malinowa lemoniada

Malinowa lemoniada z mango i miętą

by Stonerchef

Ponieważ bazową lemoniadę już mamy od jakiegoś czasu w naszym menu, przyszedł w końcu czas na dodanie mocy do tego magicznego napoju. W tej wersji akurat na imprezę wpadają nasze dwa ulubione owoce, a nasze spragnione dusze budzi do życia malinowa lemoniada z mango i miętą.

Dosyć długo czekaliśmy na przygotowanie tej lemoniady, ale to wcale nie dlatego, że nam się nie chciało albo stwierdziliśmy, że – o zgrozo – tam będzie za dużo cukru (gdyby dopadły nas kiedykolwiek takie myśli, to będzie znak, że pora zgłosić się samemu po żółte papiery). Po prostu, w szale zakupów, wybraliśmy jeszcze niedojrzałe mango, więc trzeba było uważnie obserwować moment, kiedy owoc zmienia status z „jeszcze nie” do „już nie”.

No i co zrobisz, jak nic nie zrobisz?

Na szczęście, jak już mango sobie dojrzało w spokoju i zdążyło strollować naszą cierpliwość, reszta poszła z górki. Tę lemoniadę akurat robi się nieco inaczej, bo tak jak w naszej klasycznej robiliśmy koncentrat cytrynowy, tym razem wylądowały w nim maliny, a zarówno sokiem z cytryny, jak i mango, balansowaliśmy smak napoju.


Do przygotowania malinowej lemoniady z mango i miętą potrzebne będą:

  • patelnia,
  • szpatułka,
  • wyciskarka do soków lub sokowirówka

Ponoć mango wzmaga i przedłuża apetyt. W takim razie nie ma co zwlekać i pora sięgnąć po magiczny apetizer!

Składniki: (na ok. litr lemoniady)

składniki na malinową lemoniadę z mango

Malinowa lemoniada z mango:

280g malin (mogą być mrożone)

200g białego cukru

350ml soku z cytryny (z ok. 5 cytryn)

350ml wody

Sok wyciśnięty z dwóch dużych, dojrzałych mango

Liście mięty

Kostki lodu

Bardzo skoncentrowane maliny

Mieszamy w dużej patelni maliny z wodą i cukrem, po czym zagotowujemy mieszankę, aż maliny się rozpadną, a cukier rozpuści.

maliny wrzące w wodzie zagotowany syrop malinowy

Gotujemy nasz malinowy koncentrat ok. 2 minuty, a po zdjęciu z ognia przelewamy go przez sitko i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Naładowana soczystością lemoniada

Kiedy koncentrat malinowy osiągnie temperaturę pokojową, przelewamy jego porcję do szklanki. Następnie dodajemy sok z mango, sok z cytryny i wodę. Wszystkie składniki wystarczą na ok. litr lemoniady, natomiast jeśli chodzi o stosowanie proporcji, to robimy to według uznania – tak, aby osiągnąć idealny dla siebie balans kwaśnych i słodkich smaków. Na sam koniec w kuflu lądują kostki lodu i liście mięty.

malinowa lemoniada malinowa lemoniada malinowa lemoniada malinowa lemoniada

Mówią, żeby się systematycznie nawadniać, więc wypada zadbać o to, żeby robić to w sposób odpowiednio smaczny i orzeźwiający. Intensywny koncentrat malinowy i mango wykonują w tym przypadku kawał solidnej roboty.

No i ten obłędnie śliczny kolor…

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
5 mins
Część właściwa
5 mins
Łącznie
10 mins
 
Składniki
  • 280 g malin
  • 200 g białego cukru
  • 350 ml soku z cytryny (z ok. 5 cytryn)
  • Sok wyciśnięty z dwóch dużych, dojrzałych mango
  • Liście mięty
  • Kostki lodu
Wskazówki
  1. Wymieszaj w dużej patelni maliny z wodą i cukrem.

  2. Zagotuj mieszankę, aż maliny się rozpadną, a cukier rozpuści.

  3. Gotuj przez ok. 2 minuty i odstaw koncentrat malinowy do wystudzenia po zdjęciu z ognia.

  4. Przelej porcję koncentratu do szklanki lub kufla. Dodaj mango, sok z cytryny, lemoniadę, wodę, kostki lodu i liście mięty. Mieszaj proporcje wedle własnych upodobań.

Zobacz również inne artykuły