sernikowe babeczki z truskawkami

Maślane babeczki z truskawkami

by Stonerchef

Dzisiaj jest dość specyficzny dzień, bo pierwszy raz od niepamiętnych czasów nie wykorzystaliśmy czekolady do przygotowania deseru – i wbrew pozorom nie mamy ani podwyższonej temperatury, ani nie zapisaliśmy się na crossfit. Postanowiliśmy skorzystać ze szczodrości owoców, czego owocem (hehehehehehe) zostały maślane babeczki z truskawkami.

Idealnie siadają w towarzystwie domowych szejków truskawkowych, a ich maślana masa przeplatana truskawkami zostawia na długi czas mega przyjemny posmak. Tak, że z każdym hapsem, gryzem i przełknięciem oko zaczyna nieśmiało spoglądać w stronę pozostałych sztuk, a kuszące myśli biją się z sumieniem, nokautując je w drugiej rundzie.

Dla przeciwwagi kwaskowości, którą wprowadzają do maślanych babeczek truskawki, przyrządziliśmy najprostszą możliwą kruszonkę, której kremowy zapach wodzi za nos w kierunku kuchni już od samego momentu wyjęcia formy z z piekarnika. A tu jeszcze trzeba poczekać, aż maślane babeczki ostygną.

Mało tego, wszystko to jest do przygotowania w ok. 20 minut – w sam raz jeśli wybitnie odmawiacie sobie w te temperatury ciężkich deserów.


Do przygotowania maślanych babeczek z truskawkami przydadzą się:


To co, upieczecie? Upieczemy.

Składniki (ok. 10-12 babeczek):

składniki na babeczki sernikowe z truskawkami

Maślane babeczki z truskawkami:

190g mąki pszennej uniwersalnej

165g cukru

60g masła w temperaturze pokojowej

1 duze jajko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki soli

Kilkanaście truskawek pokrojonych w kostkę

200ml maślanki naturalnej

składniki na kruszonkę do babeczek

Kruszonka:

30g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

30g zimnego masła pokrojonego w kostkę

25g białego cukru

25g brązowego cukru

Babeczkowo-maślane combo

Przed przygotowaniem masy na maślane babeczki nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i wyjmujemy formę na babeczki lub kokilki.

W dużej misce ubijamy masło z cukrem, po czym wbijamy do masy jajka i kontynuujemy miksowanie, aż wszystko się połączy w nieco lejącą masę. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i soli, a następnie dodajemy ją wraz z maślanką do poprzedniej miski. Ubijamy całość dokładnie, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Dalej już tylko wprowadzamy truskawki przy użyciu szpatułki i masa na maślane babeczki już gotowa.

masa na babeczki z truskawkami

Masę rozprowadzamy po przygotowanych foremkach, po czym wykańczamy pozostałymi babeczki pozostałymi truskawkami.

sernikowe babeczki z truskawkami przed pieczeniem

W pojemniku blendera umieszczamy wszystkie składniki kruszonki i miksujemy je na taką właśnie konsystencję, po czym posypujemy nią nasze maślane babeczki na wierzchu.

babeczki przed pieczeniem posypane kruszonką

Redukujemy temperaturę piekarnika do 175 stopni i wkładamy tam nasze babeczki. W zależności od tego, jak duże mamy foremki, pieczemy je 20 do 25 minut – najlepiej, tak jak w przypadku większości pieczonych deserów, będzie włożyć patyczek do środka babeczek pod koniec pieczenia. Jeśli wyjdzie suchy, to można wyjmować.

sernikowe babeczki z truskawkami sernikowe babeczki z truskawkami sernikowe babeczki z truskawkamisernikowe babeczki z truskawkami

Oprócz tego, że są uczciwie pyszne, to te maślane babeczki z truskawkami przynoszą na myśl dodatkowo wspomnienia z dzieciństwa, bo to zupełnie tak, jakby weszło się do rodzinnego domu, a tam zawsze stało ciasto przekładane owocami, coby na szybko zgasić nasze pragnienie słodyczy i połechtać nozdrza maślanym zapachem.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
10 mins
Część właściwa
20 mins
Łącznie
30 mins
 
Składniki
Maślane babeczki z truskawkami
  • 190 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 165 g cukru
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Kilkanaście truskawek pokrojonych w kostkę
  • 200 ml maślanki naturalnej
Kruszonka
  • 30 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 30 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 25 g białego cukru
  • 25 g brązowego cukru
Wskazówki
  1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni i przygotuj formę na babeczki.

  2. Ubij masło w dużej misce razem z cukrem. Wbij do masy jajka i miksuj do połączenia składników w lejącą masę. 

  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i dodaj je wraz z maślanką do miski.

  4. Ubijaj całość dokładnie, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.

  5. Wprowadź truskawki przy użyciu szpatułki.

  6. Przenieś masę do przygotowanych foremek i wykończ babeczki pozostałymi truskawkami.

  7. W blenderze zmiksuj razem wszystkie składniki kruszonki i posyp nią babeczki.

  8. Obniż temperaturę piekarnika do 175 stopni.

  9. Piecz babeczki ok. 20-25 minut.

  10. Daj im wystygnąć do temperatury pokojowej

Zobacz również inne artykuły