Dzisiaj jest dość specyficzny dzień, bo pierwszy raz od niepamiętnych czasów nie wykorzystaliśmy czekolady do przygotowania deseru – i wbrew pozorom nie mamy ani podwyższonej temperatury, ani nie zapisaliśmy się na crossfit. Postanowiliśmy skorzystać ze szczodrości owoców, czego owocem (hehehehehehe) zostały maślane babeczki z truskawkami.
Idealnie siadają w towarzystwie domowych szejków truskawkowych, a ich maślana masa przeplatana truskawkami zostawia na długi czas mega przyjemny posmak. Tak, że z każdym hapsem, gryzem i przełknięciem oko zaczyna nieśmiało spoglądać w stronę pozostałych sztuk, a kuszące myśli biją się z sumieniem, nokautując je w drugiej rundzie.
Dla przeciwwagi kwaskowości, którą wprowadzają do maślanych babeczek truskawki, przyrządziliśmy najprostszą możliwą kruszonkę, której kremowy zapach wodzi za nos w kierunku kuchni już od samego momentu wyjęcia formy z z piekarnika. A tu jeszcze trzeba poczekać, aż maślane babeczki ostygną.
Mało tego, wszystko to jest do przygotowania w ok. 20 minut – w sam raz jeśli wybitnie odmawiacie sobie w te temperatury ciężkich deserów.
Do przygotowania maślanych babeczek z truskawkami przydadzą się:
- duża miska,
- mikser,
- szpatułka,
- duży nóż,
- forma na babeczki albo kokilki,
- blender.
To co, upieczecie? Upieczemy.
Składniki (ok. 10-12 babeczek):
Maślane babeczki z truskawkami:
190g mąki pszennej uniwersalnej
165g cukru
60g masła w temperaturze pokojowej
1 duze jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
Kilkanaście truskawek pokrojonych w kostkę
200ml maślanki naturalnej
Kruszonka:
30g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
30g zimnego masła pokrojonego w kostkę
25g białego cukru
25g brązowego cukru
Babeczkowo-maślane combo
Przed przygotowaniem masy na maślane babeczki nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i wyjmujemy formę na babeczki lub kokilki.
W dużej misce ubijamy masło z cukrem, po czym wbijamy do masy jajka i kontynuujemy miksowanie, aż wszystko się połączy w nieco lejącą masę. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i soli, a następnie dodajemy ją wraz z maślanką do poprzedniej miski. Ubijamy całość dokładnie, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Dalej już tylko wprowadzamy truskawki przy użyciu szpatułki i masa na maślane babeczki już gotowa.
Masę rozprowadzamy po przygotowanych foremkach, po czym wykańczamy pozostałymi babeczki pozostałymi truskawkami.
W pojemniku blendera umieszczamy wszystkie składniki kruszonki i miksujemy je na taką właśnie konsystencję, po czym posypujemy nią nasze maślane babeczki na wierzchu.
Redukujemy temperaturę piekarnika do 175 stopni i wkładamy tam nasze babeczki. W zależności od tego, jak duże mamy foremki, pieczemy je 20 do 25 minut – najlepiej, tak jak w przypadku większości pieczonych deserów, będzie włożyć patyczek do środka babeczek pod koniec pieczenia. Jeśli wyjdzie suchy, to można wyjmować.
Oprócz tego, że są uczciwie pyszne, to te maślane babeczki z truskawkami przynoszą na myśl dodatkowo wspomnienia z dzieciństwa, bo to zupełnie tak, jakby weszło się do rodzinnego domu, a tam zawsze stało ciasto przekładane owocami, coby na szybko zgasić nasze pragnienie słodyczy i połechtać nozdrza maślanym zapachem.
- 190 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
- 165 g cukru
- 60 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- Kilkanaście truskawek pokrojonych w kostkę
- 200 ml maślanki naturalnej
- 30 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
- 30 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 25 g białego cukru
- 25 g brązowego cukru
-
Nagrzej piekarnik do 190 stopni i przygotuj formę na babeczki.
-
Ubij masło w dużej misce razem z cukrem. Wbij do masy jajka i miksuj do połączenia składników w lejącą masę.
-
W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i dodaj je wraz z maślanką do miski.
-
Ubijaj całość dokładnie, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
-
Wprowadź truskawki przy użyciu szpatułki.
-
Przenieś masę do przygotowanych foremek i wykończ babeczki pozostałymi truskawkami.
-
W blenderze zmiksuj razem wszystkie składniki kruszonki i posyp nią babeczki.
-
Obniż temperaturę piekarnika do 175 stopni.
-
Piecz babeczki ok. 20-25 minut.
-
Daj im wystygnąć do temperatury pokojowej