KremyKrólestwo SłodkościPrzepisyMarshmallow fluff, czyli piankowy puszek

13 października, 2016by Stonerchef2

Marshmallowsy, czyli po polsku zwyczajnie pianki, wpisały się na stałe w spichlerz naszego królestwa słodkości. Można przy ich użyciu robić takie cuda w kuchni, o których – cytując naczelnego bezrobotnego RP – nawet się fizjologom nie śniło. Rozpuszczone sprawdzają się znakomicie w roli „słodkiego sera”, a opalone gazowym palnikiem zyskują na mocy dzięki delikatnie podwędzonemu smakowi. Dzisiaj nie będziemy jednak rozpalać ogniska – zamiast tego, pokażemy Wam, jak przyrządzić piankowy puszek, który – o, niepojęta logiko – nie posiada w składzie ani jednego marshmallowsa.

Co w takim razie znajduje się na liście składników? Hm, zobaczmy… woda, cukier, miód (ew. syrop kukurydziany / trzcinowy), białka jaj, odrobina soku z cytryny i ciut większa odrobina esencji waniliowej. Z całości otrzymamy bardzo duży słoik piankowej rozkoszy, który pozwoli nam tworzyć kreatywne desery bez angażowania do tego innych egzotycznych produktów. Wobec tego, kupna wersja nie tak dużego słoiczka powinna być względnie tania, prawda? Tak przynajmniej wskazywałaby logika.

Niestety, w Polsce, jeśli chodzi o „nowinki” cukiernicze, logika poszła chyba pić wódkę i opuściła dystrybutorów na wieki, bo za naprawdę mały słoik piankowego puszku musimy zapłacić jakieś 11 PLN, o 4 więcej niż za 50-gramowe opakowanie czekoladowo-miętowych M&Msów.


Do przygotowania Marshmallow fluff przydadzą się:


Aż czujemy zapach importowanych pomarańczy z bardzo mrocznych ekonomicznie czasów. Dlatego właśnie posiadanie skillsów cukierniczych jest niezastąpione, bo to najlepsze narzędzie do oszukiwania chciwości.

Składniki:

składniki na piankowy puszek

Piankowy puszek:

80ml wody

95g białego cukru

250g miodu

3 białka jaj w temperaturze pokojowej

0,5 łyżeczki soku z cytryny (w celu lepszego ubicia białek)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Szybka patelnia i zabawa z temperaturą

miód, cukier i woda rozpuszczone na patelni

Na dużej patelni mieszamy wodę z cukrem i miodem, aby te składniki dobrze się ze sobą zapoznały. Ustawiamy ogień na średni i wkładamy termometr kuchenny do mieszanki – od tego momentu nie mieszamy już składników, ponieważ poskutkuje to stworzeniem się grudek. Od razu przygotowujemy dużą miskę i umieszczamy w niej białka jaj oraz sok z cytryny.

białka jaj ubite z sokiem z cytryny

Kiedy temperatura na patelni będzie skazywać 105 stopni, zaczynamy ubijać białka na sztywno – powinno Wam to zająć od 3 do 4 minut.

miód w temperaturze 115 stopni

Kiedy już poradzicie sobie z ubijaniem białek, temperatura miodowej mieszanki będzie wynosić ok. 115 stopni i to jest właśnie ten moment kiedy należy zdjąć patelnię z ognia.

białka wymieszane z mieszanką miodową

Bardzo powoli dodajemy mieszankę miodową do ubitych białek, wlewamy esencję waniliową i miksujemy wszystko na średniej prędkości robota lub ręcznego blendera z końcówką ubijającą. Uprzedzamy potencjalne napady paniki – białka na początku nieco opadną, ale zaraz potem zbiją się ponownie i utworzą konsystencję kremowego puchu. Kontynuujemy miksowanie przez następne 7-8 minut, aż uzyskamy gęstą i błyszczącą konsystencję.

  • Mądry tip: Jak już wmiksujecie za pierwszym razem miodową mieszankę do białek, to radzimy Wam przenieść masę do uprzednio schłodzonej (w lodówce / zamrażarce – niepotrzebne skreślić) miski i w niej kontynuować ubijanie przez wcześniej wspomniane 7-8 minut.

piankowy puszek

piankowy puszek

piankowy puszek

piankowy puszek

Teraz wystarczy przełożyć piankowy puszek do słoika, zakręcić go i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Możecie go ewentualnie wykorzystać do jakiegoś odjechanego deseru – cierpliwości, bo Stonerchefowie mają coś już dla Was w zanadrzu, ale z uwagi na Wasze zdrowie, będziemy Wam dawkować te słodkości, także bądźcie czujni!

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Piankowy puszek
  • 80 ml wody
  • 95 g białego cukru
  • 250 g miodu
  • 3 białka jaj w temperaturze pokojowej
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny w celu lepszego ubicia białek
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
Wskazówki
  1. Wymieszaj dokładnie na dużej patelni wodę z miodem i cukrem.
  2. Włóż w środek mieszanki termometr i podgrzewaj całość na średnim ogniu.
  3. Przygotuj dużą miskę i wbij do niej białka oraz dodaj sok z cytryny.
  4. Kiedy temperatura na patelni wyniesie 105 stopni, zacznij ubijać białka z sokiem z cytryny na sztywno.
  5. W momencie ubicia jajek, temperatura na patelni powinna wskazywać 115 stopni - jest to znak, że czas zdjąć patelnię z ognia.
  6. Bardzo powoli dodawaj miodową mieszankę do ubitych białek, miksując całość na średnich obrotach miksera, aż składniki dobrze się połączą.
  7. Przenieś puszek piankowy do uprzednio schłodzonej dużej miski.
  8. Kontynuuj miksowanie przez kolejne 7-8 minut, do uzyskania gęstej i błyszczącej konsystencji.
  9. Przenieś piankowy puszek do słoika, zakręć go szczelie i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.