celu używamy przesiewaka do mąki lub zwykłego sitka.

maka-migdalowa

mąka migdałowa

Gotowe! Teraz śmiało możecie spędzać długie noce, zagłębiając się w przeróżnych przepisach na słodkości z użyciem mąki migdałowej. A co my z niej stworzyliśmy?

Cierpliwości, Niebiański Kącik już niedługo zadebiutuje na Stonerchefie.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Mąka migdałowa
  • Migdały łuskane - ilość zależna od tego ile mąki chcemy uzyskać.
Sprzęt
  • Blender z pojemnikiem lub malakser.
Wskazówki
Mąka
  1. Włóż migdały do pojemnika od blendera lub malaksera i miksuj je tak długo, jak drobno chcesz zmielić mąkę.
  2. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze drobniejszą konsystencję, przesiej mąkę przez sitko lub przesiewak do mąki.

ZapiszZapisz